Geri Dön
Harry Potter serisi yasaklanacak kadar tehlikeli mi?

Harry Potter serisi yasaklanacak kadar tehlikeli mi?

J.K. Rowling'in 90'larda yarattığı Harry Potter serisi, 2000'li yıllarda beyazperdeye uyarlanınca popüler kültüre damga vurmuştu. Sihirli bir dünyanın s'sinden bile anlamayanlara kendini okutturan, izlettiren seri hakkında sürekli 'yasak' haberleri gündeme geliyor. Bitmedi, bitmiyor yani 'yasak' sendromu...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Harry Potter kitaplarına bir yasak daha

Yıldız Tilbe haklı; bütün yasakları yasaklamak gerekiyor. Ama olmuyor, olamıyor. Yasaklar bir türlü bitmiyor. Independent'ta yer alan habere göre ABD'nin Tennessee eyaletindeki bir Katolik okulunda Harry Potter kitapları yasaklanmış. Sebebi ne? Okulda görev yapan papaz, kitapta bahsi geçen büyü ve lanetlerin gerçek olduğunu ve gerçekten bazı şeytani ruhları uyandırabileceğini iddia etmiş.

Nurella'ya bağlayan Rowling yılmış durumda

Hayır şimdi kendisi alınmasın gücenmesin ama ben hayatımda böyle anlamsız bir iddia, böyle fantastik bir gerekçe görmedim. Harry Potter serisiyle ilgili düzenli aralıklarla gündeme gelen bu türden iddialar karşısında J.K. Rowling de bıkmış, adeta İşte Benim Stilim kızlarının tartışmasından bunalan Nurella'ya bağlayıp yılmış durumda. Geçtiğimiz günlerde, "Ben bugüne kadar bu kitapları okuyup 'Büyüyünce cadı olacağım' diyen bir çocuk görmedim" diyerek konuya dair gayet yeterli ve mantıklı yaklaşımlarda bulunmuştu.

"Yeter artık" deyip zırıl zırıl ağlayasımız geliyor

Harry Potter serisi yasaklanacak kadar tahlikeli mi? Tabii ki hayır. Öyle olsa her birimiz psikopatik tavırlar sergilerdik kitapları okuyunca, filmleri izleyince. "Yoo, ne münasebet" demek istiyorum bu soruyu. Peki -hangi okul olursa olsun- bir okul yönetiminin "Biz bu kitabı yasaklıyoruz!" demesi ne kadar akla ve hayale uyumlu? Yasaklar genel itibariyle anlamsız olabiliyor. Ama söz konusu 'Harry Potter' yasakları olduğunda daha da komik kaçıyor. İnsanın "Ama artık yeter, Harry Potter'ı rahat bırakın! O büyücü ama 'çocuk dostu' bir büyücü!" filan diye bağırası, 'asa'sını yere fırlatası, yaşını 5'e düşürüp zırıl zırıl ağlayası geliyor. Bir çocuk kahramanının da üzerine bu kadar gidilmez ki arkadaş!

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler