Geri Dön
UzmanparaKritik gelişme sonrası altın fiyatlarında son durum

Kritik gelişme sonrası altın fiyatlarında son durum

Altın fiyatlarındaki hareketli seyir yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Altın yatırımcıları bugün ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarına kilitlendi. Peki kritik gelişme sonrası fiyatlarda son durum ne? İşte detaylar...

Kritik gelişme sonrası altın fiyatlarında son durum

Pandeminin başlamasıyla birlikte ülkelerin kısıtlamalara gitmesi küresel çapta tedarik zincirinde sıkıntıları beraberinde getirdi. Dünya genelinde arz sorunlarının baş göstermesiyle birlikte merkez bankaları ultra gevşek para politikası uygulayarak ekonomilerini destekledi.   

Haberin Devamı

ENFLASYON TEHDİDİ MERKEZ BANKALARINI ZORLUYOR 

Merkez bankalarının parasal genişlemeye gitmesinin bir sonucu olarak geçtiğimiz yılın ortalarında küresel çapta enflasyon tehdidi giderek arttı. Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünya genelinde enflasyon rekor seviyeye çıktı.  

Enflasyonla başa çıkabilmek için merkez bankaları parasal sıkılaşmaya yöneldi. Mart ayında 3 yıl sonra ilk kez faiz artışı yapan ABD Merkez Bankası (Fed) nisan ayında son 22 yılın en sert faiz artışına giderek politika faizini 50 baz puan yükseltti. 

YATIRIMCILAR DOLAR VE TAHVİLE YÖNELİYOR 

Fed’in faiz artışına gitmesiyle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi pazartesi günü 3.5 yılın zirvesine ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte dolar endeksi 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Yatırımcıların dolara ve tahvile yönelmesi ons altın fiyatının düşmesine neden oldu. 

Haberin Devamı

ABD'DE ENFLASYON ARTIŞI YAVAŞLADI

Öte yandan altın yatırımcılarının gözü kulağı bugün saat 15.30’da açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. ABD’de tüketici fiyatları nisan ayında yıllık bazda yüzde 8.3 oranında artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Tüketici fiyatlarının nisan ayında yıllık bazda yüzde 8.1 oranında artması bekleniyordu. ABD’de tüketici fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 8.5 artarak 40 yılın zirvesine çıkmıştı.

KRİTİK GELİŞME SONRASI ONS ALTINDA SON DURUM

Geçtiğimiz hafta düşüş kaydeden ons altın yeni haftanın ilk 2 işlem gününde de aşağı yönlü hareket ederek yatırımcıları tedirgin etti. Dün 1853 dolardan başlayan ons altın 1835 dolara geriledikten sonra 1838 dolardan kapandı. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Bugüne 1838 dolardan başlayan ons altın 1832 dolara kadar gerileyerek 3 ayın dibini gördü. Ons altın şu dakikalarda yükseliş kaydederek 1848 dolardan işlem görüyor. Ons altın gün içerisinde en yüksek 1854 dolar seviyesine ulaştı.

ONS ALTINDA BU SEVİYELERE DİKKAT

Analistler spot için bugün güçlü destek olarak 1813 dolar/ons seviyesini öne çıkarıyor. Buranın kırılması halinde 1780 dolar/ons seviyesine doğru geri çekilmenin başlayacağı tahmin ediliyor. Yukarı hareketlerde dirençler 1859 ve 1874 dolar/ons olarak görülüyor.

Haberin Devamı

GRAM ALTIN 900 LİRANIN ÜZERİNDE 

Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki yukarı yönlü hareketin etkisiyle birlikte primli bir seyir izliyor. Geçtiğimiz güne 899 liradan başlayan gram altın 916 liraya kadar yükseldikten sonra 901 liradan kapandı. 

Bugüne 901 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda primli bir seyir izleyerek 909 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 900 lira, en yüksek ise 915 lira seviyeleri görüldü