Yaşam Tek oturuşta 89 tane Japon balığı yuttu! 10 dolarla başladı: 'Çok fazla şikayet var'

Tek oturuşta 89 tane Japon balığı yuttu! 10 dolarla başladı: 'Çok fazla şikayet var'

17.05.2024 - 06:34 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 100 yıl önce bir iddiayla başladı. Sonrasında ortalığı kasıp kavuran, yüzlerce çocuğun ve gencin birbirini geçmeye çalıştığı tuhaf bir çılgınlıkla sonuçlandı. 10 dolarla başlayıp kurbağa yutmaya kadar giden akılalmaz iddia ise bugün hâlâ devam ediyor.

Tek oturuşta 89 tane Japon balığı yuttu 10 dolarla başladı: Çok fazla şikayet var

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr- Tarihler 1930'ları gösterdiğinde ABD'nin Massachusetts kampüsünde ilginç bir gelenek başladı. Birinci sınıf öğrencilerinin Japon balıklarını yutmasını içeren bu iddia ülke çapında bir çılgınlığa dönüştü. İddianın ortaya çıkış hikayesi ise oldukça enteresan. İşte 10 dolarla başlayan akılalmaz gelenek.

Haberin Devamı

Tek oturuşta 89 tane Japon balığı yuttu 10 dolarla başladı: Çok fazla şikayet var

KURBAĞA YUTMA PRATİĞİ YAPTI

Harvard'da başarılı bir öğrenci olan Lothrop Withington Jr., 1939'da yurtta bir sınıf arkadaşına ağzına bir balık alıp onu nasıl yuttuğunu anlatıyordu. Withington'ın şüpheci arkadaşlarından biri şaşkınlığa uğradı ve bu başarının tekrarını görmek için 10 dolar ödeyeceğini söyledi. Kalabalığın eğlenmesine izin vermeyen Withington, oda arkadaşının isteğini yerine getireceğine söz verdi ve 'balık yutma günü' için bir tarih ayarlandı. Ayarlandığı gün iddiasını gerçekleştirdi. Büyük bir coşkuyla karşılandıktan birkaç ay içinde Withington'un ünü 'canlı balık yiyen' olarak artmaya başladı. İlerleyen günlerde ise kurbağa yavruları ve minik balık yumurtaları gibi daha küçük şeyleri yutarak etkinlik için pratik yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

Tarihler 3 Mart'ı gösterdiğinde, eğlenen sınıf arkadaşlarından ve en az bir Boston muhabirinden oluşan büyük bir kalabalığın önünde Withington, balığı yuttu. Ancak bir şeyler ters gitti ve balık ağzından dışarı çıktı. Ardından içeri soktu ve onu izlemeye gelen hayranların şok ve sevinç çığlıkları içinde yutkundu. Daha sonra LIFE dergisine aşağı doğru inerken pulların boğazıma biraz takıldığını itiraf etti.

Tek oturuşta 89 tane Japon balığı yuttu 10 dolarla başladı: Çok fazla şikayet var

'JAPON BALIĞI YUTMA ŞAMPİYONU'

Bu tuhaf sporun ulusal düzeyde tanıtılmasının ardından 1939 baharında, Japon balıklarını yutan bir çılgınlık üniversiteleri kasıp kavurdu. Pensilvanya Üniversitesi'nde bir öğrenci, hızla azalan Japon balığı popülasyonunun 25'ini etkileyici bir şekilde yutmuştu. Ancak rekor koltuğunda uzun oturamadı ve MIT'deki bir öğrenci tek oturuşta 42 adet yutarak kısa süreliğine 'Üniversitelerarası Japon Balığı Yutma Şampiyonu' oldu.

TIME dergisine göre öğrenci, hedef olarak 42'yi seçmişti. MIT şampiyonunun japon balığını dört şişe çikolatalı sodayla yıkadığı bildirildi ancak öğrencilerin diğer popüler sosları arasında tuz, karabiber, mayonez veya mevcudiyete bağlı olarak bir miktar limon da vardı.

Bunu nasıl yaptığını merak edenlere, "Japon balığını dilin üzerine iyice yerleştiriyorsunuz. Boğazının tepesine varıncaya kadar ileri doğru sallanmasına izin verin, sonra yutkunun. Çiğ istiridyeyi yutmakla aynı etki" dedi. Zamanla okullar arasında rekabet baş göstermeye başladı ve kızlar da bu mide bulandırıcı modaya katıldı. Smithsonian Magazine'e göre son kazananın, o yılın Nisan ayında 89 Japon balığı yutan Clark Üniversitesi'nden Joseph Deliberato'ydu.

Tek oturuşta 89 tane Japon balığı yuttu 10 dolarla başladı: Çok fazla şikayet var

HAYVANSEVERLERİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Öğrenciler büyük bir eğlence içinde balıkları yerken bu durum hayvanseverlerin de dikkatini çekiyordu. Boston'da Senatör George Krapf, eyaletin koruma departmanına 'balıkların zalimce ve ahlaksız tüketimden korunmasını' emreden bir yasa tasarısı sundu. Boston Hayvan Kurtarma Birliği Başkanı Robert F. Sellar, kolluk kuvvetlerinin Japon balığı yiyenleri tutuklaması gerektiğini, "Bu hafife alınacak bir konu değil. Böyle bir konuyu mahkemeye taşımaktan çekiniyorum ama işin peşini bırakmayacağız. Çok fazla şikayet var" diyerek savundu.

Haberin Devamı

Her ne kadar Hayvan Kurtarma Birliği'nin baskısıyla bu eğilime olan rağbet azalmış olsa da, etkinlik hiçbir zaman gerçekten ortadan kalkmadı. Bugün Withington'un iddiası 'Japon Balığı Mücadelesi'ne dönüştü ve bir grup öğrencinin balık yutma yarışması yaptığı sayısız örneğe yol açtı.

Yazarlar