Geri Dön
Berkay'ın 'Anladım' şarkısı Ozan Bayraşa'sız olamazdı!

Berkay'ın 'Anladım' şarkısı Ozan Bayraşa'sız olamazdı!

Bugüne kadar çoğunlukla benzer çizgilerde yoluna devam eden, radyoların gözdesi olsa da çoğunlukla Y kuşağının dikkatini çeken Berkay Şahin, belki de bugüne kadarki en trend işiyle karşımızda. 'Anladım' adlı şarkı özellikle Ozan Bayraşa'nın 'yerinde müdahale' aranjesiyle parıl parıl parıldıyor...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Karakteristik vokale sahip şarkıcılar, bugüne kadar fazlasıyla alışkın olduğumuz akustik sound'un dışına çıktıklarında vokallerinin gücü de daha berrak bir şekilde ortaya çıkmış oluyor. Elektronik öğeler arasında seslerinin yeterince ön plana çıkmayacağını düşündükleri için çoğu zaman risk almadan akustik sularda yüzen bu isimler, günümüz müziğinde heyecan yaratan 'tezatlık'lara şans vermedikleri için çoğunlukla durağan bir çizgide ilerliyorlar ve dinleyici kitleleri de buna bağlı olarak daha sınırlı bir çizgide takılı kalıyor. Halbuki yılların indie şarkıcısı Avustralyalı Sia'nın özellikle 'Chandelier' sonrasındaki daha pop'la uyumlu, elektronik temaslı döneminin kendisine getirdiği şöhret ve epey gecikmeli niceliksel başarıyı hatırladığımızda aslında 'tezatlık'ların kocaman bir risk olmadığını, bu dijital dönemde az biraz da gerekli olduğunu net bir şekilde fark ediyoruz. Tabii burada ince bir çizgi var. Bir şarkının hem vokalistinin vokal yeteneğine alan tanıması hem altyapı olarak günceli yakalaması hem de elbette iyi bir beste ve sözlerden oluşması gerekiyor. Tüm bu dengeleri gözetenler, üstelik de sağlam bir vokal gücüne sahip olanlar doğal olarak çok daha belirgin bir şekilde farklarını ortaya koyuyor, 'dijital güncelleme'lerini gerçekleştiriyor, çağı yakalayarak trend olabiliyorlar. İşte tüm bunların son örneğini Berkay Şahin'in yani Berkay'ın yeni şarkısı 'Anladım'da çok net görüyoruz.

Haberin Devamı

Berkay belki de ilk defa bu kadar heyecanlandırdı

'Kesin İzmirli' olarak andığımız, Ayla Çelik'in şarkısıyla birçok kişinin aklında kalan Berkay Şahin, uzun bir dönemdir daha çok Y kuşağının takip ettiği radyo listelerinde üst sıralarda kendine yer buluyor. 'Bal Badem'den 'İki Hece'ye kadar birçok şarkısı radyolarda rotasyona giren, her yeni çıkardığı şarkı muhakkak en az 5 radyoda çalan Berkay Şahin, dijital dinlenme rakamlarında da gayet iyi bir tablo çiziyor. Ama başarıya giden yol istikrardan geçtiği için ve özellikle pandeminin hemen öncesinden başlayarak günümüze kadar düzenli aralıklarla single yayınladığı için doğal olarak diskografisinde kendisini bir adım öteye taşıması gerektiğini düşünmek hiç de büyük bir yanılgı değil. Berkay da işte bu noktada belki de diskografisindeki 'benzer akustik tat'ların dışına çıkması gerektiğini en başta kendisi de kabul etmiş ki karşımıza 'Anladım' isimli oldukça heyecan veren, belki de bugüne kadarki en dikkat çeken şarkısıyla çıkmış. Sözü Sheyh Ree'ye, bestesi ise Sheyh Ree ve Teksin Akbal ortaklığına ait olan 'Anladım'ın aranjör koltuğunda oturan isim oldukça kilit. Özellikle Simge Sağın'ın 'Yankı'sından beri birçok kişinin dikkatini çeken, ufak dokunuşlarıyla katkıda bulunduğu şarkılara sağlam bir katkı sunan ve hem varlığını hissettiren hem de farkını konuşturan Ozan Bayraşa'dan bahsediyoruz. Bayraşa Bey, Berkay'ın 'Anladım' şarkısını bir anda bambaşka bir yere götürmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

Yunanistan'dan Giorgos Mazonakis 51'inde yapıyor

İyi bir söz ve bestenin kendisini gösterdiği durum 'şarkının hakkı'na göre değişiyor. Örneğin bir şarkı yalnızca bir piyanoyla çok daha devleşebilirken bir başka şarkı ise dinleyiciye duygusunu tezatlıklarla daha yaratıcı ve ilgi uyandırıcı bir şekilde iletebiliyor. Bugüne kadar Berkay Şahin şaşırtmayan, son derece alışıldık aranjelerle Y kuşağının dikkatini çekebilecek besteleri görece monoton sularda boğulma tehlikesi atlatarak yayınlamış ve buna bağlı olarak da kolay algılanabilir, dinleyiciye yalnızca keyif veren, Berkay Şahin'i şarkıcı ya da yıldız olarak çok da yukarılara taşımayacak ama elbette sevilecek ve dinlenilecek şarkılar çıkmıştı ortaya. Şu anda Berkay Şahin, diğer Türkçe pop erkek vokalleri arasında örneğin Edis kadar büyük bir yıldız mı, değil. Halbuki Yunanistan'da 1972 doğumlu Giorgos Mazonakis, dönem dönem kendisine niceliksel başarılar kazandıracak, dönem dönemse "Farklı denemeler yapıyorum, haydi çocuklar" dokunuşlarıyla şaşırtarak şu anda 51 (yazıyla elli bir) yaşında dahi genç kalmayı başarıyor. Benzer bir gençlik Berkay Şahin için de artık gerekliydi ve olmalıydı. İşte bu noktada Ozan Bayraşa ile güçlerin birleşmesi oldukça verimli bir sonuç doğurmuş.

Haberin Devamı

Zaten iyi olan beste daha da ileriye taşınmış

'Anladım', bir başka aranjörün elinde oldukça standart bir işe dönüşebilecekken Ozan Bayraşa'nın kendisini çok da hissettirmeden ufak dokunuşlarıyla, minimum çabayla maksimum verimi ortaya koyuyor. Üstelik bunları yaparken Berkay Şahin'in vokali de dinleyiciden esirgenmemiş, nakarat sonrası melodisi ve temposuyla ama daha da önemlisi iyi bir besteyi çok daha iyi bir noktaya taşımasıyla adeta parıl parıl parıldıyor. Eğer bir şarkı size sound olarak 'havalı' geliyorsa o şarkıda gerçekten bir tılsım vardır. Simge Sağın'ın 'Yankı'sı ya da yine Simge'nin Ozan Bayraşa ile ortaklığı olan Onurr şarkısı 'Çapkınca'yı hatırladığınızda 'standart havalılık seviyesi'ni daha iyi oturtmuş olabiliriz kafamızda. Berkay, belki de çok daha önce yürümesi gereken yola daha şimdi adım atmış ve nitelik/nicelik dengesini daha yeni yeni gözetmeye başlamış olabilir ama zaten hiçbir şey için geç değil. 'Anladım', Ozan Bayraşa'nın 'yerinde müdahale'leri olmadan olmaz, olamazmış. Berkay ise 'Anladım' çizgisiyle hareket ettiği sürece Murat Boz'un yakaladığı 'dijital güncelleme' gibi marka değerini çok daha kocamanlaştırabilir. 3 kilometre öteden duysak dahi sesinden tanıdığımız Berkay Şahin çok daha güncelliği, trendliği hak ediyor çünkü.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler