Geri Dön
Kelt müziği nedir?

Kelt müziği nedir?

Kelt müziği ya da Keltik müzik, önemli bir dinleyici kitleyisine sahip. Peki hakkında ne biliyoruz? Kelt müziği nedir? İşte bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kelt müziği nedir?

Kelt müziği, özellikle İskoçya, İrlanda, Galler gibi ülkelerde yaygın olan, geleneksel bir müzik türü. Yerel motifler taşıyan ve Birleşik Krallık'la özdeşleşen bu müzik türü, huzur verici bulunması sebebiyle dünyanın pek çok ülkesinden dinleyicilerin de beğenisini toplamayı başardı.

Kelt müziğindeki enstrümanlar

Kelt müziğinin teknik yapısından bahsedelim... Kelt müziği, beş sesten oluşan pentatonik gamın kullanıldığı, melodik varyasyonların ön plana çıktığı, sıklıkla ritmik temalar üzerine kurulan bir müzik türü. Kelt müziğinde tin whistle, low whistle, triple harp, gayda, veuze, bodhran gibi geleneksel enstrümanların yanında akustik gitar, mandolin, akordeon ve keman gibi daha popüler enstrümanlar da kullanılıyor.

Kelt müziği ve türleri

Kelt kültürüne ait dansların müziklerinin sentezlenmesi sonucu ortaya çıkan türler, Kelt müziğine çeşitlilik katmayı başardı. Waulking song, pibroch, strathspey, reel gibi folk müzikler, Kelt müziğinin türleri olarak kabul ediliyor. Kelt müziğin popüler kültüre olan etkisinin artmasıyla özellikle son yıllarda celtic rock, celtic punk, celtic new age gibi füzyon türler de ortaya çıktı.

Kelt müziği sanatçıları

Kelt müziği sanatçıları dünya çapında da popüler. Bu müzisyenler arasında Loreena McKennitt, Enya ve The Corrs'u sayabiliriz. Primordial, Cruachan, Waylander, Brenda Wootton, Celtic Women, Horslips, Sian James, Johnny Cunningham, Ar Log, Mark Saul, The Battlefield Band, The Iron Horse, Julie Murphy, Sharon Knight, Black 47, Emcee Lynx ve Rawlins Cross gibi sanatçı ve müzik toplulukları da Kelt ya da füzyon Kelt müziği türleri üreten müzisyenler arasında.

Benzer İçerikler