Geri Dön
Zoom, internet trafiğini nasıl etkiledi?

Zoom, internet trafiğini nasıl etkiledi?

Corona süreciyle beraber Zoom uygulaması büyük bir patlama yaptı. İş görüşmeleri, basın toplantıları, eğitim derken pek çok alanda Zoom uygulamasını tercih etmeye başladık. Peki Zoom, internet trafiğini nasıl etkiledi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Öyle uzaktan, uzaktan..." da oluyormuş

Corona süreciyle beraber Göksel'in "Öyle uzaktan, uzaktan..." şarkısındaki bir moda girdik hayata karşı. "Gel seni bir öpeyim"lerle geçen onca yıldan sonra bu coğrafyada sosyal mesafenin de aslında gayet mümkün olabildiğine şahit olduk. Bir de elbette hayatımıza daha önce "Aman niye kullanalım ki?" dediğimiz bazı uygulamalar dahil oldu. Uzaktan iletişime, eğitime imkân sağlayan Zoom uygulaması bunlardan biri.

Yurt dışı trafiğinin yüzde 20'si

Corona sürecinde internet trafiğini patlatmayı başaran Zoom uygulaması, en başta eğitim olmak üzere her türlü online toplantı için tercih edilmeye başlandı. Basın toplantıları, iş görüşmeleri, eğitim derken pek çok alanda Zoom uygulamasını tercih etmeye başladık. Zoom'un internet trafiğini nasıl etkilediğine bakalım: Zoom'a girişler sayesinde Mayıs ayında 150-200 GB olan günlük trafik, bazı üniversitelerin açılmasının ardından 700-800 GB'ye kadar yükselmiş. Bu rakam, Türkiye'nin internet yurt dışı trafiğinin yüzde 20'sini oluşturuyormuş.

Teknolojide çareler tükenmez!

Düşünebiliyor musunuz, internet yurt dışı trafiğinde yüzde 20'sini sadece tek bir uygulama var. Türkiye'deki Zoom kullanımı ise tam 4 kat artmış vaziyette. Evet, bu rakamın bu kadar çok olmasında en önemli faktörlerden biri tabii ki eğitim. Ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla da Zoom kullanımı bir miktar gerileyebilir. Ancak yine de Zoom gibi bir uygulamanın zorlu Corona günlerinde ne kadar hayat kurtardığı da ortada. Görüldüğü gibi sadece demokraside değil teknolojide de çareler tükenmiyormuş meğer. Daha önce Zoom'un adını duymayanlar bile uygulamanın "Olmazsa olmazmış meğer!"liğinden bahsediyor. Teknolojide gerçekten de çareler tükenmiyor...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler