Geri Dön
Fade to Black: Metallica'ya güç katan, umutsuzluktan doğan büyük hit

Fade to Black: Metallica'ya güç katan, umutsuzluktan doğan büyük hit

Rock severler burada mı? Rock ve metalin dünya üzerindeki nadide temsilcileri Metallica’nın Türkiye'de de çok sevilen, en özel şarkılarından biri olan 'Fade To Black'in tükenmişlik ve umutsuzlukla dolu bir hikâyeye sahip olduğunu biliyor muydunuz? İşte 'Fade to Black'in yalnızca grubun sıkı hayran kitlesi arasında sınırlı kalmaması gereken epey umutsuz hikâyesi.

Zeynep  Dilara Akyürek
Zeynep Dilara Akyürek

Türkiye'de ve dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip olan Metallica grubu 80'li yıllardan günümüze hâlâ üretken. 1981’de Los Angeles’ta kurulan heavy metal grubu, bugünlere dağılmadan gelebilen nadir müzik gruplarından biri. Diskografilerinde 11 stüdyo albüm, 8 canlı albüm, 3 EP, 44 single, 10 video albümü, 43 müzik videosu, 1 film müziği albümü, 1 ortak albüm ve 3 özel kutu seti yer alan grubun en çok bilinen şarkıları ise Türkiye'de de çok sevilen 'Nothing Else Matters', 'One' ve 'Fade To Black'... Bu 3 dev parça arasında yer alan 'Fade To Black’in biraz kıyıda köşede kalmış hikâyesi ise birçok kişiyi şaşırtıp üzebilecek cinsten. Tıpkı zamanında parçanın mimarı ve grubun ana vokalisti James Hetfield’in kalbini paramparça ettiği gibi.

Haberin Devamı

'Fade To Black'ten hemen önce...

Metallica ilk kurulduğunda birçok grup gibi yalnızca çevrelerindeki ufak bir kitle tarafından tanınıyordu. Zamanla tanınırlıkları artınca ekip de bir albüm hazırlamaya karar verdi. İlk demo 'No Life 'til Leather' 1982’de yayınlandı. Grup bu demo sayesinde yavaş yavaş hayran kitlesini genişletmeyi başardı. Katıldıkları festivallerin sayısını artırmaya başlayan grup, 14 Ocak 1984 yılında Boston'da bir konser vermeyi planladı. Ekipmanlarıyla dolu kamyon ve grup üyeleri yola çıkmıştı, her şey yolundaydı. Ancak ertesi sabah kamyonu ve ekipmanları taşıyan ekip bir anda ortadan kayboldu. Bunun bir hırsızlık vakası olduğuna emin olduklarında vokalist Hetfield, grubun tarihe geçen şarkısının ilk melodilerini satırlara döktü. O gün gösteriyi iptal etmek ve planlanan Avrupa turunu ertelemek zorunda kalmışlardı. Umutsuzluk içindeki grupun unutulmaz hit'lerinden 'Fade To Black' gün yüzüne çıkıyordu...

Haberin Devamı

Tarihe geçen şarkı, Hetfield'in acısı...

Hırsızlar, Lars Ulrich'in bateri kitini ve James Hetfield'ın kendisi için büyük manevi değeri olan özel amfisini ele geçirmişti. Hetfield kimilerine göre korkunç olan o şarkıyı da işte bu kara bulutun gölgesinde yazdı. Sanılanın aksine hiçbir zaman yaşamına son vermeyi aklından bile geçirmedi. Onun yerinde bir başka müzisyen olsaydı belki çoktan karanlık bir bulutun içinde kaybolabilirdi. Ancak o ve grubu, yaşadıkları tecrübeyle yollarına devam etmekte kararlıydı. Hetfield, "Bazen kontrolümüz dışındaki olaylardan etkilendiğimizde kendimizi çaresiz hissedebiliriz ve hepimizin kendi sefaletimizin içinde debelenmesine izin verilirken bunu tersine çevirmek aslında bizim elimizdedir” diyordu. Metallica işte tam olarak bunu başarmıştı. 27 Temmuz 1984 çıkışlı 'Ride The Lightning' albümü bir metal başyapıtıydı ve onları istedikleri her şeyi satın alabilecekleri bir konuma getirdi. Grup artık dünya çapında bir efsaneydi.

Hırsıza teşekkür etsek yeridir

Kim bilir, belki o gece kamyon kaybolmasa, Hetfield acı çekmese bugün listelerde adını tarihe yazdıran şarkı kulaklarda olmayacaktı. 'Fade to Black' öylesine başarılıydı ki, bu başarısı zaman içerisinde katmerlenerek devam edecekti. Şarkı Guitar World okuyucuları tarafından şimdiye kadarki en iyi 24'üncü gitar solosuna sahip şarkı seçildi. Şarkı, çıkışının üzerinden tam 24 yıl sonra, yani 2008 yılında resmi İsviçre single listesinde 100 numaraya kadar yükselecekti. Zamana meydan okuyan, her daim güncel kalabilen bu şarkı, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği tarafından altın sertifikasına layık görüldü. Mart 2023'te Rolling Stone, 'Tüm Zamanların En İyi 100 Heavy Metal Şarkısı' listesinde 'Fade to Black'i 35’inci sıraya yerleştirdi. O dönem ölüme karşı adeta bir takıntı sahibi olan vokalistin kalemi, tarihe meydan okumuştu. 1986'da Cliff Burton'ın ölümünden sonra Metallica'ya katılan bas gitarist Jason Newsted için de bu şarkı oldukça anlamlıydı. 'Fade to Black', 2001'de onun gruptan ayrılmadan önce Metallica'yla turneye çıktığı son şarkıydı. Basçı Newsted, 'Fade to Black'in en sevdiği Metallica şarkısı olduğunu ve kendisi için çok büyük bir manevi değere sahip olduğunu bir röportajında söylemişti. Ve elbette tahmin edileceği gibi grupla son performansında ise bu şarkı eşliğinde gözyaşlarına boğulmuştu.

Haberin Devamı

Tüm metal sevenler için anlamlı olan bu parça adını sonsuzluğa yazdırdı. Dün, bugün ve yarın birçok müzik listesinin vazgeçilmezi olmayı sürdüren 'Fade to Black' için, hırsızlara teşekkür etsek ayıp etmiş olur muyuz?

Haberin Devamı

 

https://twitter.com/akyurekzeynepp

instagram.com/akyurekzeynepdilara/

zeynep.akyurek@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler