Geri Dön
Lokal Ekspres 2: Onurr, Soft Analog, Can Temiz

Lokal Ekspres 2: Onurr, Soft Analog, Can Temiz

Lokal Ekspres 2'nin konukları 'Methiyeler'iyle yüzümüzü güldüren Sakin grubundan tanıdığımız Onurr'un albümündeki gizli hit 'Çal Keke', bir anda Nisan ayını synth-pop rüzgârlarıyla geçirmemizi sağlayan Ankara çıkışlı grup Soft Analog'un son incisi 'İstila' ve Model grubundan tanıdığımız Can Temiz'in bugüne kadarki en iddialı ve sağlam single'ı 'Beni Güzelce Öldür'... 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Lokal Ekspres tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride Türkiye'nin müzik sahnesinden yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Lokal Ekspres 2'nin konukları 'Methiyeler'iyle yüzümüzü güldüren Sakin grubundan tanıdığımız Onurr'un albümündeki gizli hit 'Çal Keke', bir anda Nisan ayını synth-pop rüzgârlarıyla geçirmemizi sağlayan Ankara çıkışlı grup Soft Analog'un son incisi 'İstila' ve Model grubundan tanıdığımız Can Temiz'in bugüne kadarki en iddialı ve sağlam single'ı 'Beni Güzelce Öldür'... 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Haberin Devamı

Onurr - 'Çal Keke'

Sakin grubundan tanıdığımız Onurr'un ana akımın göbeğindeki bestelerinin haricinde kendisine ayırdığı bir hayli sempatik şarkıları var. Bu şarkılara Kahramanmaraş depremlerinin hemen öncesinde yayınlanan 'Methiyeler' albümünde rastlamıştık. 'Methiyeler' albümünde birkaç şarkı ön plana çıksa da albümün asıl vitamini ise elbette en sondaki 'Çal Keke'. Bugüne kadar Onurr'un yazdığı şarkılar arasında en eğlenceli, en sempatik, en cool şarkı olmayı başaran 'Çal Keke' epey uzun bir süredir aslında Onurr'un yakın çevresi tarafından çok sevilse de bu sevgi dijital müzik platformlarındaki genel dinleyiciye pek yansımamış durumda. Halbuki 'Çal Keke' son dönemde birbirinin tekrarı işler arasında altyapısından sözlerine hepimizin yüreğine su serpecek kadar ayrı bir noktada. Onurr'un 'Methiyeler'ini sevebilirsiniz, Onurr'u zaten kafadan-kalpten sempatik bulabilirsiniz. Bunların hepsi tamam. Ama 'Çal Keke'yi çalmamak, dinlememek artık şu nokta itibarıyla az biraz bir insanlık suçuna dahil olmak anlamına geliyor. 'Çal Keke' hak ettiği değeri görmeli ki bizler eğlenceli ve direkt sözlere, tıkır tıkır işleyen altyapı eşliğinde daha çok rastlayabilelim. 'Çal Keke' 2023'te yayınlanan en iyi şarkılardan biri olarak şimdiden kendisini yıl sonu listelerine taşımayı hak ettirecek, iyi bir şarkı. Lafta, rafta kalmasın. 'Çal Keke'yi çalalım artık orada burada kekeler!

Haberin Devamı

Soft Analog - 'İstila'

Ankara çıkışlı Soft Analog grubu İdil Tavşanlı ve Ömer Çelik olarak duo olarak yoluna devam ediyor ve ortaya özellikle Nisan ayında tanıklık edeceğimiz gibi grubun en keyifli iki şarkısı çıkmış oluyor. Alternatif pop olarak tanımlasak da daha detaya indiğimizde synth-pop ve dream pop gibi türlerden kopup gelen Soft Analog her ne kadar 2019'dan beri üretmeye devam etse de grubun bugüne kadarki en iyi şarkılarını geçtiğimiz haftalarda peş peşe duyduk. 'Tanıdık Bir Koku' ve hemen sonrasında 'İstila' devam eden bu süreçte Soft Analog, eski üretimlerinden bile daha iddialı ve trend olabilmeyi başarmış durumda. Özellikle geçtiğimiz günlerde çıkan son single 'İstila' melodisinden altyapısına dinleyen herkese retro rüzgârlar estiren ama bu retro tadı muazzam bir şekilde güncel ve trend de kılabilen oldukça dikkat çeken bir iş. 'İstila' henüz Nisan ayının sonlarında yayınlanmış olsa da kendini gösterebilmiş değil. Halbuki pop, rock ve özellikle de alternatif müzik dinleyicisinin "Vay arkadaş, bizim böyle bir grubumuz mu varmış?" diye kendilerine sorular sorabileceği oldukça sempatik bir şarkı. Synth-pop her ne kadar yurt dışında özellikle İngiltere'de La Roux'nun patlama yaptığı 2000'ler sonunda çok popüler olsa da günümüzde tekrardan kendini göstermeye başlayan, pop'la ve alternatif müzikle uyumlu bir tür. 'İstila' ise özellikle synth-pop sularında, hem bizden hem de evrensel tatta ilerledikleri takdirde gerçekten kısa zamanda çok daha büyük işler yapabileceklerinin en net kanıtı.

Haberin Devamı

Can Temiz - 'Beni Güzelce Öldür'

Can Temiz'in adını her ne kadar Model grubundan tanısak da Z kuşağı onu daha çok pandemi sonrasındaki indie işleriyle daha çok tanımış durumda. Güzel bir durum mu, evet. Çünkü Can Temiz, 'Bilemiyorum Altan' gibi indie işlerle oldukça özgür ve dikkat çeken işler ortaya koymuştu. Adeta 'Şimdi çıtayı bir tık yükseltme zamanı' diyerek peş peşe gelen bu bağımsızlardan sonra bu kez yoluna 'Beni Güzelce Öldür' ile bir çıt daha ana akımla uyumlu bir işle karşımızda. 'Beni Güzelce Öldür'de Can Temiz groteskten ziyade gotik sularda ilerliyor ve Model grubundaki atmosferin mimarı olarak bugüne kadar ilerlemesi gereken çizgiyi daha net bir şekilde ortaya koyuyor. 2010'ların başından ortasına alternatif rock rüzgârları estiren Model grubunda eksik kaçan kısımları biraz daha özgür, tekil ve yaratıcı bir hale büründürerek gayet sağlam bir tümevarım yapıyor. 'Beni Güzelce Öldür' özellikle yarattığı dünya, temposu ve nakaratıyla ilk dinlemede dahi dikkat çeken bir şarkı. Can Temiz' 'Beni Güzelce Öldür' çizgisiyle yoluna devam ettiğinde, yani indie ve ana akımı muazzam bir şekilde bir araya getirdiğinde çok daha geniş kitlelere uzun vadede seslenmesi neredeyse garanti gibi. BBC Sound Of... 2020 üçüncüsü Yungblud tadında hem gotik hem de ana akımla uyumlu bir çizginin gayet mümkün olabildiğini pandemi sonrasında net bir şekilde görebiliyoruz. Can Temiz neden Yungblud'ın başardığını başarmasın ki? 'Beni Güzelce Öldür' oldukça doğru ve her şeyden öte gerekli bir renk.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler