Geri Dön
Uzmanpara Avustralya faizi sabit tuttu

Avustralya faizi sabit tuttu

Avustralya Merkez Bankası (RBA) enflasyonun düşmeye devam ettiğine işaret ederek piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Avustralya faizi sabit tuttu

RBA'dan yapılan açıklamaya göre gösterge faiz oranı yüzde 4,35 olarak son 12 yılın en yüksek seviyesinde kaldı. Analistlerin beklentisi de faiz oranının değişmeyeceği yönünde oluşmuştu.

Haberin Devamı

Kurul enflasyona bağlı olarak faiz oranının daha da artmasının göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

RBA üst üste 10 toplantı sürdürdüğü faiz artırımına 2023 yılı Nisan ayı toplantısında ara verdikten sonra, mayıs ve haziran toplantısında sürpriz bir şekilde yeniden artırıma gitti. Banka temmuz, ağustos, eylül ve ekim toplantılarında faizde herhangi bir değişiklik yapmazken, kasım toplantısında 25 baz puan daha artış gerçekleştirdi.

Para Politikası Kurulu enflasyonun makul bir zaman diliminde hedefe döndürülmesinin en büyük öncelikleri olmayı sürdürdüğünü belirtti. Kurul, "Bu, RBA'nın fiyat istikrarı ve tam istihdam göreviyle tutarlıdır. Kurulun enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedef aralığa doğru ilerlediğinden emin olması gerekiyor. Orta vadeli enflasyon beklentileri bugüne kadar enflasyon hedefiyle uyumlu bir seyir izlemektedir ve bu durumun devam etmesi önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Son verilerin enflasyonun gerilediğini gösterse de yüksek kalmaya devam ettiği uyarısında bulunan Kurul, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedef aralığa ulaşmasının biraz zaman alacağını öngördü.

Açıklamada şöyle devam edildi:

"Enflasyonun makul bir sürede hedefe dönmesini sağlayacak faiz oranlarının izleyeceği yol, verilere ve gelişen risk değerlendirmelerine bağlı olacaktır. Faiz oranlarının daha da artması göz ardı edilemez. Kurul küresel ekonomideki gelişmeleri, yurt içi talepteki eğilimleri, enflasyon ve iş gücü piyasasına ilişkin görünümü yakından takip etmeye devam edecek. Kurul enflasyonun hedefe döndürülmesi konusundaki kararlılığını sürdürecek ve bu sonuca ulaşmak için gerekeni yapacaktır."

Avustralya'da 2023 yılının son çeyreğinde tüketici fiyatları yüzde 5,4'ten yüzde 4,1'e kadar geriledi. Aralık ayına ilişkin indikatörler artış hızının yüzde 3,4'e kadar indiğine işaret etti.