Geri Dön
Somer Sivrioğlu'nun Türk mutfağı eleştirisi neden olay oldu?

Somer Sivrioğlu'nun Türk mutfağı eleştirisi neden olay oldu?

MasterChef programıyla tüm Türkiye'nin tanıdığı bir isme dönüşen Somer Sivrioğlu, yani Somer Şef, geçtiğimiz günlerde bir röportajda "Türk mutfağı dünyada ilk 10'a giremez" demiş ve ortalık hafiften karışmış. Peki Somer Şef tam olarak ne demek istemiş?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hepimize hatırlatmış

MasterChef programı sayesinde tanıdığımız Somer Sivrioğlu, yani Somer Şef, geçtiğimiz günlerde bir video röportajda, Türk mutfağına yönelik enteresan şeyler söylemiş. Türk mutfağının dünya mutfakları arasında ilk 10'da gösterilmediğini söylemiş. Daha da önemlisi dünya mutfağı ve Türk mutfağı ayrımının sadece Türkiye'de olduğunu hepimize vurgulamış, hatırlatmış.

"Yüzde 90'ı pazarlama eksikliği"

Ama ne hikmetse "Vay efendim"lerle, kimse kusura bakmasın ama 'ucuz milliyetçilik'le karşılanmış onun söyledikleri. Halbuki söylediği şey şu Somer Şef'in. "Türk mutfağı, dünya mutfakları arasında ilk 10'da değil bunun sebebi yüzde 90 oranında pazarlama eksikliği..." Doğru mu? Kesinlikle doğru. Biz Türk mutfağının ne kadar zengin olduğunu yabancı milliyetten insanlara tanıtabilmiş değiliz maalesef. Bir Alman'a sorduğunuzda alacağınız cevap sadece "Dönner kebap..."

Gerçekleri kabul etmek gerekiyor

Halbuki Türk mutfağı sadece dönerden mi oluşuyor? Elbette değil. Bu 'eksik anlayış'ın en büyük sebebi hazır yemeklerdeki eksikliğimiz. Bakınız Japon ve Kore mutfağına. Ya da Amerikan fast food'larına. Hepsi kolayca marketlerde satılıyor, Youtube'daki mukbang videolarında 'şipşak tarif'lerle izleyenlere sunuluyor. Türk mutfağında ne yazık ki ciddi bir 'hazır yemek' eksikliği söz konusu. Yurt dışındaki algı elbette düşük olur, biz doğru düzgün PR'ını yapamazsak, 'hazır yemek' konusunda alternatifler üretmezsek... Bu gerçeği bizlere hatırlatan Somer Şef'e kızmak değil gerçekleri kabul etmek gerekiyor...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler