Oynatma Listesi
HABERLER

Miçotakis'in Hamas sözlerine Erdoğan'dan cevap: Bu konuda mutabık değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısında konuştu. Miçotakis'in Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlaması konusunda mutabık olmadıklarını belirten Erdoğan, "Hamas, terör örgütü değil, bir direniş örgütüdür" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile samimi diyalog çağrısını yineleyerek çözülemeyecek bir sorunun olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle; Türkiye - Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlendirilmesi tüm bölgemiz için hayırlı olacağı inancındayız. Sayın Başbakan ile biraz önce son derece verimli, samimi ve yapıcı görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları gözden geçirdik. Geçtiğimiz yıl 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Yunanistan'la aramızda çözülemeyecek büyüklükte bir sorun olmadığına dair inancımı paylaşmıştım. Bu bir süreçtir. Daha fazla netice vermesi için titizlikle ilerletilmesi gerekir.

Deprem kuşağında yer alan ülkelerimiz, komşuluk hukukunu hep yerine getirmiş birbirlerinin yardımına ilk koşan ülkelerden olmuşlardır. Görüşmelerimizde Türk - Yunan ilişkilerindeki birbiriyle bağlantılı sorunları ele aldık. Sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk dahilinde çözme irademize bağlıyız. FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele gündemimizin üst sırasındaydı. Yunanistan ile terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. Komşumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan'dan beklentilerimizi bugün paylaştım.Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adım, bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir.

FİLİSTİN MESAJI

Görüşmelerimizde Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. İsrail yönetimi ateşkes çağrılarına kulak tıkadı. Masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı hedef almaya devam ediyor. 35 bini aşan Filistinli masum sivilin katledilmesi karşısında Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır. Bu zulme ortak olmayalım çağrısıyla her hafta meydanları dolduran tüm vicdanlı insanları saygıyla selamlıyoruz. Filistinli kardeşlerimiz adına sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı sürdüreceğiz.

DİYALOG KANALLARIMIZI AÇIK TUTUYORUZ

Azınlık konusunda iki ülke arasında beşeri bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin, Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz. Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrlıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz. Türkiye kültürel mirasın korunması noktasında örnek alınan ülkedir. Kariye camimizi 2020 yılında aldığımız karar sonrasında yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO kültür varlığı olan her bir eserin korunmasına önem veriyoruz. Kariye camisi de herkesin ziyaretine açıktır. Biz pozitif gündeme, yapıcı fikirlere yoğunlaşmakta kararlıyız. 

Miçotakis'in açıklamasından satır başları şöyle; Bu dördüncü Ankara ziyaretim. Aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Refah'ta gerçekleşecek kara işgalinin kabul edilemez olması konusunda hemfikir kaldık. Yunanistan, Türkiye'nin AB'ye üye sürecine destek vermeye devam etmektedir.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN HAMAS AÇIKLAMASI

Miçotakis'in açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'mutabık kalmadığımız bir konu var' diyerek şu açıklamayı yaptı: Mutabık kalmadığımız çok önemli konu var. Ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu toprakların işgalinden sonra da topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Bunu görmemiz lazım. Hamas'a terör örgütü dersek bu acımasız bir yaklaşım olur. Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas'ı kendi insanını koruma mücadelesi veren insanlar olarak görüyorum. Bunlara karşı sizlerin de nitekim BM'de sizler de olumlu oy vermek suretiyle orada bu acımasızlığa katılmadınız. Bundan dolayı da size ayrıca teşekkür ediyorum. Ben Hamas'ı adım adım takip ediyorum. Ben inanıyorum ki sizlerle burada yanlış bir yaklaşımınız olabilir. Ben bu yaklaşımınıza asla katılmıyorum, katılamam.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmak için gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, saat 15.10 sıralarında Esenboğa Havalimanı'na indi.

Miçotakis'i ve beraberindeki heyeti havalimanında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer yetkililer karşıladı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER