Geri Dön
Rasim Öztekin'in 'kadın komedyen' açıklamasını iyi anlamak gerekiyor

Rasim Öztekin'in 'kadın komedyen' açıklamasını iyi anlamak gerekiyor

Gün geçmiyor ki bir haberin tamamını okuyup anlamak yerine, sadece haber sitelerinin iki cümlelik özet manşetinden insanları linç edenlere rastlamayalım. Hele bu isim bir ünlüyse ve 'hesabımıza gelmeyen' bir açıklama yaptıysa... Rasim Öztekin de 'kadın komedyen' temalı açıklaması nedeniyle buna kurban gidiyor.

Turcel Orman
Turcel Orman

"Kadın komedyen yok" demiş gibi davranılıyor

Tanınmış gazetecisinden tut, sosyal medyada takılan sıradan birine; olayın özünü anlamak yerine açıklamayı yapanı cinsiyetçi sanıp gardını alandan tut, sırf prim yapmak isteyen Meriç'ine kadar birçok profildeki insan Rasim Öztekin'e savaş açmış durumda. Bunun sebebi de Öztekin'in açıklamasından iki cümleyi makaslayan haber sitelerinin manşetleri ve açıklamayı bundan ibaret sananlar...

Yahu Rasim Öztekin durup dururken gaza gelip gazetecileri çağırıp "Kadın komedyen yok tamam mı? Sadece erkekler komik, herkes anladı mı?" demiş olabilir mi? Bu akla mantığa sığıyor mu?

Olayı anlayalım yine tepki gösterelim

Rasim Öztekin'in Posta'dan Alev Gürsoy Cimine'ye yaptığı açıklamaya sebep olan soru ve cevabının tam metni şöyle:

Soru: Erkek egemenliği komedide de var. Kadın komedyen neden az?

Cevap: Kadınlar çok eğitimli, çok zeki, çok ama çok başarılı... Ama komedi olayı biraz farklı. Dünyada da kadın komedyen çok yoktur. Tanınmış komedyenlerin hepsi erkektir. Bu sadece bizim topluma mahsus bir şey değil. Normal hayatta da zaten komik olan erkektir. Kadının sarhoşluğu da insana itici gelir. Ama erkeğin sarhoşluğu komiktir. ‘Kıro’ bir erkek komiktir ama ‘kıro’ bir kadın komik değildir. Komik olaylar hep erkeklere mal edilmiştir. Erkeğin yaşadıkları komediye daha müsaittir.

Bunun neresi aşağılayıcı?

Bu açıklamada kadınları küçümseyen, kadınların yeteneklerini yok sayan hiçbir ibare yok. "Kadın komedyen çok yoktur" cümlesine cevap olarak, bildiğiniz tüm kadın stand up'çıları ya da Google-kadın komedyenler-kopyala yapıştır aktivitesinden sonra çıkan isimleri yazmak sığ bir yaklaşım. Çünkü Rasim Öztekin "kadın komedyen hiç yoktur" değil "çok yoktur" diyor.

Tanınmış kadın komedyen sayısı gerçekten de çok değil. Zaten olmak zorunda da değil. Kadın ve erkeği her konuda yarıştırmak şart mı? Kadın komedyen olarak komedyenlikle uzaktan yakından alakası olmayan dev tiyatrocu Adile Naşit'i ya da sokaktan çevirip sorsanız 5 kişinin tanımadığı yabancı stand up'çıları saymakla neyi amaçlıyorsunuz? Kadın komedyenler elbette var, sadece sayıları erkeklere nazaran çok değil. Hepsi bu.

"Erkekler daha komiktir"

Rasim Öztekin'in bence karşı çıkılabilecek cümlelerinden biri bu. Tamamen subjektif, yoruma açık bir konu. Gayet tabii "Hayır, kadınlar daha komiktir" diye düşünebilirsiniz. Zaten burada da cinsiyetçi bir yaklaşım değil 'komiklik' anlayışının farklılığı mevzu bahistir.

Rasim Öztekin "kadının kıroluğu ya da sarhoşluğu komik değildir" derken bir başkası sarhoş kadın tiplemesini ya da kıro kadın hareketlerini komik bulabilir. Bunu istediği kadar savunup Rasim Öztekin'e karşı çıkabilir.

Kısacası Rasim Öztekin'in bu açıklamasının "kadın komedyen çok yoktur" kısmı reddedilemeyecek kadar gerçek bir sayısal veriyken, geri kalanı ise aksi düşünülebilecek fakat kesinlikle cinsiyetçi olmayan açıklamalar. Bu açıklamalara cevaben kadın stand up'çıları saymak, asıl işi komedyenlik olmayan kadınları sırf cevap yetiştirmek uğruna komedyen statüsüne koymak ve tüm bunlar üzerinden ucuz cinsiyetçilik yapmak çok ama çok anlamsız.

Benzer İçerikler