BP yeşil enerji harcamalarını artırıyor
BP, petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte sekiz yılın en yüksek kârını elde ettikten sonra yeşil enerji harcamalarını artırma kararı aldı.
Petrol devi, bütçesinin yüzde 40'ını 2025'e kadar rüzgar enerjisi ve hidrojen gibi yenilenebilir kaynaklara ve yüzde 50'sini 2030'a kadar harcamayı hedefliyor. BP ayrıca önceki hedef olan yüzde 30-35'e göre bir artışla on yılın sonuna kadar faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarda yüzde 50'lik bir kesintiyi hedefledi.
Hargreaves Lansdown'da analist olan Laura Hoy, BP'nin agresif temiz enerji planlarının "büyük bir avantaj" olabileceğini, ancak geçişini doğru bir şekilde gerçekleştirememesi durumunda "bir şekilde para tuzağına" dönüşme riskini de taşıyabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.
Yeşil enerji için hızlandırılmış baskı, BP'nin 2021 için 9,5 milyar sterlin kar açıklamasıyla geldi. Shell'in geçen hafta 14 milyar sterlin kar bildirmesinin ardından petrol ve gaz devleri için beklenmedik bir vergiye yönelik yeni çağrıları tetikledi. Ancak BP'nin CEO'su Bernard Looney konuyla ilgili "Beklenmedik bir verginin insanları yatırım yapmaya teşvik edeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Rusya'dan gelen teslimatlardaki yavaşlama, düşük stoklar ve artan talep nedeniyle gaz fiyatlarının rekor seviyelere fırladığı geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde, BP yaklaşık 3 milyar sterlinlik nakliye gerçekleştirdi. Rakam, karantinaların yakıt talebinin düşmesine neden olduğu ve BP'nin yıllık 4,2 milyar sterlinlik bir kayba yol açtığı 2020'den keskin bir toparlanmaya işaret etti.
Şirket ayrıca, dördüncü çeyrekte bir önceki 1.3 milyar sterlinlik hisse geri alımı yoluyla yatırımcılara fazladan 1,1 milyar sterlin iade etme planlarını da açıkladı.
Yılın son üç ayındaki temettü, hisse başına bir önceki yılın aynı dönemindeki 3,9p'den yaklaşık 4p'ye yükseltildi. Looney, "2021 yılı, BP'nin bizim yapacağımızı söylediğimiz şeyi yaptığını, yani dönüşürken bir yandan da iyi performans ortaya koyduğunu gösteriyor" dedi.
Petrol fiyatlarının küresel ekonominin yeniden açılmasının ardından yakıt talebinin yükselmesine neden olan yedi yılın en yüksek seviyesi civarında seyretmesi nedeniyle, kâr artışı, çoğu BP ve Shell'i portföylerinde tutan emeklilik fonlarını ve tasarruf sahiplerini de destekledi.
Brent petrol 2014'ten bu yana ilk kez geçen hafta varil başına 93 doların üzerine çıktı.
Bununla birlikte İngiliz hanehalkı bütçeleri artan enflasyon ve yükselen enerji faturaları arasında baskı altına girerken, devasa kâr artışları petrol devlerine beklenmedik vergi çağrılarını da artırdı.