Geri Dön
İyi bir uyku için gereken 7 şey

İyi bir uyku için gereken 7 şey

24 saatlik kocaman günün ortalama 6-8 saatini uykuda geçiriyoruz. Fizyolojik ve psikolojik etkileri haricinde bile uykunun ne kadar önemli olduğunun kanıtı bu. Yoksa neden bu kadar vakit ayıralım? Madem uyku bu kadar önemli; o zaman gerçekten kaliteli ve rahat uyumalıyız.

Mayk Şişman
Mayk Şişman

1- Işık giren yere uyku girmez

Haberin Devamı

Şu ışık olayını bir halledelim. "Ben ışık olan yerde de uyurum yaa" lafları çok karizmatik biliyoruz. Havalı ve iddialı. Ama uykunun bütün kalitesini ve dinlendiriciliğini götürüyor.

REM denilen derin uyku seviyesine geçişinizi zorlaştırıyor ve o seviyeden çıkışınızı kolaylaştırıyor. Uyuduğunuz yeri mümkünse bir karanlık fotoğraf odasına dönüştürün.


2- Odanın ısısı, uykunun yarısı

Yaz sıcaklarında neden uyuyamayız? Ya kışın ayazında neden uyanamayız?

Odanızın ısısı uykuya dalmanızda, derin uyku evresinde ve uykudan uyanmanızda önemlidir.

Çok sıcak odada uykuya dalmak imkansız gibidir. Çok soğuk odada ise yorgan altında ısınıp uyumak zevkli olsa da o yorganın altından çıkmak adeta ölüm gibi olur.

O yüzden odanızın ısısı ortalama bir derecede olmalı. Ne sıcak, ne soğuk.

Haberin Devamı


3- Elektronik eşyalar ve radyasyon uykuyu geciktirir

Bu tamamen dikkatle alakalı. Uyumaya geçmeden yarım saat önce kullanacağınız televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi aletler dikkatinizi dağıtıp beyninizi meşgul edeceğinden uykuya dalmanızı geciktirir.

Uyumak yerine kendinizi yatakta son izlediğiniz televizyon programını, son oynadığınız oyunu, son seyrettiğiniz videoyu düşünürken bulabilirsiniz.

"Televizyon izlerken uyuyakalma olayı ne o zaman?" diye soracak olursanız eğer; o sadece babalara özgü bir durum. Baba olunca siz de televizyon izleyerek uyuyakalabilirsiniz.

4- Egzersiz sizi rahatlatır

Açıkçası bu öneri ülkemiz için biraz gerçekçilikten uzak. Etki olarak değil ama yapılabilme oranı olarak pek çok kimsenin yapmak istemeyeceği bir yöntem.

Ülkemizde spor yapan insan sayısının azlığı malum. Kaldı ki bunu bir de uyumadan evvel yapacağız.

Fakat yine de 'ben yaparım' derseniz o zaman size bravo! Kaliteli bir uyku için uyku öncesinde hafif egzersizler vücudu gevşetir.

Vücut aktif sindirim halindeyken uyumak zordur. Uyuyamazsınız demiyoruz ama uykunuzun kalitesi düşecek ve daha yorgun uyanacaksınız.

Uykuya geçmeden 2 saat önce yemeyi ve içmeyi kesin ki vücudunuz ve sindirim sisteminiz sakinleşsin, durulsun.

Ha yok ben illa atıştırırım, duramam diyorsanız bari hafif yiyin. Yatağa girmeden hemen önce dolabı açıp ayakta kavurma yenir mi?

Haberin Devamı

6- Konforlu yatak satın alın

Telefona, televizyona tonlarca para döküyoruz. Ama iş yatağa, günümüzün 6 ila 8 saatini geçirdiğimiz eşyaya gelince cimriliğimiz tutuyor.

Tutmasın. Tutmayın konforlu yatağı, alıverin gitsin.

Sırt, bel, boyun ağrısı ve kol uyuşması yaşıyorsanız yatağınızı mutlaka değiştirin. Ortopedik adıyla satılan kandırmaca yastıklardan vazgeçin. Çünkü birçoğu 'boynunuzun şeklini alıyor' yalanıyla satılan tuğlalar.

Gerçek ortopedik yastık almaya çalışın.


7- Üstünüze rahat bir şeyler alın

"Ben üstüme rahat bir şeyler giyeyim" kalıbı genelde yanlış anlaşılır. Bu kez öyle değil, rahat ve bol giyinin.

Uyku kıyafeti rahat olur. Bakın eskilere, erkekler bile entari gibi yatak elbiseleri giyermiş.

Erkek elbiselerinin git gide daraldığı şu günlerde yakında slim fit, skinny pijamalar çıkacak diye çok korkuyorum.

Bilekleri açıkta bırakan skinny erkek pijaması kabuslarıma giriyor.

Benzer İçerikler