Geri Dön
Nepal hakkında bilmeniz gerekenler

Nepal hakkında bilmeniz gerekenler

Hepimiz Nepal'in Güney Asya'da bulunan çok güzel bir ülke olduğunu ve çeşitli Himalaya manzaraları, muhteşem dağları olduğunu biliyoruz. Adeta cennetten bir parça olan Nepal'in kim bilir bilinmeyenleri neler... Nepal'e Molatik oluyoruz.

Betül Yasemin Keskin
Betül Yasemin Keskin


Haberin Devamı

Dikdörtgen olmayan tek bayrak Nepal bayrağı!
Nepal, dünyadaki en eşsiz ulusal bayrağa sahip. Dünyada dikdörtgen olmayan tek bir bayrak varsa o da Nepal'e ait diyebiliriz. Nepal bayrağında bordo (kırmızı), mavi ve beyaz olmak üzere 3 renk bulunuyor. Bayrağının tasarımının 2000 yıldan daha eski olduğu ise Nepal'de kanıtlanmış bir bilgidir. Yani her bakımdan eşsiz görünen bu bayrağın tasarım tarihi de oldukça eskiye dayanıyor.


Nepal'in başkenti bir zamanlar göldü
Hem mitolojilerinde hem de jeolojik araştırmalarında Nepal'in başkenti Katmandu'nun bir zamanlar göl olduğu doğrulanıyor. Nepal mitolojisi , Manjushri'nin Katmandu'ya uçtuğunu ve devasa gölü görünce güçlü kılıcıyla Chobham'ın armasını yarıya indirdiğini ve bereketli kutsal vadide uygarlığın gelişmesine izin vermek için suları boşalttığı söyleniyor. Bilimsel teori ise Katmandu vadisinin bir zamanlar göl olduğunu gösteren bol miktarda jeolojik kanıtın olduğunu söylüyor hatta bu bölgenin 15 bin yıllık bir süre boyunca aşamalar halinde kurutulduğuna inanılıyor.

Haberin Devamı


Nesli tehlike altında olan hayvanların evi
Nepal'de nesli tükenmek üzere olan ve tehlike altında olan birçok hayvan bulunuyor. Nepalde'ki birçok parkta bu hayvanların yaşadığını görmek mümkün. Özellikle kar leoparı, asya gergedanı, bengal kaplanı, ganj yunusu, kral kobra, hint pitonu, kırmızı panda, uzun kaplumbağa gibi birçok şaşırtıcı hayvan Nepal'deki Chitwan Ulusal Park'ında yaşar.


Ünlü yemekleri Dal Bhat!
Nepal'den mercimek (Dal) ve pirinçten (Bhat) oluşan geleneksel bir yemek vardır. Bu yemeğe 'Dal Bhat' adı verilmiş. Yemek kişniş, garam masala, zerdeçal gibi otlar ve çeşitli baharatlar eşliğinde domates, soğan, biber ve zencefil ile hazırlanır. Genellikle bu yemek sabahları ve daha sonra akşam yemeklerinde yenir çünkü küçük bir ücret karşılığında yapılan besleyici bir yemektir.


Nepal hareket ediyor!
Evet! Yanlış duymadınız Nepal olduğu yerde sabit duran bir ülke değil. Ülkenin üzerinde bulunduğu arazi hareket ediyor. Hatta Nepal'in altındaki Hint-Avustralya levhasının önümüzdeki on milyon yıl içinde Asya'ya 1500 km yol kat etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı


Nepal'in takvimi dünyadan farklı
Nepal, güneş ve ay takviminin bir kombinasyonu olan Bikram Sambat takvimini kullanıyor. Birkaç ülke dışında neredeyse tüm dünyada kullanılan Miladi Takvim'den 67 yıl sekiz buçuk ay önce hesaplanmış. Nepal'de yeni yıl ise Bikram Sambat takvimine göre Nisan ayının ortasında kutlanır.


Hafta sonu kuralları
Nepal'de tatiller Cumartesi günü yapılır. Nepal halkı genellikle Pazar günleri çalışır. Cuma günleri ise genelde yarım gün olarak sayılıyormuş.


Everest'in adı başkaymış!
'Everest Dağı'nın Kraliyet Coğrafya Derneği tarafından Sir George Everest'ten sonra verilen bir başka isim daha olduğunu biliyor muydunuz? Nepalliler Everest'e 'Sagarmatha' veya 'Chomolungma' da diyorlarmış.


Vücudun en kutsal yeri 'baş'
Nepalliler arasında ayakla herhangi bir şeye dokunmak rahatsız edici olarak kabul ediliyormuş. Ayrıca sol elle yemek yemenin veya birinin kafasına dokunmanın kaba olduğuna inanılıyormuş. Nepal halkına göre baş, vücudun en kutsal yeri olarak görülürmüş.

Benzer İçerikler