Geri Dön
Mobbing nedir?

Mobbing nedir?

Mobbing nedir sorusuna kısaca iş hayatındaki psikolojik şiddet ve duygusal saldırıdır diyebiliriz. Peki mobbing nasıl ispatlanır? Mobbing türleri nelerdir? Mobbing cezası var mıdır? Mobbing hakkında merak edilenlere bakalım...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Mobbing nedir?

Mobbing, dilimize İngilizce'den geçmiş; kelime kökü 'mob'dan gelen bir sözcüktür. Mob kelimesi, İngilizce'de toplu saldırı, çete anlamına gelir. İş hayatındaki mobbing kelimesinin türemesi ise daha çok duygusal saldırı, psikolojik şiddet ve baskı anlamındadır. Mobbing'deki amaç kişiyi işten soğutmak, dışlamak ve nihayetinde işten ayırmaktır. Mobbing, kalıcı etkilerini yaklaşık 2-3 yıl sonunda gösterir.

Mobbing türleri nelerdir?

1- Düşey psikolojik taciz: Üst mevkiden alt mevkiye uygulanır.
2- Yatay psikolojik taciz: Aynı konumdaki çalışanlar arasındadır.
3- Dikey psikolojik taciz: Nadir görülse de çalışanların yöneticilere uyguladığı durumdur.

Mobbing nasıl kanıtlanır?

- Mobbing yapan kişiyi yetkililere rapor edin, eşitiniz ise üstünüze, üstünüz ise yönetim kurulu ve insan kaynaklarına durumu açıkça ve kanıtlarıyla bildirin.
- Mobbing uygulayan kişiye itirazınızı açıkça iletin. Size karşı olan tutumundan vazgeçmesini isteyin ve yanınızda tanığınız olabilecek güvenilir birini bulundurun.
- Tıbbi yardım almak da tutulacak tutanak ve raporlar açısından kanıt oluşturur.

Mobbingin cezası nedir?

Mobbing adli bir suçtur. bu yüzden mobbing uygulayanlar için; Türk Ceza Kanunu'nun 105. maddesinde “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim/öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.”

Yine aynı kanunun 109. maddesinde “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevinin sağladığı nüfûz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.” denmektedir.

Ayrıca yukarıda yazılı cezaların yanı sıra çalışanın maddi ve manevi tazminat davası hakları saklı kalmak kaydıyla hukuki hakkını araması yolları sabittir.

Benzer İçerikler