Geri Dön
BBC Sound Of... 2023'te kazanan belli oldu! FLO grubu 2'de 2 yaptı

BBC Sound Of... 2023'te kazanan belli oldu! FLO grubu 2'de 2 yaptı

Aralık ayının başında belirlenen 10 müzisyenlik uzun listede 1 aylık heyecan sona erdi. Müzik sektörünün, kalbi, beyni, ruhu olan İngiltere merkezli 'Sound Of...' anketinde kazananlar açıklandı. 2003 yılından beri BBC Radio 1 tarafından düzenlenen prestijli ankette bu yıl ilk 5'e Fred Again.., Nia Archives, Cat Burns ve Gabriels kaldı. BBC Sound Of... 2023'ün birincisi ise geçtiğimiz günlerde BRIT Awards'ta 'Rising Star' seçilen FLO grubu oldu...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Müzik tutkunlarının her yılın ilk günlerinde heyecanla beklediği BBC Sound Of... anketinin sonuçları sonunda belli oldu. BBC Radio 1 tarafından düzenlenen ve aralarında Billie Eilish, The Weeknd, Adele, Dua Lipa gibi çok sayıda büyük yıldızın henüz patlama yapmadan keşfedildiği müzik dünyasının prestijli ödülü 2003 yılından beri küresel çapta başarı yakalayacak isimlere ilk işareti yapan etkinlik olarak dikkat çekiyor. Son 4 yıldır yalnızca 10 adaydan oluşan uzun listede hangi isimlerin ilk 5'e kaldığı yeni yılın ilk günlerinde teker teker belli oluyor. Bu yıl oldukça güçlü isimlerin yer aldığı ilk 10'da Asake, Biig Piig, Cat Burns, Dylan, FLO, Fred Again.., Gabriels, Nia Archives, Piri & Tommy ve Rachel Chinouriri'yi görmüştük. Bu isimlerin neredeyse tamamı genç müzik dinleyicisini hedefleyen BBC Radio 1 ya da alternatif müzik yayını yapan BBC Radio 6 Music'te sıklıkla karşımıza çıkmıştı. Kağıt üzerindeki en büyük favori elbette 'Go' ile yalnızca Birleşik Krallık'ta değil birçok Batı Avrupa ülkesinde resmi single listesi başarısı gösteren Cat Burns'tü. Geçmişte Lady Gaga ya da Billie Eilish'in ilk 5'e kalamadıklarını ancak Adele ya da Sam Smith gibi isimlerin ise şampiyon olduklarını hatırladığımızda BBC Sound Of... anketinde her an her şeyin yaşanabileceğini az çok biliyorduk. Aralık ayının hemen başında BBC Sound Of... 2023'ün uzun listesine Molatik olduğumuzda da Cat Burns'ün en güçlü şampiyonluk adayı olduğunu söylemiş ve diğer güçlü isimlerin Fred Again.., FLO, Nia Archives ve Piri & Tommy olduğunu yazmıştık. 5'te 4'lük bir tahminle bu yılı tamamlamış oluyoruz.

