Geri Dön
UzmanparaABD enflasyonu sonrası altın piyasasında son durum

ABD enflasyonu sonrası altın piyasasında son durum

Altın fiyatları bu hafta sert düşüşe sahne oluyor. Ons altın dün 1661 dolar, gram altın ise 991 liraya kadar gerilemişti. Bugün ise ABD’de enflasyon rakamları açıklandı. Kritik gelişme sonrası altın piyasasında düşüş hız kazandı. İşte detaylar...

ABD enflasyonu sonrası altın piyasasında son durum

Mart ayında 2 bin doların üzerine çıktıktan sonra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaya başlamasıyla birlikte ons altında rüzgar tersine döndü. Fed’in yüksek enflasyona karşı faiz artırım hızını yükseltmesiyle birlikte ons altında baskı arttı. Ons altın mart ayında gördüğü zirve seviyeden yüzde 19 gerileme gösterdi. 

Haberin Devamı

FED TUTANAKLARINDA ENFLASYON VURGUSU 

Öte yandan Fed toplantı tutanakları geçtiğimiz gün yayınlandı. Tutanaklarda Fed yetkilileri enflasyonu düşürmek için daha az aksiyon almanın maliyetinin çok fazla aksiyon almanın maliyetine ağır bastığına vurgu yaptı. 

ONS ALTIN DÜN 1661 DOLARI GÖRDÜ 

Geçtiğimiz güne 1666 dolardan başlayan ons altın 1661 dolara kadar gerileyerek haftalık bazda en düşük seviyeyi test etti. Dip seviyeden yönünü yukarı çeviren ons altın günü 1673 dolardan tamamladı. 

ALTIN YATIRIMCILARININ GÖZÜ ABD ENFLASYONUNDAYDI 

Öte yandan altın yatırımcılarının gözü kulağı bugün saat 15.30’da ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. ABD’de tüketici fiyatları eylül ayında yüzde 8.2 oranında yükseldi.

Haberin Devamı

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Piyasa beklentisi ise tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 8.1 oranında artması yönündeydi. Ağustos ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 8.3 oranında yukarı gelmişti. Verinin açıklanmasının ardından piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kasım ayında 75 baz puanlık faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başlandı.

KRİTİK GELİŞME SONRASI ALTIN FİYATLARINDA SERT HAREKET

Bugüne 1673 dolardan başlayan ons altın ABD'de enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sert düşerek 1642 dolara kadar geriledi. Ardından ons altın 1648 dolar seviyesinde denge buldu. Ons altında gün içerisinde en yüksek 1682 dolar seviyesi görüldü.

Özellikle ABD enflasyonu sonrası ons altında gerçekleşen sert düşüş yurt içinde gram altın fiyatının aşağı yönlü seyretmesinde etkili oldu. Kritik gelişme öncesinde 1001 liradan işlem gören gram altın 981 liraya kadar geriledi. Gram altında gün içerisinde en yüksek 1005 lira seviyesi test edildi.