Geri Dön
Uzmanpara İngiliz sterlininde güçlü performans

İngiliz sterlininde güçlü performans

İngiliz sterlini para birimlerinin yüzde 90'ından daha iyi performans gösterdi.

İngiliz sterlininde güçlü performans

İngiliz sterlini ülke ekonomisinin beklenenden daha iyi direnç gösterdiğine ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına dair işaretlerle bu yıl dünya genelinde para birimlerinin %90'ından fazlasını geride bırakan bir toparlanma performansı gösterdi.

Haberin Devamı

Bloomberg tarafından takip edilen 140'tan fazla küresel döviz kurundan oluşan bir evrene göre 2024 yılında İngiliz sterlininden aralarında Kenya, Zambiya ve Sri Lanka'nınkiler de dahil olmak üzere yalnızca 11 para birimi daha iyi performans gösterdi.

Analistlere göre bunun nedeni basit. İngiltere ekonomisinin korkulandan daha dirençli olması. Bu durum İngiltere'yi faiz oranlarını ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) da dahil olmak üzere en büyük muadillerinden daha uzun süre mevcut seviyelerinde tutmaya teşvik edecek.

Fed ve ECB'nin haziranda, İngiltere Merkez Bankası'nın ağustos ayında faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Bank of America G-10 Döviz Stratejisi Başkanı Athanasios Vamvakidis, "Geçen yıl İngiltere büyük ekonomiler arasında en kötü büyüme-enflasyon karışımına sahipti. Şimdi ise ekonomi toparlanıyor ve enflasyon düşüyor gibi görünüyor" değerlendirmesini yaptı. Sterlinin yıl sonuna kadar 1,37 dolara yükseleceğini düşünen Vamvakidis, "Veri karışımı daha iyi hale geliyor, bu da özellikle aşağı yönlü bir fikir birliği göz önüne alındığında sterlini destekliyor" dedi.