Geri Dön
Uzmanpara Euro Bölgesi için büyüme tahminleri düşürüldü

Euro Bölgesi için büyüme tahminleri düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global enflasyonist baskıların yüksekliğine işaret ederek Euro Bölgesi için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Euro Bölgesi için büyüme tahminleri düşürüldü

S&P Global Kıdemli Ekonomisti Marion Amiot hazırladığı raporda "Euro Bölgesi ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminlerimizi yüzde 2,7'den yüzde 2,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 2,2'den yüzde 1,9'a indirdik" ifadelerine yer verirken, tüketici fiyatları için beklentileri yükselttiklerini vurguladı.  

Haberin Devamı

Amiot, Euro Bölgesi'nde bu yıl tüketici enflasyonunun yüzde 7'ye yükseleceğini ve gelecek yıl yüzde 3,4 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Kuruluş mayıs ayında yayınladığı raporda 2022 yılı için enflasyon tahminini yüzde 6,4, 2023 yılı için yüzde 3 olarak ortaya koymuştu. 

Tüketicilerin satın alma güçlerindeki sıkışmayı hissetmeye başladıklarını belirten S&P, artan istihdam ile ücret artışlarının yüksek fiyatları karşılamak için yeterli olmadığını açıkladı.  

Bununla birlikte pandemi döneminde oluşturulan tasarrufların ve hizmetler için birikmiş talebin tüketimi bir süre daha artırmasını beklediklerini ifade eden S&P, finansal piyasalardaki kargaşanın net servetleri azaltması nedeniyle harcamaların 3 ay öncesine göre daha az olacağını da savundu.