Geri Dön
Serge Gainsbourg: Kilisenin nefret ettiği adam

Serge Gainsbourg: Kilisenin nefret ettiği adam

Piyanist, ressam, müzisyen sanatın diğer birçok alanında yer alan, skandallarıyla gündeme gelen Serge Gainsbourg’un ölüm yıl dönümü bugün. Klisenin nefret ettiği adam Serge Gainsbourg’un ölüm yıl dönümünde hayatına, sanatına ve skandallarına Molatik oluyoruz…

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Zor bir çocukluk geçirdi

Lucien Ginsburg yani bilinen adıyla Serge Gainsbourg, 2 Nisan 1928’de, Bolşevik İhtilali, sonrası Fransa’ya kaçan Rusya Yahudi’si bir ailenin çocuğu. Babasının da bir piyanist olması sebebiyle küçük yaşta piyona çaldı. Aynı zamanda çok uzun süreler emek vereceği resim sanatına da ilgisi küçüklükten beri vardı. II. Dünya Savaşı yılları onun için çok zor geçti çünkü Yahudi olduğu için sarı yıldız takmak zorundaydı. Hatta Naziler’in Yahudi araması yatığı bir dönemde üç gün bir ormanda saklanmak zorunda kalmıştı. Savaş yılları bitti Lucien okula gitmeye başladı. Fakat pek başarılı bir öğrenci değildi. Güzel Sanatlar Bölümü’nde okudu ama birçoğumuzun başına bela olan matematikten geçemeyince okulu bırakmak zorunda kaldı 1947’de Levitsky Elizabeth ile tanıştı ona âşık oldu. Hemen bir yıl sonra askere gitti ve gitar çalmayı ilk burada öğrendi. 1951 yılında ise Levitsky Elizabeth ile evlendi.

Eurovision’la tanındı

İlk yıllarında klasik Fransız chanson'ları besteleyen Gainsbourg, Eurovision'la adını duyurdu. Eurovision’da France Gall için verdiği ‘Poupée de cire poupée de son’ şarkısı birincilik kazandı. Takip eden zamanlarda lolipop yalamayı seven kızın hikayesini anlatan ‘Les sucettes şarkısı’, France Gall için utanç kaynağı oldu. 1969'da 'Je t'aime... moi non plus' parçasıyla ses getiren Gainsbourg, bu şarkıyı o zamanki sevgilisi Brigitte Bardot ile kaydetmiş ancak daha sonra Bardot ile ayrılınca yayınlanması engellenmişti. Gainsbourg da şarkıyı yeni sevgilisi Jane Birkin ile yeniden kaydetti. İçinde bulunan orgazm sesleri yüzünden şarkı birçok ülkede yasaklandı ve Vatikan şarkıyı lanetlediğini söyledi. 1971'de 'Histoire de Melody Nelson' adlı albümüyle birçok kişiyi etkileyen Gainsbourg, 1975'teki 'Rock Around the Bunker' ile Nazileri hedef aldı. 1978'de Fransız milli marşını reggae olarak yorumlaması ölüm tehditleri almasına neden oldu.

Tartışılan adam…

1980'lerde popülerliği giderek artan Gainsbourg, Michel Drucker'in bir programına sarhoş çıkıp, ünlü şarkıcı Whitney Houston'a canlı yayında küfürlü bir şekilde onunla yatmak istediğini söyleyince yine tartışılan adam oldu. Gainsbourg 1986'da bir kez daha gündemdeydi. 'Lemon Incest' şarkısına çektiği klipte kızı Charlotte Gainsbourg ile yatağa girerek poz vermesi yine tepki topladı. Skandal olaylara imza atan, sanatın neredeyse her alanında dahil olmuş, toplumun ahlak kurallarının dışında davranışlarda bulunup kilisenin nefret ettiği bir sima haline gelmiş olan sanatçı Serge Gainsborg, 2 Mart 1991'de kalp krizinden öldü. Serge Gainsbourg, yaptıklarıyla her daim tartışma yaratsa da müzik tarihinin en önemli isimlerinden biri olduğu gerçeği herkes tarafından kabul ediliyor.

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler