Geri Dön
Edgar Allan Poe: 'Bu dünyadan başka dünyalar da var şüphesiz'

Edgar Allan Poe: 'Bu dünyadan başka dünyalar da var şüphesiz'

Edgar Allan Poe, dünya edebiyatında çok önemli bir yere sahip olan bir isim. Hayatı boyunca çok farklı bir yaşam süren ve yine aynı şekilde çok farklı bir tarzda üretim yapan Edgar Allan Poe'nun hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Hiçbir işte uzun zaman kalamıyordu...

Edgar Allan Poe 1809 yılında Boston’da dünyaya geldi. Amerikan edebiyatında romantizm akımının öncüsü olmasının yanı sıra ilk kısa öykü yazarlarından biri olarak polisiye roman türünün gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Mutsuz bir yaşamı olan Edgar Allan Poe anne ve babasını çok küçük yaşta kaybetti. Zengin kalpli ve varlıklı bir kadın onu evlat edindi. Üvey babası ile hiç anlaşamayan Poe Virginia Üniversitesi’nde 1 yıl okudu ve kumar borcundan dolayı okulu bırakmak zorunda kaldı.

Daha sonra Edgar Allan Poe, West Point’te ABD Askeri Akademisi’ne girdi. Akademinin kuralları kesin ve netti. Alkol ve kumar gibi konulara imtiyaz yoktu. Poe içki ve kumar düşkünlüğünden dolayı akademide sadece 3 ay kalabildi ve daha sonra kovuldu. 1836 yılında 13 yaşındaki kuzeni Virginia Clemm ile evlendi. Birkaç yıl da olsa Edgar Allan Poe mutlu zamanlar geçirdi ancak 5 yıl sonra hastalanan eşi öldü. Karısının ölümünden sonra kendini alkole veren Poe, düzensiz bir yaşam sürdü. Dergilerde yayın yönetmenliği yapan Edgar Allan Poe’nun yayıncılık yaşamı böylece başlamış oldu ve bu alanda başarıyı yakaladı. Karakteri gereği hiçbir işte uzun zaman kalamıyordu. Sorunlu yaşamının etkisi ile kendini içkiye veriyordu.

'Kuzgun' ve 'Annabel Lee' ile tanınmaya başlandı

Poe, edebiyat hayatına romantik şairlerin etkisinde kalarak yazmaya başladı ve 1827 yılında ilk şiir kitabı yayımlandı. “Kuzgun” ve “Annabel Lee” 1840 yılında yayımlanan ve onu edebiyat alanında şöhrete götürecek olan kitaplarıdır. Yaşamında geniş bir okur kitlesine sahip olan Poe, doğaüstü olayları konu aldığı gotik türünde eserler yazdı. Gotik türünde yazdığı eserlerinde genellikle Avrupalı soylu kahramanların doğaüstü ve dehşet verici olaylar yaşadığı görüldü. Polisiye türündeki en sevilen eseri olan “Morg Sokağı Cinayeti” kitabında yaratmış olduğu karakteri Dupin, cinayetleri temel önermelere dayalı mantık yürütme sistemi ile çözümlüyordu.

Ölüm nedeni hala daha tam olarak bilinmiyor

Yaşamı boyunca mutsuz olan ve karamsar bir ruh hali ile yaşayan Edgar Allan Poe’nun ölümü de sır dolu bir ölüm olarak anıldı. Takvimler 3 Ekim 1849’u gösterdiği gün Joseph Walker yağmurda yürümek için dışarı çıktı. Gunner Hall’de yürürken kaldırım kenarında eski kıyafetler giyen bir adam buldu. Bilinci yarı açık olan adam hareketsizce yatıyordu. Walker yakından baktığında yerde yatan kişinin Edgar Allan Poe olduğunu fark etti ve sağlığından endişe duymaya başladı. Poe’ya bir tanıdığı olup olmadığını sordu ve o da Edgar Allan Joseph ismini verdi.

Dünya edebiyatının büyük ismi Poe 4 gün dayandı ve 7 Ekim’de hayata gözlerini yumdu. Bu dört günlük süre içinde başına ne geldiğini anlatabilecek kadar iyi değildi, kendine gelemedi ve devamlı halüsinasyonlar gördü. Halüsinasyonlar gördüğü sıralarda Reynolds adını sayıkladı fakat bu kişinin kim olduğu hiçbir zaman öğrenilemedi ve günümüzde dahi Poe’nun ölüm nedeni de Reynolds’un kim olduğu da hala tam olarak bilinmiyor.

Benzer İçerikler