Geri Dön
Nil Nehri nereye dökülür?

Nil Nehri nereye dökülür?

Dünyanın en uzun ırmağı olan Nil Nehri nereye dökülür? Nil Nehri'nin hangi ülkelerden geçer ve hangi ülkelerden geçmez? Nil Nehri'nin beslenme kaynakları nelerdir? İşte Nil Nehri hakkında bilgiler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Dünyanın en uzun nehri olan ve Uganda'daki Victoria Gölü'nden başlayan Nil Nehri 6700 km'lik yolculuğunu Mısır'ın Akdeniz kıyılarına dökülerek sonlandırır.

Haberin Devamı

Nil Nehri'nin beslenme kaynakları nedir?

Uganda'daki Victoria Gölü'nden başlayan Nil Nehri'nin gerçek kaynağı ve beslenme kaynakları hakkında çeşitli tartışmalar vardır. 2006 yılında İngiliz kaşif Neil McGrigor, Nil Nehri'nin aslında Rwanda'da yer alan Kagera Nehri'nin kaynağında başladığını ve nehrin Victoria Gölü'ne dökülerek Nil Nehri'ni beslediğini öne sürmüştü.

Nil Nehri hangi ülkelerden geçer?

Nil Nehri, Victoria Gölü'nden, Uganda'danın Jinja kenti yakınlarında yer alan Ripon Şelalesi'nden ayrılarak başlar. Buradan itibaren yaklaşık 500 km boyunca kuzey yönlü akar.

Daha sonra Murchison Şelalesi'ni geçen Nil Nehri Albert Gölü'ne akar. Buradan itibaren nehir Albert Nehri adını alır ve bu kısım Nil Nehri'nin Uganda'daki son parçasıdır. Güney Sudan'ı takip eden Beyaz Nil, Sudan'a giriş yapar.

Haberin Devamı

Sudan'ın başkenti Hartum yakınlarında Beyaz Nil, Mavi Nil ile buluşur. Mavi Nil ırmak yatağı Etiyopya'daki Tana Gölü'nde başlar ve güneydoğu yönünden Sudan'a doğru akar.

Nil Nehri ve Antik Mısır

Nil Nehri'nin kuzey kısmı tamamen çöl üzerinden Mısır'a doğru ilerler. Antik Çağ'dan bu yana Mısır birçok konuda Nil Nehri'ne bağımlıdır. Mısır'daki birçok kent ve nüfusun büyük kısmı Nil Nehri ve çevresinde yer alır. Ülkenin bu kısımları ayrıca Antik Mısır Dönemi'nin önemli yerleşkeleridir. Geniş bir ova üzerinde ilerleyen Nil Nehri en sonunda Akdeniz'e ulaşır ve dökülür.

Nil Nehri üzerinde günde 300 milyon metreküp su akar. Nil Nehri'nin kaynağında yolculuğuna başlayan su, üç aylık serüvenin sonunda Akdeniz'e dökülür.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler