Gündem Kurtulmuş'tan AK Parti'ye ziyaret! Yeni anayasa için ekim ayını işaret etti

Kurtulmuş'tan AK Parti'ye ziyaret! Yeni anayasa için ekim ayını işaret etti

16.05.2024 - 14:21 | Son Güncellenme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti Grubu'nu ziyaret etti. Kurtulmuş, ziyaretin ardından yeni anayasa çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Meclis grubunu ziyaret ederek Grup Başkanı Abdullah Güler ve grup başkanvekilleri ile görüştü.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, kendisine eşlik eden AK Parti Grup Başkanvekilleri ile Abdullah Güler'in yanına gitti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşme sonrası Kurtulmuş ve Güler, ortak açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, anayasa turu kapsamında son ziyaretini AK Parti grubuna yaptığını kaydederek, "Bundan sonraki süreçte TBMM'de yer alan diğer siyasi partilerin görüşlerini alacağız. Sadece Meclis çatısı altında değil, Türkiye'nin dört bir tarafında, bu konuda fikri olan herkesin sürece katkı sunmasını temin edeceğiz. Üniversitelerin, hukuk camiasının, sivil toplum kuruluşlarının velhasıl fikri olan herkesin bu sürece katkı sağlayabilmesi için bir süreci yürüteceğiz. Tabii bu sürecin oldukça zor olduğunu ben de biliyorum ama başlangıçta 3 kelimenin altını çizerek, bu süreci daha açık bir şekilde yürütmemiz gerektiğini ifade etmek isterim. Bunlardan birincisi şeffaflıktır. Bu süreçte yöntemin bile nasıl olacağını karşılıklı müzakerelerle yaparak, şeffaf bir şekilde, sürecin her aşamasında milletimizin açık bir şekilde bilgilendirilmesini sağlayacağız. Ümit ederim ki partilerle birlikte bulunacak olan ortak bir yöntemle, herhalde önümüzdeki yasama dönemi başladığında, yani ekim ayından itibaren bu meselenin içeriğine ilişkin görüşmeler başlayabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ANAYASA İÇİN NORMALLEŞME SÜRECİNİ ÖNEMSİYORUM'

Kurtulmuş, anayasa yapım sürecinde şeffaflık ve samimiyetin ön plana çıkarılması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin iki tane darbenin izini taşıyan mevcut anayasadan kurtulması ve bu konuda da TBMM üyelerinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi, her türlü siyasi mülahazanın üstündedir. Bunun için diyoruz ki; burada samimi olmak, niyet okumaktan vazgeçmek, her şeyi açık ve şeffaf bir şekilde ortada milletin önünde söylemek, bu sürecin samimiyetle yürütülmesini temin etmek, herhalde en önemli konulardan bir diğeridir. Buna ciddi bir şekilde dikkat ederek yolumuza devam edeceğiz. 3'üncü mesele ise iklim meselesidir. Hele anayasa yapmak gibi oldukça çetrefilli, oldukça zor ve milletin bütün kesimlerinin işin içerisinde olacağı sürecin, sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için diyalog zemininin sağlam bir şekilde kurulması lazım. Bunun için de bir iklimin oluşması gerekiyor. Ben bu iklimin oluşmuş olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. 'Normalleşme' diyerek son günlerde çok sıkça üzerinde durduğumuz bu siyasi atmosferin, ciddi bir şekilde karşılıklı olarak birbirini anlamak temelinde geliştirilmesi ve böylece bir siyasi müzakere ikliminin oluşması fevkalade önemlidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'1982 ANAYASA'SINDAN KURTULMAMIZ LAZIM'

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydederek, "28'inci Yasama Dönemi'nde sivil, demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir anayasayı mutlaka aziz milletimize hediye etmeyi arzu ettiğimizi ifade etmek isterim. Gerek grup başkanvekili arkadaşlarımız gerekse de ben, değerli Başkanımıza bu konuda her türlü desteği vereceğimize ve kendisinin öncülüğünde oluşturulacak her türlü çalışmaya en yüksek düzeyde katkı sağlayacağımızı ifade ettik. Küresel bir merkezde bulunan ülkemizin, Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun, Asya'nın, Afrika'nın, her gün değişen ve farklılaşan gerek ekonomik gerek siyasi düzleminde, bugünümüze uygun olarak bir yeni anayasaya çok ihtiyacı olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.