Geri Dön
Çernobil faciasının yaşandığı Pripyat nerede? Pripyat eski hali

Çernobil faciasının yaşandığı Pripyat nerede? Pripyat eski hali

Çernobil faciasının yaşandığı Ukrayna şehri Pripyat artık bomboş. Peki Pripyat nerede? Pripyat eski hali ile şimdiki arasında nasıl farklar var? Pripyat haritası...

Tosun Paşa
Tosun Paşa

26 Nisan 1986 tarihinde yaşanan Çernobil faciası, o dönem SSCB'ye şimdi ise Ukrayna'ya bağlı olan Pripyat şehrinde gerçekleşti. Pripyat artık terk edilmiş bir bölge. Dolayısıyla eski halinden eser yok. Ancak hayalet şehir olarak adlandırılan Pripyat'ta facianın izlerini görmek hala mümkün.

Haberin Devamı

Pripyat nerede?

Ukrayna sınırları içerisinde, ülkenin kuzeyindeki Kiev oblastında bulunan Pripyat, 1970 yılında Çernobil Nükleer Santrali çalışanlarının yaşaması için kuruldu. 1986 yılında yaşanan nükleer faciadan sonra boşaltılan şehir hala kimsenin yaşamasının mümkün olmadığı bir radyasyon seviyesine sahip. Bölgedeki radyasyon seviyesi bundan yaklaşık 1000 yıl sonra ancak normal seviyelere inecek.

Pripyat, Ukrayna'nın kuzey ucunda bulunuyor ve Belarus'la komşu. Bu nedenle patlamanın olduğu bölge haricinde dış ülkelerden en çok etkilenen şimdiki Belarus'un Güney kısımları oldu.

Pripyat eski hali

Pripyat'ta patlamadan önce yaklaşık 50 bin kişi yaşıyordu. Facianın ardından ise ölümler, göçler ve gönderilmeler sonucunda bölgenin nüfusu 2 bin civarına düştü. Patlamanın sonrası SSCB resmi kaynakları sadece 31 kişinin öldüğünü söylese de, hem bölgede hem de çevre il ve ülkelerde on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Pripyat'da radyasyon seviyesi şu anda dahi normalin 50 katı üstünde. Şehirde yeşillik ve ağaçlar görülse de herhangi bir yapı, insan ya da düzenli yaşam yok. Tam olarak terk edilmiş bir bölge.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

- 'Chernobyl' dizisi fenomen olmayı nasıl başardı?
- Chernobyl: Bir HBO klasiği
- Dizi arayışında olanlar için çölde bir vaha: Chernobyl
- IMDb'den en yüksek puan alan 10 dizi
- 'Chernobyl' turizmi: Popüler yapımların gizli faydaları
- Çernobil Faciası nedir? Çernobil Nükleer Kazası hakkında bilgiler

Benzer İçerikler