Haberin Devamı

İlk 5'e giremeseler de ilk 10'a kalmaları dahi yeterli

İlk 5'e kalanlardan önce kalamayanlara baktığımızda çok da büyük bir şaşırtıcı tablo yok. Afrika tınılı şarkılarıyla daha kısıtlı bir potansiyele sahip olan Nijeryalı Asake ya da şu ana kadar çok ciddi bir radyo rotasyonu veya single liste başarısı yakalayamayan Dylan'ın ilk 5'e kalamayacağı neredeyse kesin gibiydi. Bu iki ismin haricinde son dönemde ciddi bir radyo başarısı yakalayan Rachel Chinouriri ve İrlandalı Biig Piig'in de biraz gölgede kaldıklarını söyleyebiliriz. Rachel Chinouriri 'I'm Not Perfect (But I'm Trying)' ile Biig Piig ise 'This Is What They Meant' ile şu sıralar BBC Radio 1'dan ciddi bir rotasyon desteği alarak popülerliklerini artırmış durumdalar ancak bu gecikmeli tanışmanın oylara etkisinin az olması zaten beklenen bir sonuçtu. Yıl içinde aslında kendilerini gösterebilmeyi biraz olsun başaran Piri & Tommy ikilisi ise ilk 5'e kalamayan isimler arasında aslında en hakkı yenmiş ikili olarak göze çarpıyor. Kimin 6'ncı kimin 10'uncu olduğunu artık bilemiyoruz. 2010'lu yıllardan itibaren yalnızca ilk 5 bizimle paylaşılıyor. Ancak Piri & Tommy'nin kıl payı 6. olarak ilk 5'i ıskaladığını tahmin etmek hiç de güç değil. Piri & Tommy, Biig Piig ve Rachel Chinouriri'nin yakın dönemde çok daha güçlü işler yapacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçmişte ilk 5'e kalamayan birçok ismin küresel çapta fenomen olduklarını hatırladığımızda bu listeye kalmanın dahi yeterli olduğu çok net ortada.

Haberin Devamı

Biri pozitif, diğeri negatif anlamda şaşırttı

İlk 5'e baktığımızda karşımızda gospel ve soul tarzlarıyla dikkat çeken ABD'li grup Gabriels çıkıyor. Özellikle 'One And Only' ve 'Angels & Queens' gibi şarkılarla son dönemde yavaş yavaş adını duyuran grup, 2000'li yılların sonunda biraz da Amy Winehouse etkisiyle popüler olan neo-soul çizgisini tekrar günümüze taşıyor. Bu noktada müzik eleştirmenlerinin Gabriels'a özellikle sempati duyup ilk 5'e dahil etmeleri aslında hiç de sürpriz değil. Ama elbette popülerlik bazında Piri & Tommy'nin epey gerisinde kalmaları Gabriels'ın büyük bir başarı ortaya koyduğunu gösteriyor. 4'üncü sırada ise belki de bu yılın en büyük şaşkınlığıyla karşı karşıyayız. 'Go' şarkısıyla Birleşik Krallık resmi single listesinde 2 numaraya kadar yükselen Cat Burns şaşırtıcı bir şekilde 4'üncü sırada kalmış durumda. Aslında BRIT Awards'ta Rising Star adaylarından biri olmasına rağmen ödülü kucaklayamaması bizlere ilk soru işaretini vermişti. Cat Burns ve Nia Archives adaylıkta kalırken Rising Star ödülü FLO grubuna gitmişti. Cat Burns her ne kadar dinleyicilerin büyük sempatisini kazansa da eleştirmenler belki de onun fazlaca popüler olduğunu düşünerek ortalamada yalnızca 4'üncü olmasına göz yummuş. Biraz talihsiz bir pozisyon olduğunu düşünüyorum. Bir siyahi kadının rap'ten beslenmeden 'sade pop' yapabildiğini kanıtlayan, üstelik Rihanna'nın aksine 'eli gitar tutan' Cat Burns eğer 'Ghosting' ya da 'F*ckboy' gibi eğlenceli şarkılarıyla yola devam ederse bence hakikaten gelecekte mutlaka kendine özel bir konum yaratabilir.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Her ikisi de bileğinin hakkıyla ilk 5'e kaldı

Sound Of... 2023'ün ikinci ve üçüncü sırasındaki isimler ise hiç de şaşırtıcı olmadı diyebiliriz. Rising Star'da adaylık kazanan ve şu sıra 'So Tell Me...' ile drum and bass'ı pop'la buluşturan Nia Archives potansiyeli büyük bir isim. Neredeyse birçok müzik türünden örnekler verebilecek kadar çok yönlü olması elbette eleştirmenlerin de dikkatini çekmiş durumda. Nia Archives günün birinde oldukça ana akım bir iş de ortaya koyabilir ya da çizgisini bozmadan alternatif sahnenin aranan yıldızlarından birine dönüşebilir. İkinci sıradaki Fred Again.. ise uzun liste açıklanmadan önce belki de en çok kişi tarafından tanınan, pek çok kişinin yıllardır aşina olduğu isimdi. Hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi yakalayan ve günlük yazar gibi albüm kaydeden Fred Again.. dans sahnesinin yükselişte olan isimlerinden biri. Şarkılarına birlikte kaydettiği kişilerin adını verecek kadar müziğe subjektif yaklaşmakta beis görmeyen, bu samimiyeti de dinleyici nezdinde pozitif karşılanan Fred Again.. dans müziğinin yalnızca 'kop-kop' olmadığını, cool bir altyapı ile popülerlik kazanılabileceğini ispat etmesi bakımından elbette herkesten tam not almayı başardı. Şu ana kadar büyük bir hit yakalamasa da BBC Radio 1'ın 2022'de en çok çaldığı isimlerden biri olan Fred Again.. kısa bir zaman içerisinde şöhretini katlayabilir.

Haberin Devamı

Hem 'Rising Star'ı hem de 'Sound Of'u kazanarak müthiş bir çıkış yakaladılar

BRIT Awards'ta 'Rising Star' seçilen, bir de üstüne BBC Sound Of... 2023'te şampiyon olarak adeta 2'de 2 yapan FLO grubu ise şimdiden büyük bir çıkış yakalamayı başardı. Her ne kadar dijitalde tıpkı geçen senenin kazananı PinkPantheress gibi çılgınlarca dinlenseler de grup henüz sağlam bir resmi single liste başarısı gösteremedi ancak bu başarının eli kulağında diyebiliriz. Özellikle 'Cardboard Box' 20 milyonlara yaklaşmaya başladı ve çıkışının üzerinden zaman geçse de en sonunda BBC Radio 1 tarafından sahiplenilerek kendi listelerine rötarlı bir şekilde dahil edildi. 2000'ler başındaki R&B yükselişini hatırlıyoruz. Özellikle Beyoncé gibi bir yıldızı bizlere kazandıran Destiny's Child grubunun yakalamış olduğu başarı birçok R&B şarkıcısının şansını denemesine yol açmıştı. Milenyum'un hemen başındaki bu rüzgâr, Destiny's Child'ın düşüşe geçmesi ve Beyoncé'nin biraz daha pop çizgisine kaymasıyla yavaştan dinmeye başlamıştı. Britanya çıkışlı FLO grubu ise işte neredeyse çeyrek asır önceki o R&B sound'una tutunuyor ve sanki bizlere 2000'li yılların başından sesleniyor. FLO'nun eleştirmenler ve oy kullanan eski şampiyonlar nezdinde bu kadar çok desteklenmesi açıkçası biraz şaşırtıcı. Şu ana kadar gayet keyifli işlere imza atan, 'Cardboard Box'ı destekleyen bir 'Not My Job' da patlatan grup, tabiatı gereği uzun bir dönem boyunca bizlerle birlikte olabilecek mi, o kısım soru işareti. Herkesin benzer 'sound'lardan yürüdüğü bu devirde FLO'nun idealist ve istikrarlı bir tutumla R&B'yi gündeme getirmeye çalışması bence burada asıl takdir edilen kısım diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl 'bedroom pop' diyebileceğimiz "Hadi arkadaşım, kendi müziğini kendin yarat" ekolünden PinkPantheress'çiğimizin şampiyonluk kazanması, son dönemde Sound Of... birincilerinin sahip oldukları yıldız ışığından ziyade biraz da yaptıkları müzik türünün dönem içinde orijinal kaçıp kaçmadığının değerlendirmeye alındığını gösteriyor. FLO grubu gerçekten muazzam bir başarı yakalayıp hem BRIT Awards'tan hem de BBC Radio 1'dan kısa zaman aralığında takdir görse de, dijitalde ciddi dinlenme rakamları yakalasa da uzun vadede Fred Again.. ya da Cat Burns gibi star ışığı taşıyor mu, bence hayır. Yine de FLO eğer R&B sound'lu küresel bir hit yakalarsa ve 2023'ü bir anda 2000'ler başına çevirip 'taklit' edilirse, evet, işte o zaman FLO'nun etkisinden ve star'lığından daha net bir şekilde bahsedebiliriz.

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler