Geri Dön
F klavye kullanma zorunluluğu neler getiriyor?

F klavye kullanma zorunluluğu neler getiriyor?

Kamuda F klavye bu yılbaşı itibarıyla mecburi hale gelirken, bireyselde de kullanımının artması için çalışılıyor. F klavye seferberliği başlatan Ekrem Erdem, "Ciddi bir duyarlılık olduğunu görüyoruz" diyor.

Rüya Salik
Rüya Salik

F klavyeyi, Türk diline en uygun klavye olarak bildik, öğrendik. Buna rağmen yıllardır Q klavye trend. 10 kişinin 9'u Q kullanıyor. Ben ise size bu satırları canım F klavyemden yazıyorum; zira ezelden beri F klavyeciyim. Bu işlere F ile girdim ve açıkçası çok da memnunum. Ülkemizde F klavye kullananlara başka bir gözle bakıldığını da itiraf etmem gerek. Sanki iki yerine beş kulağım varmış gibi, saçlarım yeşil, gözlerim kırmızıymış gibi bir ifade ile, "Nasıl yaniiiiii! Sen F klavye mi kullanıyorsun!!!" nidası atılıyor. Ve açıkçası buna alıştım. Artık hoşuma bile gitmeye başladı. İnsana otantik bir hava katmıyor değil. Evet gardaşlarım, ben F klavye kullanıyorum, Anadolu'nun bağrından geliyorum, var mı diyeceğiniz? F klavye bizim dilimize daha uygun. Daha hızlı yazılabildiği bir gerçek. Malum insanın işi yazmak üzerine kurgulanınca da mecburen en hızlısını öğrenmek durumunda kalıyorsunuz. Fakat alışverişlerde ciddi sorun yaratıyor. Diyelim ki bir laptop, iPad, iMac vs alacaksınız. F klavyeli bir bilgisayar için siparişiniz mutlaka bekletilir. Hemen alıp gitmek varken, F klavye isterseniz en az 3-5 gün beklemek zorunda kalırsınız. "Getirtelim hanımefendi", "Henüz gelmedi hanımefendi", "Stokta yokmuş hanımefendi" gibi cümleler havada uçuşurken sinirinizi zapt etmek zorunda kalabilirsiniz. Yani F klavyeci olmak öyle kolay bir şey değildir.

Haberin Devamı

Nitekim devran döndü, devir değişti; bugüne kadar yüzüne bakılmayan canımız F klavyemiz, artık kamuda zorunlu hale geldi. AKP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem'in girişimleri sayesinde; bundan böyle tüm kamu kurum ve kuruluşları F klavye kullanacak.

Her ne kadar F klavyeci olsam da, şahsen böyle bir dayatmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Bırakın isteyen istediği klavyeyi kullansın yani, ne zararı var? Belki adam alışkanlıklarına çok bağlı, hayatındaki öğrenme defterini kapatmış, tek derdi sabah kalkıp işe, akşam da eve dönmek. Şimdi siz böyle bir devlet memurunun önüne zorla F klavye koyup "İlla da bunu kullanacaksın!" derseniz adamın sinirleri zıplayabilir ve bence bu konuda son derece haklı da olabilir.

Haberin Devamı

Devlet Malzeme Ofisi bu ara bol bol F klavye alıyormuş, inanabiliyor musunuz?

Q klavyeden F klavyeye geçmek; üç şekerli çaydan şekersiz çaya geçmek gibi bir his verecektir sanırım. O meşhur geyik vardır ya, "Çayın tadını alacaksın" filan derler. Aynen, siz de yazmanın tadını alacaksınız belki de. Daha hızlı, daha hatasız, daha az yorularak yazacaksınız. Ayrıca söylenenlere göre F, klavye ergonomik olarak daha sağlıklıymış. Göz sağlığı açısından filan daha iyiymiş. Bu bilgiyi "Yaw öyle deme ama..." ile başlayan cümleler için cepte tutun, lazım olacak ileride.

Benzer İçerikler