Geri Dön
Uzmanpara Çin'de sanayi şirketlerinin karı düştü

Çin'de sanayi şirketlerinin karı düştü

Çin'de sanayi şirketlerinin karı mart ayında düştü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın gücüne ilişkin şüpheleri artırdı.

Çin'de sanayi şirketlerinin karı düştü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre sanayi firmalarının kümülatif karı 2024 ilk çeyrekte bir önceki yıla göre %4,3 artarak 1,5 trilyon yuan (207,0 milyar dolar) olurken, yılın ilk iki ayındaki %10,2'lik artıştan daha yavaş büyüme gerçekleşti. Karlar mart ayında yıllık bazda %3,5 düştü.

Haberin Devamı

Mart ayına ilişkin perakende satışlar ve sanayi üretimi gibi bir dizi ekonomik gösterge, ilk çeyrekteki güçlü GSYH büyümesine rağmen iç talebin zayıf seyrettiğine işaret etti.

JLL Baş Ekonomisti ve Büyük Çin Araştırma Başkanı Bruce Pang, kar artışının yavaşlamaya devam etmesi halinde, imalat firmalarının varlık ve yükümlülük yapısının onarılmasının ve yatırımlarını genişletme isteklerinin de etkilenebileceğini söyledi.

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamada, yüksek teknoloji imalat sanayinin ilk çeyrekte karlardaki %29,1'lik artışla büyümeye öncülük ettiği belirtilirken, firmaların karlarındaki toparlanmanın dengesiz olduğu ifade edildi.