Geri Dön
Uzmanpara Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı

Piyasaların beklediği karar geldi. ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu.

Fed faiz kararını açıkladı

Fed piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Karar oybirliği ile alındı. Ekonomistlerin beklentisi de politika faizinin sabit tutulacağı yönündeydi.

Haberin Devamı

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün sona eren 2 günlük toplantısında varlık alımlarının mart ayı başlarında sona erdirilmesi kararı çıktı. Bu karar ile Fed faiz artırımlarına 16 Mart'ta yapılacak FOMC toplantısıyla başlayacağının sinyalini verdi.

FOMC toplantısından sonra yapılan açıklamada Fed bilançosunun küçültülmesine faiz artırımından sonra başlanacağı da vurgulandı.

FOMC açıklamasında, "Yüzde 2'nin oldukça üzerinde enflasyon oranı ve güçlü bir istihdam piyasası karşısında Komite, federal fon faiz oranı için hedef aralığın artırılmasının yakında uygun olmasını bekliyor" ifadelerine yer verildi.

FOMC üyelerinin Fed bilançosunun "ciddi şekilde azaltılması" için prensipler üzerinde anlaştıklarının da ifade edildiği açıklamada, bilançonun büyüklüğünün vadesi gelen tahvillerden ana para ödemelerinin ne kadarlık kısmının yeniden yatırıma yönlendirileceğine sınırlama getirilerek yapılacağı belirtildi. Bilanço azaltımının faiz oranları artırıldıktan sonra başlayacağını duyuran Fed, spesifik bir tarih vermedi.

Haberin Devamı

Son dönemdeki istihdam artışlarının, Omicron varyantının rekor vaka sayılarına yol açmasına rağmen "güçlü" olduğunu belirten Fed, küresel tedarik zincirlerinde beklenen iyileşmenin enflasyonu iyileştirmesi beklentisini de sürdürdü.

40 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU

Ülkede son gelen veriler enflasyonun geçici olduğu yönündeki söylemin değişmesine yol açmıştı.

ABD'de son açıklanan verilere göre yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedilmişti. Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Fed Başkanı Powell iki hafta önceki konuşmasında enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacaklarını belirtmiş ancak “Şu an bulunduğumuz yerden normale giden uzun bir yol var” ifadelerini kullanmıştı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

ONS ALTIN FED KARARI SONRASI YÜZDE 1'İN ÜZERİNDE DÜŞTÜ

Para ve emtia piyasalarının gözü kulağı da bugün ABD’den gelecek faiz kararındaydı. Ons altın Fed’in faiz kararı öncesi geçtiğimiz gün 1854 dolar seviyesini aşarak son 2 ayın zirvesine ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Fed açıklaması sonrasında ons altın yüzde 1'in üzerinde düşüşle 1824 dolar seviyesini gördü.