Geri Dön
Lokal Ekspres 1: Güneş, Nodewave, Paptircem

Lokal Ekspres 1: Güneş, Nodewave, Paptircem

Lokal Ekspres'in ilk konukları 'Atlantis' albümünden sonra yoluna single'larla devam eden Güneş'ten enerjik '10.000 Parça', Burak Gezmiş ve Buğra Baran'ın güçlerini birleştirip kurduğu Nodewave grubunun 3 şarkılık EP'lerindeki 'Sonsuz Efor' ve büyük çıkışını yapmaya bir hayli yakın olan Paptircem'den oldukça renkli 'Padişahım'. 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Lokal Ekspres tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride Türkiye'nin müzik sahnesinden yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Lokal Ekspres'in ilk konukları 'Atlantis' albümünden sonra yoluna single'larla devam eden Güneş'ten enerjik '10.000 Parça', Burak Gezmiş ve Buğra Baran'ın güçlerini birleştirip kurduğu Nodewave grubunun 3 şarkılık EP'lerindeki 'Sonsuz Efor' ve büyük çıkışını yapmaya bir hayli yakın olan Paptircem'den oldukça renkli 'Padişahım'. 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Haberin Devamı

Güneş - '10.000 Parça'

Pandemi döneminden beri üretmeye başlayan Güneş, özellikle 'Suçlarımdan Biri'yle birlikte sadece hip-hop dinleyicisi tarafından değil çok daha geniş dinleyiciler tarafından keşfedildi. Stil olarak merak uyandıran, vokal olarak dikkat çeken Güneş, akılda kalan nakaratı sayesinde 'Suçlarımdan Biri'ni "Canım dinlemeyeyim, tarzım değil o canım ya" diyenlere bile sevdirdi, dinlettirdi. 'Atlantis' adını verdiği albümden hemen sonra yoluna peş peşe single'larla devam eden Güneş, özellikle Mart ayında yayınladığı '10.000 Parça' ile ayrı bir parantezi hak ediyor. Elektronik altyapının üzerine hip hop motifleri ekleyen Güneş muazzam bir tat yakalamayı başarmış. Pop'la gayet uyumlu olan, buram buram güncel, buram buram BBC Radio 1 kokan bir şarkı '10.000 Parça'. Dubstep'inden drum n bass'ına elektronik müzik seven, rap'le uyumlu, pop'un ve akılda kalıcı nakaratların göbeğinde doğum yapan herkes için biçilmiş kaftan '10.000 Parça'. Güneş'in yalnızca 'Suçlarımdan Biri'den ibaret olmadığını hatırlatması önemli. Ama daha da değerli olan Güneş'in elektronik-rap ve pop'u bir arada harmanlaması ve yerel müzik için son derece havalı ve klas bir iş ortaya koyması. Güneş şu anda bile Z kuşağının favorisi konumunda belki ama önümüzdeki günlerde çok, çok daha büyük bir yıldıza dönüşecek gibi duruyor. Eğer rap'te takılı kalmazsa ve tıpkı '10.000 Parça' gibi elektronik ve güncel sound'larla farkını ortaya koyarsa onu buralarda tutmak çok güç olacak.

Haberin Devamı

Nodewave - 'Sonsuz Efor'

Burak Gezmiş ve Buğra Baran'dan oluşan Nodewave grubu özellikle Deeperise'ın "Bulutların üzerinde geziniyorum, farkında mısınız?" tadındaki sound'unu sevenler için muazzam bir alternatif. Elektronik müziğin yalnızca yüksek tempo dans şarkılarından oluşmadığını bilen bizler, bu algının Deeperise'la kırıldığını fark ettikten sonra derin bir nefes çekmiştik. İşte Deeperise'ın başlattığı bu yolda Nodewave 3 şarkılık oldukça dikkat çeken EP'leriyle geleceğe dair umutlu sinyaller veriyor. Özellikle 'Sonsuz Efor' cool altyapısı ve vokalleriyle ön plana çıkıyor. House'un melodik ve daha sakin, daha bulutsu yanını bizlerle buluşturan Nodewave, 'Alabora'nın genelinde iyi iş ortaya koysa da 'Sonsuz Efor' tıpkı bir 'yeni dönem radyo şarkısı' olarak karşımızda. En az birkaç kez dinleme isteği doğuruyor dinleyicide. Dans ritimleri eşliğinde geçmişi, şimdiyi ve geleceği düşünüyor, ister kahveniz yudumluyor isterse yeşillerin içinde güzel bir akşamüstü yürüyüşüne çıkıyorsunuz bu şarkıyla. Eğer Nodewave yalnızca Deeperise'ın geniş kitlelere tanıttığı bu sound'ta takılı kalmazsa ve elektronik tınıları dallandırıp budaklandırırsa, biraz daha Rudimental stili daha keskin öğeler katarsa ortaya çıkan 'soft vokal/sert ritim' kombini farklı işler ortaya koyabilir. Nodewave'in 'Alabora'sını, özellikle de 'Sonsuz Efor'unu ıskalamamalısınız.

Haberin Devamı

Paptircem - 'Padişahım'

Paptircem'in ismini bugüne kadar pek duymamış olabilirsiniz. E pek haksız değilsiniz. Geleceğin yıldızlarından biri o. 'Padişahım' adını verdiği son şarkısıyla "Kim bu kadın?" diye meraklandırsa da daha çok "Valla bir şey söyleyeyim mi, hakkında hiçbir fikrim yok, inan hiçbir şeyiyle gram ilgilenmiyorum fakat bu saatten sonra kendisi her türlü kabulüm" dedirtiyor. Muazzam bir dinamiklik ve renklilik içeriyor 'Padişahım'. Dikkat çeken tatlı single kapağı haricinde hem zıpır hem ilk dinlemede eşlik etmelik hem de çok farklı bir tada sahip. Pop ve alternatif arasında şahane bir denge yakalanmış. Şarkı ne fazlasıyla ana akımın göbeğinde ne de alternatifliklerden alternatiflikler beğeniyor. E haliyle bu kadar ince bir çizgide sivri bir tat yakaladıktan sonra "Peki ya şimdi?" noktasında hem heyecan yaratıyor hem de az biraz tamamen sevgiden ötürü "Bozmaz değil mi?" dedirtiyor. Paptircem'in 'Padişahım'ı son dönemde yerel sahnedeki en dikkat çeken işlerden biri. Özgür, renkli, enerjik ve direkt. Paptircem'in ilerleyen süreçte nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olsa da farklı bir ruha sahip olduğu gün gibi ortada. Yıldız olmanın gerektirdiği potansiyel, zenginlik, çeşitlilik ve en önemlisi de gelişim Paptircem açısından zorlu kriterler değil. Başarabilir, çünkü farklı, çünkü benzemiyor. Ekleye ekleye devam ederse, stilini daha da belirginleştirebilirse güçlü bir yıldıza dönüşmesi oldukça yüksek bir ihtimal.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler