Geri Dön
Sıkıysa Iskala 8: Zara Larsson, Alfie Templeman, Girl In Red

Sıkıysa Iskala 8: Zara Larsson, Alfie Templeman, Girl In Red

Sıkıysa Iskala'nın sekizinci konukları İsveç'in sınırları aşan pop yıldızı Zara Larsson'un son single'ı 'Can't Tame Her', BBC Sound Of... 2021'in uzun listesinde yer alan Alfie Templeman'ın son albümü 'Mellow Moon'dan gizli hit 'Candyfloss' ve yine Alfie Templeman gibi BBC Sound Of... 2021'in uzun listesine kalan Norveçli Girl In Red'in dijitalde patlama yapan 'If I Could Make It Go Quiet' albümünün en iddialı şarkılarından 'Rue'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın sekizinci konukları İsveç'in sınırları aşan pop yıldızı Zara Larsson'un son single'ı 'Can't Tame Her', BBC Sound Of 2021'in uzun listesinde yer alan Alfie Templeman'ın son albümü 'Mellow Moon'dan gizli hit 'Candyfloss' ve yine Alfie Templeman gibi BBC Sound Of 2021'in uzun listesine kalan Norveçli Girl In Red'in dijitalde patlama yapan 'If I Could Make It Go Quiet' albümünün en iddialı şarkılarından 'Rue'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Haberin Devamı

İkinci bir Sigrid olma yolunda ilerliyor

Eğer sıkı bir dijital müzik platformu 'keşfedici'siyseniz muhakkak Girl In Red'e denk gelme ihtimaliniz var. Cinsel kimliğini saklamayan Norveçli Girl In Red, indie ve alternatif işlerin beklenilenin üzerinde ilgi görebileceği bir devirde yoluna 'indie pop' yaparak başladı. Peş peşe yayınladığı single'larla ilgi uyandıran ve ününü Birleşik Krallık'a kadar taşıran Girl In Red, özellikle ilk albümü 'If I Could Make It Go Quiet' ile büyük bir ilgi uyandırmayı başardı. Her ne kadar 'Serotonin' ya da 'Midnight Love' gibi şarkılar büyük ilgi görse de Girl In Red'in diğer şarkıları çok daha fazla keşfedilmeyi hak ediyor. 'Body And Mind' bunların başında geliyordu örneğin. BBC Radio 1 tarafından cımbızla seçilerek sahiplenilen 'Body And Mind', şarkıcının genel tavrı ve tarzını oldukça sağlam bir şekilde ortaya koyuyordu. Albümün kalanını dinlediğinizde 'Body And Mind'ın sağlamasını yapan bir şarkı daha olduğunu görüyorsunuz. 'Rue'dan bahsediyoruz. Nakaratı ve melodisiyle "Sen bana bir yerlerden android" dedirten 'Rue' albümün gizli hit'lerinden biri. Geleceğin yıldızlarına adeta Nostradamus gibi kehanetlerde bulunan prestijli BBC Sound Of... 2021 anketinde uzun listede kalsa da Girl In Red'in Norveç'ten çıkan ikinci bir Sigrid olma yolunda ilerlediği ortada. 'Rue' ise keşfedilmeyi bekleyen bir hazine.

Haberin Devamı

Henüz 20 yaşında olduğuna inanmak çok güç

Tıpkı Norveçli indie pop yıldızı Girl In Red gibi Alfie Templeman da BBC Sound Of... 2021 anketinde uzun listeye kalan isimlerden biriydi. Henüz daha 20 yaşında olan 2003 doğumlu bir bebek olan Alfie Templeman, yaşının çok üzerindeki müziğiyle bizlere tıpkı Adele'in 'Chasing Pavements' öncesinde ilk olarak 'kısıtlı bir single' olarak yayınladığı, uyandırdığı yankı sonrasında ise 'Cold Shoulder' sonrasında tekrar yayınladığı single'ı 'Hometown Glory'deki 'an'ı hatırlatıyor. "Bir şeyler yapıyorum ve kendime güveniyorum ama kısa vadede kaynayacağımın, uzun vadede keşfedileceğiminin farkındayım" tadı alıyorsunuz Alfie Templeman'ın şarkılarından. 'Happiness In Liquid Form'la gelmiş geçmiş en 'kaynayan hit'lerden birini üreten Templeman son olarak 'Mellow Moon' albümüyle işleri biraz daha ciddileştirmeye başladı. Henüz resmi single listelerine girecek kadar çok fazla dinlenmese de çizdiği yol o kadar 'kök'lü ve ayakları yere sağlam basan cinsten ki, Templeman'ın muhakkak yalnızca bir 'radyo fenomeni' olmayacağını, istikrarını sürdürdüğü noktada 10 sene içinde Ed Sheeran ve Harry Styles benzeri bir nitelik/nicelik uyumu yakalayacağını söylemek hiç de zor de değil. 'Mellow Moon'un az biraz kaynayan şarkılarından 'Candyfloss' bile onun müziğinin hem trend hem de eski usul olduğunu, yakaladığı kombinin gayet keşfedilmeyi hak ettiğini bizlere söylemiyor, direkt bunu bağırıyor şöyle en avaz avazından.

Haberin Devamı

Yine bir 'Lush Life' etkisi yaratabilir mi?

Bebişkosu'yumuz Zara Larsson gözümüzün önünde büyüyor. Gülşen 2015 yılında Türkiye'yi 'Bangır Bangır' sallarken o dönem henüz 18 yaşındaki İsveçli pop yıldızı Zara Larsson da 'Lush Life' ile koca Avrupa'yı fethetmeyi başarmıştı. 'Lush Life' sempatik, trend ve eğlenceliydi. Devamını da getirdi üstelik Larsson. Her ne kadar 'Poster Girl' dönemi öncesinde yer yer farklı denemeler yüzünden kendi stilini yaratmada bocalasa da şunu çok iyi biliyoruz artık, bazen elektronik, bazen klasik tatta ama muhakkak Zara Larsson'dan kaliteli işler gelecek. Evet öyle. Zara Larsson belki 'WOW' kadar muazzam ilerlemiyor her seferinde ama çoğu zaman yüz güldürüyor. Onun ses getiren şarkıları 'Ruin My Life' gibi belki de en vasat işleri oluyor garip bir şekilde. Halbuki 'Don't Worry Bout Me', 'WOW' ya da 'Love Me Land' gibi şarkıları hem eğlendiriyor, hem de şarkıcının farkını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 'Can't Tame Her' ise artık şaka maka 25'ini devirmiş olan, gözümüzün önünde kocaman bir kadın olan Zara Larsson'un bugüne kadar yayınladığı en stil şarkılardan biri. Hem klasik dinleyiciyi hem de 'elit takılma' ısrarındaki kafalara tatlı bir 80'ler esintisi yaşatan Zara Larsson, resmi single listeleri de dahil olmak üzere nicelik bazda beklentinin bir tık altında kalan 'Poster Girl' döneminin öncesini ve sonrasını unutturmaya çok yakın. 'Can't Tame Her'ün çoğunlukla Kuzey Avrupa' da ya da Birleşik Krallık'ta mı takılı kalacağı yoksa Avrupa çapında Zara Larsson'un ikinci bir 'Lush Life'ı olup olamayacağını önümüzdeki haftalarda göreceğiz. Ama Zara Larsson'un çizdiği rotanın doğru olduğu net bir şekilde ortada. 'Can't Tame Her' şimdiden 2023'ün nitelik-nicelik dengesini yakalayan en iyi işlerinden biri olmaya aday.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler