Şef Köşesi: Ayva tatlısı tarifi

Herkese merhabalar,

Havalar soğudu ve kış meyveleri sahneye çıktılar. Bu tarifimde saray mutfağının göz bebeği olan Sultanların tatlı Ayva Tatlısını anlatmak istiyorum. Meyve tatlıları Türk mutfağı kültürümüzün vazgeçilmez lezzetlerindendir. Meyveleri hem ana yemeklerimizde hem de tatlılarımızda çok kullanırız.

Şef Köşesi: Ayva tatlısı tarifi

Ayva tatlısını pişirmek için farklı yöntemler izlenebilmektedir. İster sadece tencerede başlayıp tencerede bitirebilirsiniz, ister sadece fırında pişirebilirsiniz, isterseniz de şimdi size anlatacağım gibi tencerede başlayıp fırında bitirebilirsiniz.

Farklılık sadece pişirme tekniklerinde değil, lezzet ve sunumlarda da olabiliyor. Mesela ayvaları haşladığımız suya kimisi çubuk tarçın koyarken, ben yeşil elma rendesine toz tarçın koyuyorum ya da bazı tariflerde lohusa (kızamık) şekeri kullanılırken, ben vişne kullanıyorum.

Bu arada bu tarifin kilit oyuncusu ayvanın çekirdekleridir. Tatlının sosunun kıvam almasını ayva çekirdeğinin içinde bulunan jel sağlamaktadır. Bu ufak tefek çekirdekler kalsiyum ve potasyum mineralleriyle, A,B ve C vitaminleri bakımından da zengin bir besin deposudur.

Hadi tarife geçelim.

İÇİNDEKİLER:

- Ekmek ayvası 3 adet

- Yeşil elma 2 adet

- Vişne (donuk) 8 adet

- Toz şeker (her yarım ayva için) 6 yemek kaşığı

- Toz şeker (elma harcı için) 3 yemek kaşığı

- Toz tarçın 2 yemek kaşığı

- Karanfil 5-6 adet

- Limon suyu (kararmaması için)

- Su

- Rulo kaymak (sunum için)

- Toz Antep fıstığı (sunum için)

- Taze nane (sunum için)

 

- Ayvaları soyup diklemesine ortadan ikiye bölüyoruz ve çekirdeklerini sosu için kenara ayırıyoruz.

- Limonlu su hazırlayıp soyduğumuz ayvaları kararmaması için suyun içine koyuyoruz.

- Ayvaları geniş bir tencerenin zeminine, içleri yukarı bakacak şekilde yerleştiriyoruz.

- Üstlerine birer kaşık toz şeker ekliyoruz.

- Ayvaların üzerini yarım parmak geçecek şekilde suyunu koyuyoruz.

- Suyun içine vişneleri, karanfilleri ve çekirdekleri ekliyoruz. (çekirdekleri ortadan ikiye bölün)

- Tencerenin kapağını kapatıp ve orta ateşte 30 ile 45 dakika arası kaynatıyoruz.

- Bu sırada yeşil elmaların kabuğunu soyup rendeliyoruz.

- Bir tavada elmaları toz şeker ve tarçın ile güzelce soteleyip harç elde ediyoruz.

- Haşlanmış olan ayvaları fırın tepsisine güzelce alıp sosunu da tepsiye ekliyoruz.

- Hazırlamış olduğumuz elma harcını ayvaların göbeğine yerleştirip üzerlerine de vişneleri koyuyoruz.

- 180 derece fırında yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirip ayvaların elma harcı ile özdeşleşmesini ve ayvaların daha sıkı hale gelmesini sağlıyoruz.

- Sunum için de yanına 1 dilim rulo kaymak koyup, üzerine nane filizi ekliyor ve toz fıstık serpiyoruz.

Şimdiden herkese afiyet olsun.

 

İnstagram: @ekineylemulas

Twitter: @ekineylemulas