Geri Dön
Kahve ürünlerinin birçoğunun hileli olduğu tespit edildi

Kahve ürünlerinin birçoğunun hileli olduğu tespit edildi

Yeni bir araştırma kahveseverlerin, kahve üreticileri tarafından nasıl aldatıldığını ortaya çıkardı. O çok sevdiğimiz kahve ürünlerinin birçoğu meğer kalite konusunda yerlerde sürünüyormuş!

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Kahve ülkemizde son 10 yılda popüler hale gelen bir içecek olsa da dünya çapında genel olarak çaydan daha çok tüketilen bir ürün.

Haberin Devamı

Peki içtiğimiz kahveler ne derece kaliteli?

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, ABD, İtalya, Fransa, Estonya ve ingiltere'de satılan 60 kahve örneği incelendi.

İnceleme yapılan ve üzerinde %100 Arabica amblemi olan her 10 kahve ürününün birinde yüksek oranda, Arabica çekirdeğine göre daha ucuz ve düşük kalitede olan Robusta çekirdeği bulunduğu ortaya çıktı.

İngiltere'de satılan kahve örneklerinden birinde yüzde 1.6 Robusta çekirdeğine rastlanırken bir diğerinde de bu oran 21.7 oldu.

Kahve nasıl bulundu? Türkiye'ye nasıl geldi?

ABD'de satılan kahve ürünlerinden üzerinde %100 Arabica yazan birinin içeriğinin üçte birinin, daha ucuz olan Robusta çekirdeğinden oluştuğu tespit edildi.

Yetiştirilmesi daha zor ve tadı daha lezzetli olan Arabica çekirdeği, Robusta çekirdeğinin iki katı fazla fiyata satılıyor.

Haberin Devamı

Yeni bir tadım yöntemi kullanılarak ortaya çıkarılan sonuçlar, tükettiğimiz ürünlerin, etiketlerinde yazan bilgilere rağmen hileli üretildiğini gösteriyor.

Yeni tadım yöntemi, harmanlanmış kahvede yüzde bir oranında Robusta çekirdeği bulunsa bile tespit edebiliyor.

Araştırmayı yürüten öncü isimlerden olan ve bir zamanlar Gıda Araştırmaları Enstitüsü olarak da bilinen Quadram'da görevli Kate Kemsley, yeni yöntemin kahvede yapılan hileyi tespit etme konusunda önemli bir kilometre taşı olduğunu söylüyor.

Çay ve kahve içmek demir emilimini azaltır mı?

Kemsley, yüzde 1 oranın genellikle kabul edilebilir olduğunu, çünkü bunun kazara ya da kasti olmayarak gerçekleşebileceğini belirtti.

Food Chemistry dergisinde de yer alan araştırmaya Birleşik Krallık Biyoteknoloji ve Biyolojik Araştırma Konseyi tarafından ödenek sağlandı. Araştırma için hiçbir kahve üreticisinden maddi destek alınmadı.

Anlaşılan o ki ürünlerin üzerinde bulunan içerik bilgisi bile tüketiciler için yeterince güvenilir kaynak değil. Peki bunca hileli ürün varken doğru ürünü nasıl bulacağız?

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler