Geri Dön
İspanya Katalonya Krizi nedir? Katalonya Referandumu nedir?

İspanya Katalonya Krizi nedir? Katalonya Referandumu nedir?

İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinde geçtiğimiz günlerde yapılan bağımsızlık referandumu ülkede anayasal bir krize dönüştü. Peki Katalonya Bağımsızlık Referandumu ve Katalonya Krizi aslında ne anlama geliyor? Katalonya, İspanya'dan ayrılarak bağımsız olacak mı? İşte Katalonya Referandumu hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Katalonya özerk bölgesi nerededir?

Haberin Devamı

Katalonya özerk bölgesi İspanya Krallığı'nın kuzeydoğu kısmında yer alır. Katalonya özerk bölgesinin resmi dilleri Katalanca ve İspanyolcadır. Katalonya kendi parlamentosuna, bayrağına ve milli marşına sahiptir. Katalonya ayrıca kendi polis birliğine, eğitim ve sağlık sistemine de sahiptir.

Katalonya, İspanya'nın refah seviyesi ve üretim oranı en yüksek bölgesidir. Katalonya'nın tarihi bin yıl önceye kadar gitmektedir.

1 Ekim 2017'de Katalonya özerk bölgesi İspanya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olabilmek için Katalonya Referandumu düzenlemiştir. Katalonya Bağımsızlık Referandumu İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı olarak tanımlanmıştır. İspanya merkez hükümeti çok sayıda polis gücünü bağımsızlık referandurumunu önlemek için bölgeye göndermiştir.

Haberin Devamı

Katalonya özerk bölgesi neden bağımsızlık istiyor?

Ekonomik refah seviyesi yüksek olan Katalonya, İspanya merkez hükümetini finansal olarak daha fazla desteklememek için bağımsızlık talep etmektedir.

Katalonya Bağımsızlık Referandumu'na katılım oranı nedir?

Katalonya'nın bağımsızlığı hususunda oy kullananların yüzde 90'ı bağımsız bir Katalonya'dan tercihini kullansa da bölgede yaşayanların yalnızca yüzde 43'ü oy kullanabilmiştir.

Katalonya'da hangi dil konuşuluyor?

Katalonya'da günlük hayatta Katalanca dilini konuşmayı tercih edenlerin oranı yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Katalonya özerk bölgesinde yaşayan her 10 kişiden 4'ü günlük hayatta Katalanca konuşuyor. Fakat bu oran Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barselona'da 3'e düşüyor.

Katalonya, İspanya'nın geneline göre daha zengin bir bölge mi?

Katalonya özerk bölgesi İspanya'nın genelinden çok daha fazla gelir kaynaklarına sahip. İspanya nüfusunun yüzde 19'luk bölümünü oluşturan Katalonya tek başına İspanya ihracatının yüzde 25'ten daha fazla bir kısmını karşılıyor.

Katalonya ayrıca İspanya'da kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu yerlerden birisi. Katalonya, İspanya'da gayri safi yurt içi hasılanın en yüksek olduğu 4. bölge. Katalonya İspanya merkez hükümetinden, ödediği vergilere nazaran daha düşük kamu harcaması desteği alıyor. Katalonya ihracatta da oldukça başarılı. Katalonya'nın bağımsızlığı halinde İspanya çok önemli bir ihracat gelirinden de mahrum kalacak.

Haberin Devamı

Katalonya ve Avrupa Birliği ilişkileri

Olası bir bağımsızlık durumunda Katalonya, Avrupa Birliği'nden de çıkmış sayılacak. Bu sebeple Katalonya bir AB üyesi ülke olmak için başvuruda bulunacak. Fakat böyle bir durumda İspanya'nın muhtemel bir veto kararı kullanması beklenebilir.

Katalonya'dan yurt dışına ihraç edilen ürünlerin yaklaşık 3'te ikisi AB ülkelerine gidiyor.

Katalonya'nın borçları

Olası bir bağımsızlık durumunda Katalonya'yı önemli bir borç konusu bekliyor. Katalonya özerk bölgesi İspanya'nın en borçlu bölümü. Katalonya'daki her 7 avrodan 5'i İspanya merkez hükümetine ait.

Özellikle bu borç durumu Katalonya'nın bağımsızlık isteğinin önünde duran en büyük engel.

Instagram.com/mehmetcankmrc

twitter.com/mehmetcankmrc

YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler