Geri Dön
İklim değişikliğine karşı yeteri kadar önlem alınmıyor

İklim değişikliğine karşı yeteri kadar önlem alınmıyor

Birleşmiş Milletler, Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen değerler ile hükümetlerin sorumlulukları arasında ciddi bir fark olduğunu açıkladı.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Paris İklim Anlaşması, gezegenimizin köprüden önce son çıkış yolu olarak görülüyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konuların gereksiz abartıldığını söylese de bilim insanları kendisi ile aynı görüşte değil.

Birkaç ay önce imzalanan Paris İklim Anlaşması'na taraf olan ülkeler küresel ısı değerinin yüzyılın sonuna kadar en fazla 1,5 ya da 2 derece artmasını sağlamak için gereken önlemleri uygulamakla yükümlü.

Fakat bu yükümlülükler yalnızca basit bir imzadan daha fazlası değil gibi görünüyor.

Birleşmiş Milletler tarafından yeni yayınlanan emisyon raporuna göre bugüne kadar anlaşmaya taraf olan ülkeler tarafından yerine getirilen yükümlülükler 2100 yılı itibari ile küresel çapta 3 derecelik bir artışa yol açacak.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Başkanı As Erik Solheim dün yaptığı açıklamada 'Hala, milyonlarca insanı sefil bir gelecekten kurtarmak için yeterince şey yapmadığımız bir durumun içerisindeyiz' beyanında bulundu.

Haberin Devamı

Şu an için öngörülen 3 derecelik artış daha da kötüye gidebilir. Çünkü yayınlanan rapor Paris İklim Anlaşması'ndan çekilen bir ABD'nin durumunu hesaba katmıyor. ABD'nin anlaşmadan çekilmesi durumunda ülkedeki emisyon oranları kontrolden çıkmakla kalmayacak ayrıca daha fakir uluslara bu konuda yapılan yardımlarda da kısıtlamaya gidilecek.

Yine de Birleşmiş Milletler bu soruna nasıl bir çözüm üretileceği konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler güneş ve rüzgar enerjisi gibi teknolojilere büyük yatırımlar, elektrikli ve hibrit otomobillere teşvikler sağlanarak, dünya çapında yeni ormanların gelişimine katkıda bulunarak küresel ısınmayı 2100 yılına kadar 2 dereceye sabitlemenin mümkün olabileceğini söylüyor.

Fakat yine de tüm bu önerilerin 2030 yılından önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde her şey için çok geç olabilir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler