Geri Dön
Fazıl Hüsnü Dağlarca: Ödüllerle dolu bir yazarlık kariyeri

Fazıl Hüsnü Dağlarca: Ödüllerle dolu bir yazarlık kariyeri

Usta şair Fazıl Hüsnü Dağlarca eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiş bir isim.. Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

15 sene TSK'da çalıştı

Fazıl Hüsnü Dağlarca, 26 Ağustos 1914 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Eğitimini ise farklı şehirlerde sürdürdü. İlkokul eğitimini Konya, Kayseri ve Kozan'da tamamlayan Fazıl Hüsnü Dağlarca, ortaokulu ise Mersin’de bitirdi ve lise eğitimi için Kuleli askeri lisesine gitti. Bunun sebebi de babasının da asker olmasıydı. Şiir ile genç yaşlarda tanıştı. Pek çok ünlü dergilerde şiir yazmaya başladı ve yazmış olduğu şiirler, bu dergilerde yayınlandı. 15 sene askerlik hizmetinin ardından 1950 yılında ordudan ayrıldı.

Müfettişlik, yayıncılık ve şiir...

Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü'nde kısa bir süre görev yaptı ve Çalışma Bakanlığı İş Müfettişi olarak İstanbul'da çalıştı. 1959'da İstanbul Aksaray'da "Kitap" Kitabevini açtı. Yayıncılık yaptı, 1960-1964 arasında "Türkçe" isimli bir aylık dergi çıkardı. 1970'te yayınevini kapattı, sadece şiirle uğraşmaya başladı. Bu arada Asu adlı eser ile şiir ödülü kazandı. Yayınlanan ilk yazısı Yeni Adana Gazetesi'nin 1927'de düzenlediği yarışmada birincilik alan bir öyküydü. İlk şiiri "Yavaşlayan Ömür" 1933'te İstanbul Dergisi'nde çıktı. Yusuf Ziya Ortaç, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Peyami Safa'nın da dikkatini çeken şiirleri Varlık, Kültür Haftası, Yücel, Aile, İnkılapçı, Gençlik, Yeditepe, Türk Dili, Yenilik, Vatan, Çağrı, Türkçe, Ataç, Türk Yurdu, Yön, Devrim gibi dergilerde yayınlandı.

Hem Türkiye'de hem uluslararası düzeyde birçok ödül...

İlk şiirlerinde ise Necip Fazıl Kısakürek’in etkisinde kaldı. "Havaya Çizilen Dünya" (1934) şiir kitabındaki şiirlerinde bu etki görülür. Kendi şiir çizgisine yönelişi ise "Çocuk ve Allah", "Daha" kitaplarıyla başladı. Hem Türkiye'de hem uluslararası düzeyde birçok ödül kazandı, birçok ülkede şiirleri okundu. Kitapları birçok dile çevrildi. Türk Edebiyatı'nın en başarılı şairleri arasında gösterilen Fazıl Hüsnü Dağlarca, 15 Ekim 2008 yılında İstanbul'da 94 yaşında vefat etti.

Benzer İçerikler