Geri Dön
'Chernobyl' dizisi fenomen olmayı nasıl başardı?

'Chernobyl' dizisi fenomen olmayı nasıl başardı?

'Game of Thrones' dizisinin bitmesinden sonra seyirciler büyük bir boşluğa düştü. Ve ne ilginçtir, 'Chernobyl' dizisine ayılıp bayılmamız da yine bu süreçte yaşandı. Sizce bütün bunlar tesadüf mü?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Game of Thrones' dizisi sezonlarca tüm dünyayı kasıp kavurduktan sonra -koyu hayranların iddiasına göre- hayal kırıklığı yaratan bir finalle aramızdan ayrıldı. Bakın, özellikle 'aramızdan ayrıldı' diyorum, çünkü birçok kişi "Keşke bağrıma taş bağsaydım" tribine girdi. Tıpkı yıllar önce şaka gibi bir finalle aramızdan ayrılan 'Lost'a döndü 'Game of Thrones'. Bu kısa boşluktan sonra ise sürpriz bir dizi fenomen oldu: 'Chernobyl'...

Haberin Devamı

5 bölüm boyunca sıfır ajitasyon!

Kaliteli diziler yayınlamasıyla bilinen HBO kanalının tüm dünyada ciddi bir hayran kitlesi var. 'Chernobyl' de bir HBO yapımı. 5 bölümlük belgesel tadındaki bu mini dizi, tam da 'Game of Thrones'un yarattığı hüsrandan sonra devreye girdi. Acıları hafifletti, yükü azalttı ve daha birçok şey... 'Chernobyl', 5 bölüm boyunca sıfır ajitasyonla, asgari seviyenin üzerindeki gerçekçiliği ve yüzde 100 çarpıcılığıyla birçoklarımızı etkiledi.

Çernobil'in bilinmeyenlerini öğrendik

Dizinin bu kadar fenomen olması, 'Game of Thrones'tan dili yananlar sayesinde gerçekleşti. 'Game of Thrones'tan umduğunu bulamayan o azımsanmayacak kitle kendi elleriyle bu kez gerçekçi bir diziye şans verdi. Beklentilerin de üzerinde kaliteli oluşu, son bölüme kadar kendisini soluksuz izletmesi ve bilhassa Çernobil faciası gibi dünya tarihinin en unutulmaz, en korkunç olaylarından birine netlik kavuşturması otomatik olarak 'Chernobyl'i fenomenlik mertebesine yükseltti.

Haberin Devamı

Belki de 'kurgu'dan sıkıldık...

'Chernobyl' gibi aşırı kaliteli bir yapımın fenomen olmasındaki bir diğer sebep ise, Netflix yapımlarının birbirine benzerliği. Gerilim dozu yüksek ancak kurgu olduğu 3 kilometre öteden belli olan Netflix dizilerine o kadar alıştık ki, gözümüz gönlümüz gerçeklik aradı belki de. Sebebi ne olursa olsun 'Chernobyl' gibi eli yüzü düzgün bir yapımın tüm dünyayı kasıp kavurması, nitelikli yapımların sayısının artacağına da işaret. Ha bu arada, gerçekten hâlâ 'Chernobyl'i izlememiş olamazsınız değil mi?

can.sisman@milliyet.com.tr

Bunlar da ilginizi çekebilir:

- Chernobyl: Bir HBO klasiği
- Dizi arayışında olanlar için çölde bir vaha: Chernobyl
- IMDb'den en yüksek puan alan 10 dizi
- 'Chernobyl' turizmi: Popüler yapımların gizli faydaları
- Çernobil Faciası nedir? Çernobil Nükleer Kazası hakkında bilgiler

Benzer İçerikler