Geri Dön
Uzmanpara Fitch petrol ve doğal gaz tahminlerini düşürdü

Fitch petrol ve doğal gaz tahminlerini düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yakın dönemde talebin zayıf kalacağı ve arzın güçlü olacağı beklentilerine işaret ederek petrol ve Avrupa TTF doğal gaz fiyatı tahminlerini düşürdü.

Fitch petrol ve doğal gaz tahminlerini düşürdü

Brent petrol için 2023 yılı beklentisini 85 dolar/varil seviyesinden 80 dolara indiren Fitch, Batı Teksas petrolü için beklentisini de 80 dolardan 75 dolara çekti.

Haberin Devamı

Avrupa TTF için 2023 yılı doğal gaz fiyatı beklentisi 20 dolar/mcf seviyesinden 12 dolar/mcf seviyesine indirilirken, 2024 yılı için beklenti de 20 dolardan, 10 dolara düşürüldü.

Fitch Ratings yayınladığı raporda, "2023 petrol fiyatları için daha düşük varsayım, zayıf kısa vadeli talebi ve küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve özellikle Rusya'dan gelen hala dayanıklı petrol arzı konusundaki endişeleri yansıtmaktadır. OPEC+ ülkeleri özellikle Suudi Arabistan yakın zamanda vadeli petrol fiyatlarına bir miktar destek sağlasa da, ihtiyaç duyulduğunda arzı artırmak için hazır durumdaki kapasiteleri mevcut olacaktır. ABD ve Kanada'nın üretimi 2023 yılı ikinci yarısında ve 2024 yılında hafifçe artması muhtemeldir" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Petrol için 2025 ve 2026 tahminlerini yukarı yönlü revize eden Fitch, tahminlerin yükseltilmesine neden olarak jeopolitik gerilimlerin ve hala güçlü petrol talebinin fiyatları etkileme olasılıklarını işaret etti.

Fitch brent petrol için 2025 beklentisini 65 dolar/varilden 70 dolara çıkarırken, 2026 beklentisini de 53 dolardan 65 dolara yükseltti.