Geri Dön
Google, kitap okuma tutkusunu öldürür mü?

Google, kitap okuma tutkusunu öldürür mü?

Malum, Google çağındayız. Milenyum'un en büyük katkılarından biri Google teyze ya da amcamız. Artık bilgiye erişmek de bilgi kirliliğine maruz kalmak da çok ama çok kolay. Peki ya okumak? Google, kitap okuma tutkusunu öldürür mü?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Google bizi tembelleştirdi"

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, enteresan laflar etmiş Google'la ilgili. Modi, "Google her zaman başvurabileceğimiz bir kaynak. Ama bizi tembelleştirdi. Google benim kitap okuma tutkumu öldürdü" demiş. Modi'nin söylediği lafa Molatik olmamak imkânsız. Google, kitap okuma tutkumuzu gerçekten öldürüyor mu? Halk tabiriyle 'internette sörf yapmak' okuma enerjimizi mahvediyor olabilir mi?

Bağımlılık yaratmış durumda

Bilgisayarsız, telefonsuz bir hayat düşünmek artık çok zor. Ve Google en zor anımızda hep yanımızda, en çözülemeyen problemlerimizin 'ilk yardım'ında. Hal böyle olunca Google bir bağımlılık yaratmış durumda. Doğru ya da yanlış ama mutlaka bir çözüm önerisi getiriyor. Fakat bilgiye erişmenin kolaylığı ile dezenformasyon arasında boğulmuş vaziyetteyiz. Okumak yerine izlemeyi tercih ediyoruz.

'Otomatik Portakal'a dönüşürüz

Bu yüzden de gelecek 'izlemek'te diyorlar. Ancak fena halde yanılıyorlar. Okumaktan vazgeçmek imkânsız bir şey. Sadece izlersek İngiliz yazar Anthony Burgess'in 'Otomatik Portakal'ına dönüşürüz. Okumamız lazım. Ve daha da önemlisi Google'ın okuma hızımızı, enerjimizi tükettiğini fark etmemiz gerekiyor. Bu bilinçle okumaya daha sıkı sarılmamız şart. Modi'nin haklı olma olasılığı oldukça yüksek...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler