Geri Dön
Lokal Ekspres 3: Selin, Oversize, Mert Demir

Lokal Ekspres 3: Selin, Oversize, Mert Demir

Lokal Ekspres'in 3'üncü konukları 'Cool' şarkısıyla tanıdığımız Selin Geçit yani Selin'in 'Nostalgia Sessions' adlı EP'sindeki bir sonraki durağı olan ve Youtube'da bir döneme damga vuran Aşkın Nur Yengi klasiği 'Yalancı Bahar' cover'ı, Mabel Matiz'le kaydettiği 'Antidepresan' şarkısıyla daha da geniş kitlelerce tanınan Mert Demir'in söz-müzik-düzenlemesi kendisine ait yeni hit adayı 'Gözlerime Bak' ve pop ile rap'i birleştirerek güncel bir sound yakalayan rapçi Oversize'ın büyük hit adayı 'Geri Gel'... 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Lokal Ekspres tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride Türkiye'nin müzik sahnesinden yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Lokal Ekspres'in 3'üncü konukları 'Cool' şarkısıyla tanıdığımız Selin Geçit yani Selin'in 'Nostalgia Sessions' adlı EP'sindeki bir sonraki durağı olan ve Youtube'da bir döneme damga vuran Aşkın Nur Yengi klasiği 'Yalancı Bahar' cover'ı, Mabel Matiz'le kaydettiği 'Antidepresan' şarkısıyla daha da geniş kitlelerce tanınan Mert Demir'in söz-müzik-düzenlemesi kendisine ait yeni hit adayı 'Gözlerime Bak' ve pop ile rap'i birleştirerek güncel bir sound yakalayan rapçi Oversize'ın büyük hit adayı 'Geri Gel'... 'Lokal Ekspres'te yerel yıldızları son sürat keşfetme zamanı!

Haberin Devamı

Selin - 'Yalancı Bahar'

'Cool' şarkısıyla "Türkiye'nin Avrupa'daki Coolstar'ıdır" yorumunda bulunduğumuz, özellikle bu şarkısında muazzam bir Avrupai tat yakalayarak adı üstünde cool ve ötesi olan Selin Geçit, gerek İngilizce şarkılarıyla gerekse Türkçe cover'larıyla dinleyici kitlesini giderek daha da genişletiyor. Müzik yolculuğunun hemen başında söylediği 'Yalancı Bahar' cover'ı ise elbette onu çoktandır tanıyan dinleyiciler için ayrı bir yere sahip. Aşkın Nur Yengi'nin klasiklerinden biri olan 'Yalancı Bahar'a muazzam bir yorum getiren Selin, bu şarkının kaydına daha önce yer vermemişti diskografisinde. İşte o gün bugün. Bir süredir 'Nostalgia Sessions' adını verdiği projesinde Türkçe cover'lara yer veren Selin, en sonunda kendisinden en çok beklenen cover'la, yani 'Yalancı Bahar'la karşımıza çıktı. Özellikle şarkının giriş kısmındaki vokaliyle hem 'Yalancı Bahar'ı 'gerçek'leştiren hem de vokal gücünü ortaya koyan Selin, 'Nostalgia Sessions' adlı EP'siyle uyumlu bu hit cover'ıyla elbette gelmiş geçmiş en büyük dijital dinlenme rakamlarını yakalayabilir. 'Yalancı Bahar'ın 2023 Haziran versiyonunda sosyal medyadaki canlı versiyonundan farklı olarak sadece Türkçe sözlere yer vermesi ise kafa karışıklığı yaratmaması adına gayet olumlu bir detay. Selin'in İngilizce işlerinde günceli yakalama gayreti şu an için hak ettiğinin daha altında rakamlarla sınırlı olsa da müzisyenin çift koldan devam etmesi ve müziğini çeşitlendirmesi sevindirici. Eğer Selin yerel işlerde cover'lar haricinde sıfır kilometre güçlü alternatif ya da pop prodüksiyonlara imza atarsa, evet, hem çok daha ana akımlaşacak hem de tekdüze çizgiye sağlam bir nitelik standartı getirecek. Selin'i 'Cool'la keşfetmemiş olanlar 'Yalancı Bahar'ı intro olarak görmeli ve özellikle son dönemde yayınladığı işlere mutlaka göz atmalı.

Haberin Devamı

Oversize - 'Geri Gel'

Rap ve pop işleri arasında sanılanın aksine organik geçişler olabileceğini aşırı gecikmeli olarak ancak ve ancak 2020'lerin başında kabullenebildik. 90'larda başlayıp 2000'lerde oturan rock ve pop kimyası, rap'te 2010'lar sonu 2020'ler başına tekabül edebildi. Geç oldu ama güç olmadı, olmuyor. Özellikle Sefo'nun 'Bilmem Mi?' hit'i sayesinde radyoların pop ile uyumlu rap'çilere şans verebilmeyi sonunda başardığı bir dönemde rap'çilerin işleri de daha 'sentez' bir noktaya evrildi ve birçok sentez iş gibi çok daha buluşturan, farklı bir tat veren, keşfedilmeyi hak eden bir çizgiyi yakaladı. Oversize da o isimlerden biri. 'Geri Gel' adını verdiği yeni şarkısında Umut Yetişmiş yani Oversize, her şeyden öte iyi bir besteci olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Prodüktör olarak Papa Benj'in adını gördüğümüz 'Geri Gel' radyoda denk geldiğinizde sesi sonuna kadar açıp eşlik edeceğiniz, 2023 yazındaki birçok keyifli ana ve hatırayı fon müziği olarak seçeceğiniz gizli bir hit. Su gibi akıp giden, latin tadıyla klasik dinleyicilere, Y kuşağına bile kendini sevdiren 'Geri Gel' en çok da sadece 2 dakika 8 saniye içinde 'giriş'ebilmesi, 'geliş'ebilmesi ve 'sonuç'lanabilmesiyle takdiri sonuna kadar hak ediyor. Evet, bu tarz rap ve pop sound'larını son dönemde çok fazla görüyoruz. Oversize de iyi örneklerden biri. 'Geri Gel' sağlam bir gizli hit adayı olsa da Oversize'ın bu türe yakın isimlerden daha net bir şekilde ayrılması da gerekiyor günün sonunda. Elbette bunu Oversize'ın müziğe olan tutkusu şekillendirecek. 'Geri Gel'deki vokallere kulak kabarttığımızda ise Oversize'da müziğe dair aradığımız tutkuya net ulaşılıyor. Güneş tepede, tepede. Biraz karakteristik sözel dokunuşlarla 'Geri Gel'in dahi ötesine rahatlıkla geçebilir Oversize.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Mert Demir - 'Gözlerime Bak'

'Antidepresan' şarkısı 2022'nin en bomba sürprizlerinden birine dönüşmüştü. Bir Mert Demir ve Mabel Matiz ortaklığı olan 'Antidepresan' yakaladığı yüksek dinlenme rakamları sayesinde sağlam bir Billboard Global 200 başarısı elde ederek Türkçe bir şarkının da küresel çapta ses getirebileceğini dosta, düşmana duyurmuştu. Göğüs kabartan bu başarı elbette Mabel Matiz'in trendliğine trendlik katarken bir süredir kendi ya da başka isimlere verdiği bestelerle dikkat çekse de yeterince ve gereğince adını çok da duyamadığımız Mert Demir'e de sağlam bir 'görünürlük' ya da 'keşfedilebilirlik' kazandırmıştı. Mert Demir, karşıki dağları yıkan 'Antidepresan' sonrasında solo olarak 'Gözlerime Bak'la yoluna devam ediyor. Radyo dostu tınısı, akıp giden aranjesi, 'Antidepresan' sonrasında akustik tınılarda az biraz ters köşe yapması, pop'tan da alternatif'ten de birçok dinleyiciyi kendine çekebilmesi sayesinde 'Gözlerime Bak' elbette takdiri hak ediyor. Mert Demir, özellikle Anıl Durmuş'a verdiği şarkılarla ne kadar parlak bir besteci ve prodüktör olduğunu hatırlatmıştı. Sözü, müziği ve düzenlemesi kendisine ait olan 'Gözlerime Bak' ise hem kaliteli hem de sıcak tavrıyla ilk dinlemede bile seviliyor ancak asıl vitaminini birkaç dinlemeden sonra gerçekleştiriyor. Mert Demir, 'Gözlerime Bak'la belki de 'Antidepresan' sonrası travma diyebileceğimiz dezavantaja sahip olsa da -ki kendi adıma bunu kabul etmem söz konusu dahi değil- 2020'lerde özellikle beste ve aranjeleriyle çok daha büyük bir ilgiyi hak ediyor ve yakalayacak gibi de duruyor.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler