Geri Dön
Değişim rüzgârlarının estiği Suudi Arabistan'da neler oluyor?

Değişim rüzgârlarının estiği Suudi Arabistan'da neler oluyor?

Suudi Arabistan'da Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın 'Ilımlı İslam'a döneceğiz' açıklamasının ardından ülkede kadınlara sosyal hayatta bazı haklar tanınmaya başlanmıştı. Peki sosyal etkisi son derece büyük bu kararlar, Suudi Arabistan'da nasıl karşılanıyor?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi Suudi Arabistan'da şu günlerde büyük sosyal değişimler yaşanıyor. Kadınlara verilen nargile içme, maç izleyebilme ve otomobil kullanma hakları ülkede büyük değişikliklerin ayak sesleri olarak algılanıyor.

Haberin Devamı

Tüm bu değişiklikler ve yeni haklar ülke prestiji açısından son derece olumlu sinyaller verse de geleneksel yapı sebebiyle bu değişimlerin kolay olmayacağı aşikar.

Suudi Arabistan'da kadınlara verilen haklara hızlı gelişmeler gözüyle bakılıyor fakat bazıları bu yeniliklerin yüzeysel olduğu konusunda şikayetlerini dile getiriyor.

Önümüzdeki Haziran ayı itibari ile Suudi Arabistan'da kadınlar 1990 yılından bu yana ilk defa otomobil kullanma özgürlüğüne sahip olacak.

Kadınların seyahat, eğitim ve banka hesabı açmak gibi her türlü eyleminin erkeklerin iki dudağı arasında olduğu ülkede verilen haklar oldukça sembolik olarak kabul ediliyor.

Genç kadınlar, annelerinden daha çok hakka sahip şekilde yaşayacakları için son derece memnun. Onlara göre Suudi Arabistan'da kadın olmak için son derece iyi bir zaman.

Haberin Devamı

Kadınların araba kullanmaya başlaması ile beraber kadınların iş gücüne katılım oranı da artacak.

Suudi Arabistan'da kadınlar ilk kez stadyumda maç izledi!

Peki Suudi Arabistan'da kadınlara bazı özgürlükleri tanıma fikri nereden ortaya çıktı?

2015 yılında Suudi Arabistan, petrol çıkaran ve ihraç eden birçok ülke gibi petrol fiyatlarında yaşanan düşüş sebebiyle ciddi ekonomik sorunlar yaşamaya başladı.

Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından açıklanan 2030 Vizyonu, Suudi Arabistan'ın ve para biriminin modern dünyaya daha açık hale gelmesini hedefliyor.

Suudi Arabistan'da işsizlik oranı 2017 yılında yüzde 12,8 oldu. 1 Ocak 2018 itibari ile vergisiz ülke olarak da bilinen Suudi Arabistan'da benzin dahil olmak üzere bazı ürünlere yüzde 5 vergi getirildi.

Kadınlar araba kullanmanın özgürlüğünü çıkaracak olsa da depoyu fullemek bundan sonra biraz daha pahalıya patlayacak.

Kızıldeniz kıyısında bulunan Cidde'de din polisleri, kadınların yaşamına başkent Riyad'ta olduğu kadar karışmıyor.

Cidde'de kadınlar yanlarında refakatçi bir erkek olmadan özgürce dolaşabiliyor, çiftler el ele tutuşabiliyor ve bazı kadınlar tam anlamınyla türban da takmıyor.

Geçtiğimiz ay ABD'li R&B yıldızı Nelly, Cidde'de bir konser bilr verdi. Her ne kadar kadınların konsere girişine izin verilmese de Nelly'nin ''Burası çok sıcak. Kıyafetlerinizi çıkarın' demesine kimse bir şey demedi.

Haberin Devamı

Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, İran'la agresif bir şekilde mücadele etmesi, Katar'a yaptırım uygulaması ve Yemen'de savaşması gibi konularda eleştirilirken ülkesinde yaptığı devrim niteliğindeki değişimlerle artı puan kazanıyor.

Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ülkede yaşayan kadınların yüzde 70'inin 30 yaş altında olduğunu ve geri kalan yüzde 30'un, yüzde 70'i zaptetmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Gençlerin seyahat tercihlerinde de önemli farklılıklar bulunuyor. Genç nesil daha çok, kendilerini özgür hissettikleri Cidde, Avrupa ve Türkiye gibi noktalara gitmek istiyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler