Geri Dön
Uzmanpara Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi

Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı açıklandı. Fed faizi sabit tutsa da bu yıl bir faiz artışı daha yapılabileceği söylendi. Kritik gelişme sonrası altın fiyatlarında baskı arttı. İşte detaylar...

Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi

Para ve emtia piyasalarında gözler dün açıklanan Fed faiz kararındaydı. Fed beklentiler dahilinde politika faizinde değişikliğe gitmedi ve yüzde 5.25-5.50 seviyesinde tuttu. 

Haberin Devamı

Fed temmuz ayındaki toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın zirvesine çıkarmıştı. Bu toplantıda ise Fed üyelerinin 12’si faizin sabit tutulması, 7 üye ise artırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. 

FED METNİNDE İLAVE FAİZ ARTIŞI MESAJI 

Bu toplantıda faiz sabit tutulsa da politika metninde bu yıl bir faiz artışı daha yapılacağı ve faizlerin daha uzun süre yüksek tutulacağının sinyali verildi. Bu durum riskli varlıklarda düşüş yaratırken, altın fiyatlarını da baskı altında bıraktı. 

POWELL’DAN ŞAHİN MESAJLAR 

Fed toplantısının ardından piyasalara önemli mesajlar veren Fed Başkanı Jerome Powell son ekonomik faaliyetlerin "sağlam" olduğunu ve Fed'in sıkılaştırma kampanyasının tüm etkilerinin henüz tam olarak hissedilmediğini söyledi. 

Haberin Devamı

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Powell, Fed'in federal fon oranını sabit tutma kararının, Fed'in mevcut döngü için faiz artırımının zirvesinde olduğu anlamına gelmediğini de söyledi.   

FED KARARI SONRASI ONS ALTIN GERİLEDİ 

Fed kararı öncesi 1940 dolar seviyesinin üzerinde yükseliş gösteren ons altın fiyatı kritik gelişme sonrasında düşüşe geçti. 1929 dolar seviyesine kadar gerileyen ons altın günü 1930 dolardan kapattı. 

GRAM ALTIN DA DÜŞTÜ 

Karar öncesi 1690 lira seviyesi civarında hareket eden gram altın ons altındaki düşüşün etkisiyle birlikte aşağı yönlü bir seyir izledi. Gram altın günü 1675 liradan tamamladı. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Öte yandan bugün yurt içi piyasaların gözü kulağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararındaydı. Merkez Bankası politika faizini beklentiler dahilinde 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 seviyesine çıkardı.

FAİZ KARARI SONRASI PİYASALARDA SON DURUM

Haftanın dördüncü işlem gününe 1930 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda gerileyerek 1920 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1913 dolar, en yüksek ise 1931 dolar seviyeleri görüldü. 

Bugüne 1675 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yatay seyrederek 1674 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1649 lira, en yüksek ise 1684 lira seviyeleri test edildi.