Geri Dön
Özdemir Asaf: Bu dünyadan bir şair geçip gitti

Özdemir Asaf: Bu dünyadan bir şair geçip gitti

Özdemir Asaf, edebiyatımızda çok farklı bir yere sahip bir isim. Şiirleriyle hepimizin bir dönemine dokunan, hayatlarımızda iz bırakan Özdemir Asaf'ın hayatına gelin Molatik olalım...

Deniz İhsan Taşdelen
Deniz İhsan Taşdelen

Asıl adı Halit Özdemir Arun

Cumhuriyet döneminin en ünlü şairlerinden olan Özdemir Asaf 11 Haziran 1923 yılında Ankara’da doğdu. Şairin asıl adı ise Halit Özdemir Arun.

Önce Galatasaray Lisesinde okuyan Özdemir Asaf, Kabataş Erkek Lisesi’ni 1942 yılında bitirdi ve sırasıyla İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi ve Gazetecilik bölümlerine kaydoldu ancak bu bölümleri yarıda bıraktı.

Soyut şiire yöneldi

Garip ve İkinci Yeni’yi karıştıran bir şiir anlayışına sahip olan Özdemir Asaf, ilerleyen senelerde ikisinden de ayrı, soyut bir şiire yöneldi ve sözcük oyunlarına dayalı şiirler yazdı. Şiirlerinde çevre, eşya, insan ve anılar üzerine bilmeceyi andıran soyut düşünceleri işledi Özdemir Asaf.

İmajsız, anlamsız ve zaman zaman ironik bir söyleyiş…

Bireysel olarak yazdığı şiirlerini yeri geldiğinde kendiyle, toplumla ve çevreyle çatışma biçiminde aktaran usta şair, imajsız, anlamsız ve zaman zaman ironik söyleyişe önem verdi.

Ayrı bil dil oluşturdu

Asaf’ın şiirlerinde hayattan düşünce ve felsefeye, felsefeden de eşyaya ve hayata geçişi çok güzel bir şekilde yaratan Özdemir Asaf, yaşadığı dönemde ayrı bil dil oluşturdu. ‘Zaman ve Tanin’ gazetelerinde çevirmenlik yapan ve çeşitli dergilerde yazılar yayımlayan Özdemir Asaf, 28 Ocak 1981 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

“Eskiden hep giderken olsam derdim,

Bilmediğim oraları özlerdim.

Nedir dönerken, nedir akşam

Bilmezdim, bilmeden gülerdim

Başka, hep başka bir yerde olsam.

O gelir beni bulur derdim.

İçinde neler olup olmadığını düşünmeden,

Evlerin, evlerin arasından geçip giderdim.”

Böyle bir şairle aynı kültürü paylaşmak ve onun anlattıklarını anlamaya çalışmak çok değerli. Daha önce de yazmıştım, şairler, bir şeyler anlatırlar ve öylece geçip giderler. Ölmezler ama. Bu dünyadan bir şair geçip gitti. İyi ki doğdun, hiç unutulmayacaksın Özdemir Asaf…

twitter.com/deniz_tasdelen
instagram.com/deniz.i.tasdelen
deniz.tasdelen@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler