Geri Dön
Gezegenim için: Blue Moon, Ay'a gidince ne olacak?

Gezegenim için: Blue Moon, Ay'a gidince ne olacak?

Amazon CEO'su Jeff Bezos da uzaya kafayı taktı, kendince planları var. Peki, yakın zamanda tanıttığı Blue Moon, tam olarak neye yarayacak ve Ay'a neden gidecek? Başlıktaki Ben Fero göndermesini hak ediyor mu bu hamle?

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Bu zenginler, zenginleşince gözünü hemen 'daha yükseğe' dikiyor. Tuhaf ama, hepsinin ortak paydası 'gökyüzüne' ve hatta 'uzaya' erişebilmek. Gökyüzüne adını binlerce yıldızla yazacakları sevdicekleri mi vardır nedir, hepsi çılgınlar gibi uzay hayali kuruyor. Star Trek'ler, Star Wars'lar, Turist Ömer'ler hepsine çeşit çeşit hayal kurdurdu erken yaşlarında, şimdi gelip "Dünya nasıl olsa batacak, gelin beraber uzaya çıkalım" diyorlar. Biz daha dünyada yaşayamıyoruz birader, bunu önermek istediğine emin misin?

Haberin Devamı

Elon Musk'tan sonra bir yeni 'zengin'

Elon Musk malumunuz zaten uzayın yeni 'sahibi' olmaya aşırı derecede kafayı takmış durumda. Bir de arkasından kim geldi dersiniz? Dünyanın şimdilerde en zengin insanı olan Jeff Bezos. Amazon'un CEO'su Bezos, yakın zamanda tanıttığı Blue Origin isimli yeni uzay aracıyla epey sükse yaptı, Ay'a benzer yüreğini ortaya koydu, zenginliğin esasen göklerde süzülmek olduğunu (ne gerek varsa) bir kez daha kanıtladı.

Ay, Ay kahrolduk

Jeff Bezos, Blue Moon adını verdiği yeni uzay aracının tanıtımını yaparken, kendi ürününü överek "Bu var ya bu, hepimizi harika bir şey yapacak bu" gibi cümleler kurdu. Bezos'un maketini basın mensuplarına gösterdiği Blue Moon insansız bir uzay aracı, tekrar tekrar kullanılması mümkün ve insan taşıyabiliyor. Öte yandan, Blue Moon, Ay'a yük de taşıyabiliyor.

Haberin Devamı

"Şimdi fiyat yüksek ama..."

Bezos, uzayda insanlık olarak 'bir şeyler' yapabilmemizin aslında mümkün olduğunu fakat gerekli altyapıya sahip olmadığımız için şimdilik bu tür maceraların 'pahalıya' patladığını ifade ediyor. Bu nedenle, özel girişimlerin yakın zamanda artacağını, uzaydan eve, evden uzaya nakliyat işlerinin yalnızca NASA gibi kamu kuruluşlarının görevi olarak kalmayacağını kestirmek mümkün. Özel şirketler yakın zamanda uzayla epey içli dışlı olacak.

Trump'ın beklentisi karşılanacak mı?

ABD Başkanı Donald Trump, 2024 yılında "Ay'a geri dönmek istediklerini" ifade etmişti. Bu hedefin ABD'li astronotlar adına 'çok da uzak olmadığını' söyleyen Jeff Bezos, iddiasını "Blue Moon projesine 2016'da başladık ve 2024 çok da zor bir hedef değil" diyerek özetliyor. Eh, Elon Musk'ın yaptığı çalışmalar da dikkat çekici boyuta geldiğine göre, Ay'a benzer yüreğimiz sahiden takipte gibi görünüyor.

Ay'da ne yapacağız?

Jeff Bezos'a göre Blue Moon'un Ay'ın Güney Kutbuna ulaşarak yapabileceği şeylerin sınırı yok. Kargo taşımacılığı amaçlı kullanılabileceği gibi, insan taşımak için de yeterli donanıma sahip olacak. Hedef ise Ay'da insanlık için yeni bir yaşam alanı oluşturabilmek. Biz Dünya'da yaşamayı beceremedik, Ay'ı nasıl yapacağız; orası size kalmış. Yine de Bezos'a göre "Ay'a tekrar adım atmak, insanlığın uzay macerasında yeni bir kapıyı açacak."

Haberin Devamı

Gezegene yararı

Bizim şirin mavi gezegenimiz Dünya'nın çeşitli nedenlerle risk altında olmasını, insanlığın gözünü uzaya dikmesine sebep oldu. Burayı kaybedersek nereye sığınabileceğimiz konusunda tüm bilim insanları ve ciddi sermaye sahibi şirketler araştırmalar yapıyor. Şu an çok pahalı olan uzay yolculukları, 2024'te ne kadar ucuzlar, bu da başka bir tartışma konusu. Ben yine de, Dünya'yı 'o kadar da' tüketmemeyi tercih ederim. Hiç değilse geri dönmeye yüzümüz olsun...


andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler