Geri Dön
Sıkıysa Iskala 13: Romy, Gus Dapperton, Ava Max

Sıkıysa Iskala 13: Romy, Gus Dapperton, Ava Max

Sıkıysa Iskala'nın 13'üncü konukları minimal tarzıyla bir döneme damga vuran The xx grubunun solisti Romy'nin yeni hit'i 'The Sea', son albümü 'Henge' ile düşman çatlatan Gus Dapperton'dan bir başyapıt değerindeki 'Sunset' ve 'Barbie' albümünün soundtrack'inin en kıyıda köşede kalmış hit'lerinden Ava Max'in 'Choose Your Fighter'... Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın 13'üncü konukları minimal tarzıyla bir döneme damga vuran The xx grubunun solisti Romy'nin yeni hit'i 'The Sea', son albümü 'Henge' ile düşman çatlatan Gus Dapperton'dan bir başyapıt değerindeki 'Sunset' ve 'Barbie' albümünün soundtrack'inin en kıyıda köşede kalmış hit'lerinden Ava Max'in 'Choose Your Fighter'... Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Haberin Devamı

'The Sea' ile 'yaz akşamı şarkısı' hediye etti

2009'da yayınladıkları 'xx' albümüyle bir anda indie cephelerinde "Nasıl yani?" dedirten The xx grubu, sonraki işlerinde de başarılı bir şekilde yollarına devam etseler de özellikle ilk albümleri kadar ses getirmeyi pek de başaramamıştı. 'Islands'tan 'VCR'a kadar birçok gizli ve aleni hit yakalayan The xx, indie pop ve dream pop arası minimal tarzlarıyla aslında bir nevi Billie Eilish'e de yol açan oldukça sağlam bir çizgi yakalamıştı. Grubun solisti Romy ise son dönemde solo işleriyle adını duyurma peşinde. 2020 yılında 'Lifetime'la ufaktan bir "Ce-e" yapan Romy, dans müziğinde son dönemde fark yaratan Fred Again.. ile iş birliği yaptığı 'Strong' ve hemen sonrasında 'Enjoy Your Life'la ülkesi İngiltere'de rotasyon başarısına kavuşmuştu. 'Mid Air' adını verdiği albümle solo kariyerini de artık sağlama almayı planlayan Romy, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 'albüm single'ları'ndan biri olan 'The Sea' ile herkese aslında onda daha ne cevherler olduğunu da ispat etmiş oldu. 'Strong' ya da 'Enjoy Your Life'a göre ilk aşamada dahi "Bir dakika!" çektiren 'The Sea', tam bir yaz şarkısı. Özellikle 90'ların steril ve sağlam ritmli dans şarkıları gibi bir çizgide olan 'The Sea', yaz akşamlarında serinletici bir etkiye sahip. 'The Sea' şu ana kadar liste başarısı göstermese de ilerleyen günlerde bir sürpriz yapmaya yakın.

Haberin Devamı

'Sunset' 2023'ün en büyük gizli hit'lerinden biri

Indie ve alternatif işler ile pop sound'ların birleşiminden nice hit'ler çıkabiliyor. Bunun son örneği de stil olarak elbette ABD'li müzisyen Gus Dapperton. Bir süredir "Geliyorum!" dedirten işleriyle dikkat çeken ancak şaşırtıcı bir şekilde dijitalde yüksek dinlenme rakamlarına erişse de resmi single listelerinde pek de karşımıza çıkmayan Dapperton, müziğini daha da olgunlaştırıp nitelik kazanma derdinde. Bunun son örneği ise 2023'ün iyi albümlerinin başında gelen 'Henge' elbette. Özellikle de albümün açılışını yapan ve bir 'albüm single'ı' olan 'Sunset', muazzam atmosferi ve şaşırtıcı vokaliyle sadece Gus Dapperton'ın bugüne kadarki en havalı işi olmuyor, aynı zamanda 2023'ün en büyük gizli hit'lerinden birine dönüşüyor. Yer yer Depeche Mode tadı dahi veren ve melodisinden temposuna ve özellikle sonundaki patlamasına kadar hem buram buram matematik kokan hem de aynı oranda dinleyiciye birçok farklı hissi aktarabilen 'Sunset', pop ve alternatif işlerin kombininden iyi işler çıkabileceğine inanmaktan vazgeçmeyenler için muazzam bir öneri.

Haberin Devamı

'Choose Your Fighter' keşfedilmeyi bekliyor

Popüler kültürdeki 'Barbie' çılgınlığı elbette müzik sektöründe de karşılığını buluyor. 'Barbie' filminin soundtrack albümü de en az film kadar konuşulmayı başarmış durumda. Daha çok Dua Lipa ve PinkPantheress gibi isimlerin şarkıları şu ana kadar öne çıksa da albümün gizli hit'lerinden biri de Ava Max'e ait. 'Sweet But Psycho' ve özellikle de pandemi dönemine damga vuran 'Kings & Queens'la adını geniş kitlelere duyuran Ava Max, her ne kadar sonrasında nicelik bazda az biraz çuvallasa da genel stil itibarıyla retro'dan beslenen pop havasını sürdürme ısrarı ve melodik şarkı seçimleri sayesinde her daim ilgi uyandırmayı başarıyor. 'Barbie'nin soundtrack'inde de kendisine sondan ikinci sırada, şaka maka 16'ncı sırada yer bulsa da albümün geneline göre çok daha iyi bir dinlenme rakamına kavuşmayı hak ediyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere resmi single listesine 90 numaradan giriş yapan şarkı daha sonra ise listede bir hafta daha düşük bir sıralamada kaldıktan sonra çıkmıştı. İrlanda'da en fazla 91 numaraya yükselebilen 'Choose Your Fighter', özellikle de Ava Max'in 'Kings & Queens' şarkısındaki hem retro hem de melodik yapıyı sevenler için sağlam bir öneri. Ava Max'in bir türlü peş peşe füze atmaması ve niceliksel bazda bir türlü 2-3 yıldır sağlam bir gol atamaması gerçekten şaşırtıcı. Çünkü 'Barbie' albümünde keşfedilmeyi bekleyen 'Choose Your Fighter' gerçekten de ilk dinlemede dahi "Aaa" dedirtmeyi, "Ben bu şarkıyı gayet iyi biliyor gibiyim" hissi yaşatmayı ve en önemlisi de keyiflendirmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler