Geri Dön
Uzmanpara ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

Geçtiğimiz yılı yükselişle tamamlayan altın fiyatları yeni yılın ilk haftalarında aşağı yönlü seyre yönelmişti. Bugün ise altın piyasasının gözü kulağı saat 16.30'da açıklanan ABD enflasyon rakamlarındaydı. Peki kritik gelişme sonrası piyasalarda son durum ne? İşte detaylar...

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

Para ve emtia piyasalarında yönü ABD’den gelen ekonomik gelişmeler belirlemeye devam ediyor. Aralık ayının ortalarından sonra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2024 yılında 3 kez 75 baz puanlık faiz indirimi öngörmesiyle birlikte piyasalarda mart ayına kadar bir olası faiz indirimi ihtimali fiyatlanmıştı. Ancak bu beklentiler cuma gününden sonra azalmaya başladı.     

Haberin Devamı

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Geçen hafta cuma günü ABD’de aralık ayı tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Kritik veri beklentilerin üzerinde artış gösterdi. ABD’de istihdam piyasasının güçlü seyretmesi Fed’in faiz oranlarını daha fazla süre yüksek tutabileceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu gelişmeler Fed’in mart ayında olası bir faiz indirimine gitme ihtimalini düşürdü. Altın fiyatları bu gelişmenin etkisiyle birlikte düşüş kaydetti.   

ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİLERİ AŞTI

Öte yandan bugün saat 16.30'da ABD’de aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre ABD'de tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 3.4, aylık bazda ise 0.3 oranında artış gösterdi.

ABD’de yıllık enflasyonun 3.2 seviyesine yükselmesi bekleniyordu. Aylık enflasyonun ise yüzde 0.2 oranında artması öngörülüyordu. 

Haberin Devamı

Çekirdek tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.3 artışla piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

PİYASALARDA SON DURUM NE? 

Dün 2020 dolara kadar gerileyen ons altın bugüne 2023 dolardan başladı. Ons altın şu dakikalarda yükselerek 2026 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 2023 dolar, en yüksek ise 2041 dolar seviyeleri görüldü. 

Haftanın dördüncü işlem gününe 1948 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yükselerek 1954 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1939 lira, en yüksek ise 1970 lira seviyeleri test edildi.