Geri Dön
Madagaskar'da veba yüzünden ölenlerin sayısı 143'e yükseldi

Madagaskar'da veba yüzünden ölenlerin sayısı 143'e yükseldi

Güneydoğu Afrika'da yer alan ada ülkesi Madagaskar'da veba sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 143'e çıkarken veba teşhisi koyulan kişi sayısı bin 947'ye yükseldi.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

İnsanlık tarihinin en çok can alan hastalıklarından birisi olarak bilinen ve kara ölüm olarak da adlandırılan vebanın Madagaskar'da ve Seyşeller'de tekrar ortaya çıktığını ve Madagaskar'la ticari ilişkileri olan Afrika kıtasındaki 9 ülkeye uyarı verildiğini daha önce yazmıştık.

Haberin Devamı

1 Ağustos 2017 tarihi itibari ile Madagaskar'da veba sebepli ölümlerin kaydını tutmaya başlayan Birleşmiş Milletler, 3 Kasım 2017 tarihi itibari ile ülkede veba yüzünden 143 kişinin hayatını kaybettiğini ve bin 947 kişide veba bakterisi tespit edildiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada Madagaskar genelinde görülen veba vakalarının azalış eğilimi gösterdiği fakat veba sezonunun bitiş tarihi olan Nisan 2018'e kadar vaka sayısında artış da görülebileceği söylendi.

Madagaskar'daki veba sezonunun etkilerini en aza indirgemek için hıyarcıklı veba ve pnömonik veba türlerinin insandan insana bulaşmasını engellemek gerekiyor.

Veba'ya karşı alınması gereken önlemler nelerdir?

Kara ölüm olarak da bilinen vebaya yakalanan kişiler tedavi edilmediği taktirde hayatını kaybedebiliyor.

Haberin Devamı

Pire gibi küçük hayvanlar aracılığı ile insana bulaşabilen veba, insandan insana temasla da bulaşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü tedavi edilmeyen hastaların ölümün pençesinde olabileceğini ve antibiyotik ile tedavinin şart olduğunu söylüyor.

Veba bakterisi kapan kişilerde yüksek ateş, ağrı, kusma ve bulantı görülüyor.

Vebanın en yaygın biçimi olan hıyarcıklı veba (bubonik veba) lenf bezinin iltihaplanmasına ve ağrımasına sebep olabiliyor.

Hıyarcıklı veba türü insanlara pireler aracılığı ile bulaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan veba açıklaması!

Pnömonik veba ise hıyarcıklı veba bakterisinin akciğerlere bulaşması sebebiyle ortaya çıkıyor.

Vebanın en bulaşıcı türü olarak bilinen pnömonik veba, bakteriyi taşıyan insanlara ya da insanların kullandığı eşyalara direkt temas yolu ile bulaşabiliyor.

Pnömonik veba bakterisi kapan kişilerde kanlı ve pis tükürük, sırt ağrısı ve öksürme görülüyor. Pnömonik veba bakterisi ayrıca organ kaybına ve şoka sebep olabiliyor.

Pnömonik vebaya yakalanan kişiler derhal müşahade altına alınmazsa 18 saat içerisinde hayatını kaybedebiliyor.

Veba bakterisi, laboratuvar ortamında yapılan kan, tükürük ve lenf bezinde bulunan iltihap örnekleri testi ile tespit edilebiliyor.

Veba bakterisinin erken teşhisi durumunda hastalar antibiyotik ve destekleyici tedavi yöntemleri ile eski sağlıklarına kavuşabiliyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü veba riskini ortadan kaldımak için pire karşıtı koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Madagaskar'a seyahat edecek kişiler için ise ülkeye zorunlu haller dışında gitmemelerine yönelik uyarılarda bulunuluyor.

Büyük Veba Salgını Kara Ölüm nedir?

Büyük Veba Salgını Kara Ölüm insanlık tarihinde en çok kayba sebep olan salgınlardan birisidir.

Büyük Veba Salgını Kara Ölüm sebebiyle yaklaşık 200 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.

Büyük Veba Salgını Kara Ölüm 1346 ila 1353 yılları arası Asya ve Avrupa'da yayılım göstermiştir.

Orta Asya'da ortaya çıktığı düşünülen Büyük Veba Salgını Kara Ölüm, İpek Yolu aracılığı ile dünyadaki birçok yere yayılmıştır.

Büyük Veba Salgını Kara Ölüm, Akdeniz çevresinde yaşayan nüfusun yüzde 60'ının ölümünden sorumludur.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler