Geri Dön
BBC Sound Of... 2023'te adaylar belli oldu! Cat Burns mutlak favori

BBC Sound Of... 2023'te adaylar belli oldu! Cat Burns mutlak favori

Her yıl aralık ayının başında müzik sektörünün kalbi, beyni, ruhu olan İngiltere'de önemli bir heyecan yaşanıyor. 2003 yılından beri BBC'nin düzenlediği prestijli 'Sound Of...' anketinde, gelecek yıllarda büyük bir patlama yapması beklenen genç yıldızlar belirleniyor ve bir ay boyunca tüm ilgi uzun listeye giren yıldızların üzerine çevriliyor. İşte birincisi 2023'ün ocak ayının başında belli olacak BBC'nin 'Sound Of...' anketinin bu yılki uzun listesi...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Her yıl aralık ayının başında müzik sektörünün kalbi, beyni, ruhu olan İngiltere'de önemli bir heyecan yaşanıyor. 2003 yılından beri BBC'nin düzenlediği 'Sound Of...' anketinde, gelecek yıllarda büyük bir patlama yapması beklenen genç yıldızlar belirleniyor ve bir ay boyunca tüm ilgi uzun listeye giren yıldızların üzerine çevriliyor. Bir ay sonunda belirlenen birinci ise sadece müzik sektörü bazında prestijli bir ödülün sahibi olmuyor, aynı zamanda adını tüm dünyaya duyurmayı başarıyor. Bugüne kadar birinci olan yıldızların birçoğu büyük isimlere dönüşmüş durumda. Üstelik yalnızca İngiltere ve ABD değil, başta Norveç olmak üzere Finlandiya ya da İspanya'dan da genç müzisyenler bu prestijli ödülün adayları arasında yer alabiliyor. Pop'tan rap'e, rock'tan elektronik müziğe çok çeşitli türlerden umut vaat eden yıldızlar, şarkılarını BBC Radio 1'ın Sound Of uygulamasına yüklüyor ve şarkılarının ilgi görmesini bekliyor. Yıl içinde BBC Radio 1'ın A, B ve C'den oluşan haftalık şarkı listesine girebilen müzisyenler ise bu yarışta elbette ön plana çıkıyor ancak tek kriter elbette şarkıların rotasyona girmesi değil tabii ki. Müzik eleştirmenlerinden yapımcılara ve radyo programcılarına kadar müzik otoritesi kabul edilen isimlerin oylarıyla belirlenen adaylıklarda elbette bazı önemli kurallar var. Örneğin bir isim bu listeye yalnızca bir kez aday olabiliyor. Adaylar belirlenmeden bir ay öncesine kadar şarkıcıların İngiltere Resmi Single Listesi'nde 'ortak çalışmalar' hariç ilk 10'a 3 kez girmesi ya da İngiltere Resmi Albüm Listesi'nde ilk 5'i görmesi halinde ise adaylık ihtimali ortadan kalkıyor. Amaç o yılın 'gizli' hazinesini bulmak yani tam olarak.

Haberin Devamı

Cat Burns (solda) ve FLO (sağda)

Adele ve Sam Smith kazandı; Billie Eilish, The Weeknd, Dua Lipa ve Lady Gaga uzun listede kaldı

Son yıllara baktığımızda her yıl aralık ayının ilk pazartesi günü açıklanan uzun listede bugüne kadar çok sayıda büyük yıldız henüz dünya tarafından keşfedilmeden yer almayı başardı. Birincileri tek tek sıraladığımızda anketin ne denli sağlıklı sonuçlar üretebildiğini görmek mümkün. Bugüne kadar birinciler arasında sırasıyla 50 Cent, Keane, The Bravery, Corinne Bailey Rae, Mika, Adele, Little Boots, Ellie Goulding, Jessie J, Michael Kiwanuka, Haim, Sam Smith, Years & Years, Jack Garratt, Ray BLK, Sigrid, Octavian, Celeste, Pa Salieu ve PinkPantheress yer aldı. Listenin ilk 5 adayları arasında Yeah Yeah Yeahs, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Duffy, The Ting Tings, Foals, Empire Of The Sun, La Roux, White Lies, Florence + The Machine, Hurts, Marina, Delphic, Clare Maguire, James Blake, The Vaccines, Azealia Banks, Frank Ocean, Skrillex, George Ezra, BANKS, James Bay, Stormzy, Blossoms, Rag'n'Bone Man, Raye, Rex Orange County, Pale Waves, Rosalía, King Princess, Yungblud, Easy Life, Inhaler, Joy Crookes, Griff, Holly Humberstone, Greentea Peng, Wet Leg, Mimi Webb, Central Cee ve Lola Young gibi çok önemli isimler yer aldı. İlk 5'e giremeyen ya da uzun listede kalan isimler arasında bizlerin de yakından tanıdığı pek çok isim var. Nilüfer Yanya, Billie Eilish, The Weeknd, Dua Lipa, Lady Gaga, Tom Odell, Mabel, Lewis Capaldi, Priya Ragu, Girl In Red, The Lathums, Alfie Templeman, Bree Runway, Arlo Parks, Beabadoobee, Dermot Kennedy, Sea Girls, Mahalia, Alma, Sam Fender, Jade Bird, Tom Walker, The Amazons, Tom Grennan, Maggie Rogers, Billie Marten, Wolf Alice, Chlöe Howl, FKA Twigs, The Naked And Famous, Owl City, Yuck, Everything Everything, Two Door Cinema Club, Interpol, V V Brown, Kid Cudi, Black Kids, MGMT, Sean Paul, Scissor Sisters, KT Tunstall, Chris Brown, The Dears, Just Jack, Cold War Kids ve Vampire Weekend gibi çok daha sonra patlama yapan isimler arasında çıkışlarını 2010'dan önce yapanlar ilk 5'lik kısa listeye giremedi, bu isimler arasında 2010'dan sonra aday olanlar ise yalnızca uzun listede kaldı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Piri & Tommy (solda) ve Nia Archives (sağda)

Yarışın büyük favorisi elbette Cat Burns

Gelelim asıl heyecanlı kısıma. BBC Sound Of... 2023'ün adayları 5 Aralık 2022 itibarıyla belli oldu. Bu yıl uzun liste tıpkı 2019 yılından beri devam ettiği gibi 10 isimden oluştu. Göze çarpan en büyük isim ise hiç kuşkusuz Cat Burns... 'Go' şarkısıyla hatırı sayılır bir başarı elde eden, resmi single listelerinde İngiltere'de 2, İrlanda'da 9, Yeni Zelanda'da 3, İsviçre'de 21, Avusturya'da 60, Almanya'da 82, Hollanda'da 67, İsveç'te 53, Danimarka'da 40 ve Avustralya'da 97 numaraya yükselen 'Go', binbir çeşit versiyonuyla dinleyiciyi mutlaka yakaladı, şanını Birleşik Krallık dışına taşıdı. BBC Radio 1'da A listeye ulaşan 'Go'dan sonra 'Ghosting'le B listeye kadar yükselen Cat Burns bugünlerde 'People Pleaser'la bir kez daha B listeye yükseldi. Cat Burns, elbette bu yılki yarışın en büyük favorisi konumunda. Üstelik BRIT Awards'un Rising Star kategorisi geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve Cat Burns burada da son 3'e kalmayı başarmıştı. Cat Burns gibi BRIT Awards'ta Rising Star'da yarışacak olan diğer iki isim de BBC Sound Of... 2023'te karşımıza çıkıyor. Biri 2000'ler başında popüler olan R&B şarkılarıyla bizlere nostalji rüzgârları estiren FLO grubu, diğeri ise Nia Archives. Bu üç isim haricinde 'This Is What They Meant' şarkısıyla bugünlerde BBC Radio 1'da B listeye kadar yükselen İrlandalı şarkıcı Biig Piig yarışın sürpriz isimlerinden biri olabilir.

Haberin Devamı

Fred Again.. (solda) ve Biig Piig (sağda)

İlk 5'e kimler kalabilir?

Fred Again.. yıl boyunca gerek dinlenme rakamları gerekse BBC Radio 1'da rotasyona girmesi bakımından ön planda olan bir diğer isim. Aynı şekilde Piri & Tommy de tıpkı Fred Again.. gibi hem dinlenmelerde hem de az biraz rotasyonda kendine yer bulan bir ikili. Geriye kalan isimlerden Dylan'ın son dönemde dikkat çeken indie isimlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Asake, Gabriels ve Rachel Chinouriri'nin ise kısa listeye kalması devasa bir şok etkisi yaratabilir, çünkü her üç isim de popülerlik bazında diğer 7 ismin gölgesinde şu anda. İlk 5'ten oluşan kısa listeye kimlerin gireceğini ve kazananı 2023'ün Ocak ayının ilk haftasında, yani tam bir ay sonra aynı anda öğreneceğiz. Erkek şarkıcıların tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sönük işler ortaya koyması yüzünden geride kaldıkları yarışta şu anda ilk 5'te olacağını garanti edebileceğimiz tek isim Cat Burns. Kısa liste şansı yüksek olan diğer iki isim ise elbette BRIT Awards etkisiyle FLO ve Nia Archives. Geriye kalan iki koltukta ise 'şimdilik' popüler olduklarını görebildiğimiz Fred Again.. ve Piri & Tommy ikilisini görebiliriz. Biig Piig ve Dylan'ın ise kısa listeye kalması biraz düşük bir ihtimal ancak özellikle Biig Piig son günlerde yakaladığı rüzgârı devam ettirebilirse evet, kocaman bir sürprize imza atabilir. Her ne kadar BBC Sound Of... 2023 listesinde yer almasalar da bu yıl içinde Radio 1'ın büyük destek verdiği ve daha önce Sound Of... anketlerinde yer almayan Nova Twins, Self Esteem ya da Cassyette gibi isimlerin ise adaylık şansı artık kalmadı diyebiliriz. Geçen yıl büyük bir kadın şarkıcı çekişmesine sahne olan Sound Of...'ta oldukça dikkat çekici isimler parlamayı başarmıştı. PinkPantheress Birleşik Krallık'ta büyük bir yıldız olmuş, ikinci olan Wet Leg grubu ise Avrupa genelinde takdir görmeyi başarmıştı. Keza yarışma öncesi dinlenme rakamları ve resmi single listesi başarıları gayet yüksek olan Mimi Webb'in ancak üçüncü olabilmesi de bu anketlerin sonucunda her an her şeyin değişebileceğini kanıtlamıştı. Şimdilik oklar Cat Burns'ü işaret ediyor. PinkPantheress'e göre Cat Burns'ün küresel bir hit yakaladığını hesap ettiğimizde olası bir sürprizle karşılaşmamız zor. Fakat yine de elbette her an her şey olabilir. Üstelik şu anda adeta müzik sektörüne yön veren Billie Eilish, The Weeknd, Dua Lipa ve Lady Gaga gibi yıldızların geçmişte bu ankette ilk 5'e kalamamasını düşündüğümüzde, Adele ve Sam Smith gibi günümüzün büyük yıldızlarını ise şampiyonluk koltuğunda gördüğümüzü hatırladığımızda BBC Sound Of...'un uzun listesine kalmanın bile büyük bir başarı olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Haydi bakalım, iyi olan kazansın!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler