Dünya Savaşın merkez üssü değişti... İsrail sınırı aştı, Mısır açık açık uyardı!

Savaşın merkez üssü değişti... İsrail sınırı aştı, Mısır açık açık uyardı!

12.05.2024 - 16:35 | Son Güncellenme:

İsrail işgal ordusunun daha önce zafer ilan ettiği yere bu sabah tanklar yeniden girdi, Kahire ise yalnızca Tel Aviv'e değil ABD ve Avrupa ülkelerine açık mesaj verdi.

Orta Doğu'da beş ülkeye daha sıçrayan savaşta 220. güne girildi, bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL DESTEKÇİSİ KOMEDYENE PROTESTO

ABD’de üniversitelerde devam eden Gazze’ye destek protestolarına bir yenisi daha eklendi. ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde yer alan Duke Üniversitesi'nin mezuniyet törenine konuk konuşmacı olarak katılan komedyen Jerry Seinfeld, İsrail’e verdiği destek nedeniyle protesto edildi. Bazı öğrenciler, ABD’li komedyen Seinfeld’in konuşması sırasında "Filistin'e özgürlük" sloganı atarak tören alanını terk etti. Bazı öğrenciler ise tören alanını terk ederken Filistin bayrağı açtı.

Törenin yapıldığı futbol sahasında tribünlerde bulunan bazı kişiler de töreni terk ederken, bazı katılımcılar ise Seinfeld’a destek vererek tezahürat yaptı. Seinfeld, protestoya rağmen konuşmasını tamamladı.

ABD'DEN REFAH AÇIKLAMASI

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik saldırılarına yönelik tepkiler sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze Şeridi’nin Refah kentindeki sivilleri korumak için güvenilir bir planı olmadığını belirtti. Blinken, ABD’nin İsrail’in Refah kentine yönelik saldırılarında kullanılabileceği endişesiyle İsrail'e 3 bin 500 adetlik bomba sevkiyatını durdurma kararı aldıklarını hatırlatarak, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in kendisini savunmasına yardım etmeye kararlı olduğunu ve söz konusu sevkiyatın askıya alınan tek sevkiyat olduğunu belirtti.

Blinken, Biden'ın İsrail'e Refah'a bu büyük askeri operasyonu başlatması halinde ABD’nin bu operasyonu desteklemeyeceğini ve silah tedarik etmeyeceği bazı silah sistemleri olduğunu açıkça belirttiğini söyledi. Blinken, "Bu sistemlerin kullanım şekline ilişkin gerçek endişelerimiz var. İsrail'in sivilleri korumak için net ve inandırıcı bir planı olması gerekiyor ki, biz bunu henüz görmedik" dedi.

BELÇİKA'DA İSRAİL PROTESTOSU

Belçika’da İsrail’e yapılan silah satışı protesto edildi. Valon bölgesinde yer alan Namur şehrinde bir araya gelen bir grup gösterici, Belçika'nın İsrail'e silah satışını yasaklaması çağrısıyla protesto düzenledi. Eylemciler, Valon bölgesinde üretilen silahların İsrail'e satışına son verilmesi için Valon Parlamentosu'nu da derhal karar almaya çağırdı.

Göstericiler, parlamento binası önünde düzenledikleri protestoda, “Belçika'dan giden silahlarla İsrail Gazze'de katliam yapıyor”, “Soykırımı durdur”, “Susmak ortak olmaktır” ve “Silah satışını durdurun” yazılı pankartlar açtı. Sessiz bir şekilde parlamento önünde protesto yapan kalabalığa polisler eşlik ederken, protestonun ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

Haberin Devamı
MISIR ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NDAKİ SOYKIRIM DAVASINA KATILIYOR

Kahire yönetimi, Güney Afrika tarafından İsrail'e karşı Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım davasına resmen katılıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı, İsrail'in Filistinli sivillere karşı tırmanan saldırganlığı nedeniyle davaya katılma kararı alındığını açıkladı.

Kahire, İsrail'den Refah'ta başlayan kara işgalini durdurmasını ve Gazze Şeridi'ne yeterli insani yardım girişine izin vermesini de istiyor.

MISIR'DAN İSRAİL'E AÇIK UYARI



Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan üst düzey bir Mısırlı yetkili, Kahire yönetiminin İsrail'in yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerine verdiği uyarının detaylarını paylaştı.

Mısır'a göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ı işgale girişmesi Kahire ve Tel Aviv arasındaki barış anlaşmasını riske soktu. Kahire 1979 yılında imzalanan anlaşmayı bölgesel istikrarın kilometre taşı olarak görüyor.

İsrail işgal birlikleri, hafta içinde Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru'na girdi. Mısır ve Gazze arasındaki ince bir çizgi olan 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru fazlasıyla hassas bir nokta, aslında bir tampon bölge.

1979 yılında İsrail ve Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla ortaya çıktı, işgal güçleri 26 yıl sonra Gazze'yi terk edinceye kadar kontrolü İsrail'deydi.

İsrail askerleri 2005 yılından sonra ilk kez bu sabah Philadelphia Koridoru'na girmiş oldu ve bu 1979 anlaşmasının ihlal edilmesi anlamına geliyor.

Zira, Kahire yönetimi Tel Aviv'i üç ay önce, Şubat ayında net bir şekilde uyardı. Mısır, İsrail işgal ordusunun Refah'a girmesi ve şehre sığınan yüz binlerce Filistinlinin sınırın güneyindeki Mısır'a doğru hareket etmeye zorlanması halinde barış anlaşmasının askıya alınabileceğini bildirdi.

Mısır, mevcut tabloda ise barış anlaşmasının yüksek risk altında olduğunu yalnızca İsrail'e değil, ABD ve Avrupa ülkelerine de bildirdi.

Kahire yönetimi, aylardır muhtemel bir göçmen akınına karşı Gazze sınırına yığınak yapıyor ve 14 kilometrelik hatta tanklar yerleştirildi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 35 BİNİ AŞTI

Filistinli yetkililer, savaşın 219'uncu gününde Gazze Şeridi'ndeki can kaybının 35 bin 34'e çıktığını duyurdu.

İsrail katliamında can veren kurbanların üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar. 8 bini aşkın Filistinli ise harabeye dönen Gazze Şeridi'ndeki enkazlarda kayboldu.

Haberin Devamı
KABİNE TOPLANTISINDA KRİZ

İsrail medyasına göre, bu hafta gerçekleştirilen kabine toplantısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaş sonrası stratejisi ele alındı. Habere göre, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi toplantıda Netanyahu'yu savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğine dair bir stratejisi olmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Cibaliye’ye yeniden saldırı gerçekleştirildiğini hatırlatan Halevi, "Gazze Şeridi’nde Hamas dışında bir yönetim oluşturulmasına yönelik diplomatik süreç kaydedilmezse diğer bölgelerde de bir kez daha saldırı gerçekleştirmek durumunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

Haberde adı açıklanmayan İsrailli askeri yetkililerin de bir strateji geliştirmeleri ve karar almaları konusunda siyasi liderleri uyardığı kaydedildi. Ayrıca, kabine üyelerinin de Netanyahu’yu İsrail'in son birkaç haftadaki tutumu ve karar alma konusundaki eksikliğinin 'sadece hayatları riske attığı' konusunda uyardığı bildirildi.

Yerel medyadaki bir başka haberde ise, Netanyahu’nun İsrail iç istihbarat servisi Shin Bet Başkanı Ronen Bar ile de tartışma yaşadığı bilgisi var. Haberde, Bar’ın Savunma Bakanı Yoav Gallant ile stratejik planlama konusunda toplantı yapmasına öfkelenen Netanyahu, Shin Bet’in MOSSAD ya da Gallant’a değil kendisine bağlı olduğunu ve kendisine danışılması talimatı verdiği kaydedildi.

KOLOMBİYA NETANYAHU'YA DERSİNİ VERDİ

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, kendisine "Yazıklar olsun" diyen ve İsrail'e ders veremeyeceğini söyleyen Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yanıtını X hesabından paylaştı.

Bogota yönetimi, Tel Aviv'le diplomatik ilişkilerini tamamen koparan ülkeler arasında.

Kolombiya lideri Petro, "Binlerce masum çocuk, kadın ve yaşlı insanın üzerine bomba atmak sizi kahraman yapmaz. Avrupa'da milyonlarca Yahudi'yi öldürenlerin yanında duruyorsunuz. Dini ne olursa olsun soykırım soykırımdır. En azından katliamı durdurmayı deneyin" diye yazdı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun tarihe bir soykırımcı olarak geçeceğini kaydeden Gustavo Petro, geçen hafta Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Netanyahu'nun tutuklanması çağrısında bulundu.

SAVAŞIN MERKEZ ÜSSÜ BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ! İSRAİL TANKLARI GİRDİ



Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah şehrindeki tahliye emrini genişleten İsrail işgal ordusu, bölgenin kuzeyinde saldırıya geçti.

AFP haber ajansı, Akdeniz kıyı şeridinin kuzeyinde yer alan Gazze şehri yakınlarında yoğun çatışmalar çıktığını ve İsrail helikopterlerinden ağır silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

Yerel medya ise, Gazze Şehri'nin yakınındaki Cibaliye'de çatışmaların yeniden başladığını aktardı.

İsrail işgal ordusu, Cibaliye mülteci kampındaki 100 bin ila 150 bin Filistinli için tahliye emri çıkardı.

Bugün ise İsrail savaş uçakları Cibaliye'ye halı bombaları attı, silahlı insansız hava araçları ise Birleşmiş Milletler kliniği yakınındaki ambulanslara ateş açtı. Yerel kaynaklar çok sayıda can kaybı olduğunu bildiriyor, ölü sayısı henüz net değil.

Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzum, İsrail işgal birliklerinin Gazze'nin üç ayrı noktasında açık bir şekilde baskı uyguladığını, üç cephedeki baskının zirve seviyesine çıktığını bildirdi.

Al Jazeera muhabiri, ilerleyen dakikalarda İsrail tanklarının Cibaliye mülteci kampına girdiğini bildirdi.

Tankların kampın derinliklerine ilerlemesiyle Cibaliye'de ciddi gelişmeler yaşandığı yorumunu yapan Tarık Ebu Azzum, İsrail işgal ordusuna ait tankların Selahaddin yolunu geçerek Cibaliye'ye ulaştığı bilgisini de verdi.

Görgü tanıkları, tankların nüfusun yoğun olduğu kampın içinde tahliye merkezlerini ve binaları kuşattığını söylüyor.

KASSAM TUGAYLARI DOĞRULADI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Cibaliye'de İsrail işgal askerleriyle şiddetli çatışmalara girdiğini duyurdu.

Çatışmaların en yoğun şekilde gerçekleştiği Cibaliye mülteci kampı, Yahudi çetelerin evlerinden attığı Filistinlilerin barınması için 1948 yılında kuruldu. Günümüzde Gazze Şeridi'nin en kalabalık mülteci kampı olan Cibaliye'de 7 Ekim'de başlayan savaşla birlikte çok şiddetli çatışmalar yaşandı, İsrail ordusu Hamas taburlarını ortadan kaldırdığını savunarak Şubat ayında kamptan çekildi.

AFP, İsrail işgal ordusunun uluslararası muhalefete meydan okuyup bu hafta Refah'ın doğusuna tanklarla girdiğini, dahası Refah sınır kapısını ele geçirerek Gazze'ye yardım girişlerini durdurduğunu aktardı.

Mısır sınırındaki Refah'ta savaştan önce yalnızca 275 bin Filistinli yaşıyordu, İsrail katliamından kaçanların akın akın şehre gelmesiyle nüfus 1,5 milyonu aştı. İsrail işgal birlikleri önce şehrin doğusundaki 100 bin kişiye tahliye emri verdi, ardından bu emir şehrin merkezini de kapsayacak şekilde genişletildi.

İsrail ordusu Refah'tan 300 bin Filistinlinin kaçtığını savunuyor ancak tekrar yollara düşenler nereye gideceğini bilmiyor. AFP'ye konuşan Ferid Ebu Eyda, "Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Gazze'de güvenli bir yer kalmadı, gidebileceğimiz hiçbir yer yok" diyor.

İsrail'in en sıkı müttefiki ABD bile Refah'a bir kara saldırısının büyük bir insani felakete yol açacağını söylüyor, Washington sekizinci ayına giren savaşta ilk kez İsrail'e bazı silahların sevkiyatını askıya aldı.

Birleşmiş Milletler ise, Refah'ın karadan işgalinin alışılmışın dışında bir insani felakete neden olacağını tekrarladı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Refah sakinlerine verilen güvenli olmayan bölgelere gitme emrinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Aylardır ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda devam eden ateşkes müzakerelerinde ise umutlar yavaş yavaş sönüyor. Hamas Mayıs ayı başında ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu, İsrail tarihinin en sağcı hükümetinin başındaki Binyamin Netanyahu ise saatler sonra Refah'a saldırı emri verdi.

Haberin Devamı
ABD ÜÇ KAMİKAZE DRONE'U DÜŞÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin ateşlediği üç kamikaze silahlı insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.

İran destekli Husiler, İsrail işgal ordusunun Gazze'den çekilmesini istiyor ve Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar düzenliyor.

Al Jazeera, Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'yi de kontrol eden Husilerin son drone saldırılarının CENTCOM komutanı Michael Erik Krill'in Suudi Arabistan ziyareti sırasında gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun yanı sıra Avrupa Birliği'nin Aspides adlı görev gücü Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresinde aylardır devriye geziyor.

Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen topraklarındaki Husi hedeflerini bombardımana tutması da İran destekli grubu geri adım attırmadı.