Geri Dön
İpotek nedir ve nasıl yapılır? İpotek hakkında bilgiler

İpotek nedir ve nasıl yapılır? İpotek hakkında bilgiler

İktisadi bir terim olan ipotek nedir? İpotek neden ve hangi şartlarda yapılır? Emlak alışverişinde ipotek zorunlu mudur? İşte ipotek hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

İpotek, alacağa karşı güvence sağlayan mal ya da ürün anlamına gelen bir iktisat terimidir. Genellikle bankalar tarafından verilen kredi ödemeleri için kredi çeken bireyin olası borç ödememe durumuna karşılık olarak mal, para ya da ürünü rehin bırakması istenir. Bu sayede banka alacaklarına karşı güvence sağlamış olur.

Haberin Devamı

Kredi ödemeleri sona erdiğinde ipotek durumu da ortadan kalkar.

İpotek sistemi her ülkede aynı şartlarla belirlenmese de sistem hemen hemen aynı özellikleri gösterir.

İpotek nasıl yapılır? İpotek sistemi nasıl işler?

İpotek sistemi, borç veren kimse, borcu alan ve diğer olmak üzere üç aşamadan oluşur. İpotek, eşya hukuku kapsamında değerlendirilir ve MK. 881-897. maddelerle düzenlenir.

Fakat bazı özel yasalar da farklı varlıkların rehin halini ipotek olarak değerlendirir ve buna ilişkin düzenlemeler içerir. Türk Ticaret Kanunu 875 ve sonrasındaki maddeler gemi ipoteği, Türk Sivil Havacılık Kanunu Madde 69 ise hava aracı ipoteği konularını düzenler.

Kredi ile emlak satın alırken ipotek sistemi nasıl işler?

İpotek sisteminin şartları, krediyi verecek kurumdan kuruma göre değişiklik gösterebilir. Kredi veren kurum genellikle bankalardır. Banka, kredi çekmek isteyen bireyin toplam gelirini ve düzenli kazançlarını inceler.

Haberin Devamı

İpotek şartlarına konu olan mal ya da ürün ekspertiz tarafından incelenir ve raporlanır. Kredi onayının ardından kredilerin biteceği güne kadar banka, emlağa ipotek koyar ve kredilerin ödenmemesi durumunda emlağın tüm hakları banka yetkisindedir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler