Dünya Rusya'da yaprak dökümü! Putin'in Şoygu'yu kovmasından iki gün sonra Koznetsov da hapse atıldı

Rusya'da yaprak dökümü! Putin'in Şoygu'yu kovmasından iki gün sonra Koznetsov da hapse atıldı

14.05.2024 - 12:59 | Son Güncellenme:

Savunma Bakanı Şoygu, yardımcısının tutuklanmasının üzerinden üç hafta geçmeden koltuğunu kaybetti. Korgeneral Kuznetsov'un parmaklıklar ardına gönderilmesi ise Moskova'daki üstü örtülü savaşta yeni bir adım.

Rusyada yaprak dökümü Putinin Şoyguyu kovmasından iki gün sonra Koznetsov da hapse atıldı

Dünyanın kaderini değiştiren savaşta 10 gün sonra yirmi yedinci ay doluyor. İlkbaharın gelmesiyle taarruza geçen Rus işgal ordusu doğu cephesinde ilerliyor, Ukraynalılar son günlerde birçok köyü kaybetti. Rus birlikleri, Ukrayna'nın 2022 yazı biterken yıldırım baskınla geri aldığı Harkov çevresinde de Cuma günü sürpriz bir saldırı başlattı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Blinken'la görüşmesinde Rusya sınırındaki Harkov'un hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi. ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken ise, Kiev yönetiminin aylardır beklediği askeri yardımın şu an yolda olduğu bilgisini verdi.

Rus işgalcilerin sınırı geçmesiyle bütün gözler bir kez daha Harkov'a çevrilmiş durumda. Uluslararası haber ajansı AFP, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov yakınlarından tahliye edilen sivillerin fotoğraflarını servis ediyor. Kısa süre içerisinde Rusya sınırına yakın köyler ve yerleşimlerden tahliye edildi.

Rusyada yaprak dökümü Putinin Şoyguyu kovmasından iki gün sonra Koznetsov da hapse atıldı

ALMAN GAZETECİLER TWITTER MESAJLARINI SİLDİ

Ukrayna'nın yine aylardır dile getirdiği F-16 savaş uçaklarına dair İsveç'in başkenti Stockholm'den gelen açıklama, şok dalgaları yaydı. Stockholm'deki İskandinav ülkeleri başbakanları buluşmasına Almanya'dan Olaf Scholz, İzlanda'dan Bjarni Benediktsson, Finlandiya'dan Petteri Orpo, Danimarka'dan Mette Frederiksen, İsveç'ten Ulf Kristersson ve Norveç'ten Jonas Gahr Store katıldı. Başbakanlar Rusya tehdidini ve Ukrayna'ya verilecek desteği ele aldı.

Haberin Devamı

Danimarka Başbakanı Frederiksen, zirvede F-16 jetlerini Ukrayna'ya birkaç ay içerisinde göndereceklerini söyledi. Ancak Alman gazetecilerin Frederiksen'in İngilizce konuşurken kullandığı kelimeyi tekil olarak anlamasıyla, haber 'F-16 jetleri gelecek ay Ukrayna'da' olarak sunuldu. Açıklamanın düzeltilmesiyle Alman gazeteciler X sosyal medya hesaplarından paylaştıkları mesajları silip doğru bilgiyi yazdı.

ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler, geçen yıldan bu yana Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi veriyor. Danimarka'nın yanı sıra Hollanda, Norveç ve Belçika gibi Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya F-16 jetlerini sevk etmeye hazırlanıyor.

Rusyada yaprak dökümü Putinin Şoyguyu kovmasından iki gün sonra Koznetsov da hapse atıldı

'BALIĞA ÇIKMAK ŞOYGU'YU KURTARAMADI'

Rusya tarafında ise beşinci dönemine resmen başlayan ve yıllardır yanından ayırmadığı Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu görevden alan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sürpriz hamlesi, gündemin en tepesinde. BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, Şoygu'nun koltuğundan olmasını "Putin'e yakın olmak, birlikte balığa ya da ava çıkmak, mantar toplamak... Bunların hiçbiri işinizin garanti olduğu anlamına gelmiyor" cümlesiyle yorumladı.

Haberin Devamı

Dahası, Sergey Şoygu'nun yardımcılarından Timur Ivanov'un geçen ay yolsuzluktan gözaltına alınmasını bugün yeni bir tutuklama izledi.

Göz kamaştırıcı lüks hayatını sosyal medyadan sergilemesiyle bilinen Ivanov, Şoygu'nun yardımcısı olmasının yanı sıra Kremlin sözcüsü Peskov'un parti arkadaşıydı. Forbes dergisinin Rusya'nın güvenlik yapılarındaki en zengin adamlardan biri olarak listelediği Timur İvanov, tam da savaşın yirmi altıncı ayının dolduğu gün hapse atıldı.

Timur Ivanov ve eski bir televizyon sunucusu olan eşi Svetlana İvanova'nın albümlerinde Cote d’Azur'daki yaz tatilleri, kiralık yatlar, helikopterler, İstanbul'da doğum günü ve elbette lüks arabalar ve mücevherler vardı.

Rusyada yaprak dökümü Putinin Şoyguyu kovmasından iki gün sonra Koznetsov da hapse atıldı

SUÇLAMA BİR GÜN SONRA ORTAYA ÇIKTI

Bugün gözaltına alınan isim ise, Savunma Bakanlığı Ana Personel Müdürlüğü'nün başındaki Korgeneral Yuri Kuznetsov oldu.

Haberin Devamı

Rus medyası ilk haberlerinde Moskova'da tutuklanan korgeneral Kuznetsov'un gözaltı gerekçesine yer vermedi, evinde ve ofisinde arama yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Mayıs 2023'te Savunma Bakanlığı'ndaki görevine atanan Yuri Kuznetsov'un tutuklanma nedeni ancak bu sabah yayımlanan gazeteler tarafından yazıldı.

Kommersant gazetesi, Savunma Bakanlığı'nın en önemli koltuklarından birinde oturan korgeneral Kuznetsov'un rüşvet suçlamasıyla tutuklandığını bildirdi. Haberde Yuri Kuznetsov'un büyük miktarda rüşvet aldığı vurgulandı.

Rusya lideri Vladimir Putin 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya saldırı emri verdi, tanklar sınırı geçti. Moskova birkaç gün içinde Kiev'i ele geçirip kukla bir yönetimi işbaşına getirmeyi hedefliyordu ancak Ukraynalıların işgal ordusunu birkaç ayda başkent çevresinden püskürtmesi Putin için ilk büyük hayal kırıklığıydı.

Rus ilerleyişini 2022 yaz mevsimi başında durduran Ukraynalılar, Batılı ülkelerin sağladığı silah desteğiyle yaz biterken karşı taarruza geçti. Harkov çevresinin hızla geri alınmasını güneydeki Herson'un kurtarılması takip etti. Herson'da sıkışıp kalan on binlerce askere verilen geri çekilme emri, Vladimir Putin için savaştaki en küçük düşürücü andı. Ukraynalılar doğu ve güney cephelerinde 2023 yazında bir kez daha karşı taarruza geçti ancak bu kez Rus savunma hatlarını aşamadı. Bu yılın ilkbaharında ise Rus işgalciler taarruza başladı, Ukraynalılar doğu ve kuzeydoğu cephelerini savunmaya çalışıyor. Halihazırda Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 20'si Rus ordusunun işgali altında.

Yazarlar